Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Subsidie » Hoe krijg ik een subsidie-advies

Hoe krijg ik een subsidie-advies

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Het aanvragen van een subsidie kan een lastige papierwinkel zijn. Bovendien is niet altijd duidelijk welke subsidies beschikbaar zijn en waar je ze kunt aanvragen. Een adviesbureau kan je helpen. Maar dat kost geld. Je kunt ook al veel informatie krijgen via internet en telefoon.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

 • telefoon
 • computer met internet
 • geld

Stappen

 1. Bel de subsidieverstrekker

  Voor een relatief eenvoudige subsidie-aanvraag zoals voor het isoleren van je huis of zonnepanelen kun je advies vragen bij de gemeente, de provincie of het Rijk. Zij kunnen je in de meeste gevallen uitleggen hoe je te werk moet gaan. Weet je nog niet precies waarvoor je subsidie wilt aanvragen, is je project groter of wil je bedrijfsmatig een subsidie aanvragen, dan kan een van de handvol grote of vele kleinere subsidie-adviesbureaus helpen.

 2. Vraag je af of je een adviesbureau nodig hebt

  Advies vragen kost geld. Bureaus kunnen alle werk uit handen nemen, van beschikbare regelingen tot en met de aanvraag, maar dat doen ze niet gratis. Aan de andere kant weten ze vaak beter de weg in het subsidiedoolhof zodat je geen geld misloopt. Adviseurs hanteren de vuistregel dat het inschakelen van een adviesbureau interessant wordt bij een subsidiebedrag vanaf circa 50.000 euro. Gaat het om een lager bedrag, dan wegen de kosten niet op tegen de baten. Deze vuistregel geldt voor beide partijen. In de praktijk zullen voornamelijk bedrijven en instellingen een adviesbureau in de arm nemen.

 3. Kies een adviesbureau

  Het eerste gesprek is meestal gratis dus je kunt meerdere bureaus langsgaan om te kijken welke je het beste bevalt. Kleine bureaus zijn vaak gespecialiseerd op een terrein en kunnen goedkoper zijn. Ligt je subsidie-aanvraag op het gebied van technologie, werkgelegenheid, cultuur, of samenwerking met opkomende markten, dan is een groter bedrijf beter omdat dit speciale expertise vraagt. Sommige bureaus werken op een no-cure-no-pay basis. De rekening kan daardoor achteraf hoog uitvallen. Deze methode is geschikt voor risicovolle aanvragen. Betaling op basis van het aantal uren is geschikt voor een aanvraag waarvan je vrij zeker bent dat die wordt toegekend. Als je met een adviesbureau in zee gaat, let er dan goed op dat alle kosten in het contract zijn vastgelegd zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Do's

 • Bellen naar subsidieverstrekkers voor informatie

Don'ts

 • Een bureau inschakelen voor een kleine subsidieaanvraag

Bron

Adviesbureau Syntens (inmiddels opgegaan in de Kamer van Koophandel)
Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!