Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Dans
Dans

4 Hoe kies ik een dansvoorstelling
Hoe kies ik een dansvoorstelling

Door: Gigi Schuiten

Dans wordt vaak gezien als één van de minst toegankelijke disciplines binnen de podiumkunsten. Toch zijn dansvoorstellingen er in allerlei soorten en maten; het brede scala loopt van peutervoorstellingen, streetdance, klassiek ballet tot wervelende theatrale shows, moderne dans en bijzondere interdisciplinaire choreografieën. En ook wie op zoek is naar een voorstelling met een actuele insteek of maatschappelijke relevantie, kan prima terecht bij de dans. Zo vertelt Diana Elshout, choreograaf en de helft van het dansduo Elshout/Händeler over hun werk: „Wij zien het als een taak te blijven onderzoeken, de actualiteit in de gaten te houden, en een mening daarover te vormen. Dat wil niet zeggen dat elk stuk van ons een barricadestuk is, maar dat onze stukken gaan over een maatschappij die nieuwsgierig is, open, en op zoek naar dialoog.” Op dansgebied kun je dus te kust en te keur, maar hoe kom je er nou achter welke voorstellingen bij jou passen?


Home » Kunst & cultuur » Dans

4 Hoe dans ik de tango
Hoe dans ik de tango

Door: Noortje van Dorp

Wie die prachtige dames en dito heren zwoel en vooral intens ziet dansen, zal niet geloven dat deze Latijnse dans vroeger als vulgair werd bestempeld. De tango kent zijn oorsprong in de meest ordinaire wijk van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Daar en in Europa was het niet toegestaan om de tango te dansen. Pas na 1920 werd de dans algemeen geaccepteerd. Inmiddels is er geen stad of dorp in Nederland waar je op de dansschool niet de tango kunt leren. Het is één van de meest populaire dansen van deze tijd geworden. Een klein kijkje in de zwoele wereld van de dans der liefde.


Home » Kunst & cultuur » Dans

4 Hoe 'do' ik de Hustle
Hoe 'do' ik de Hustle

Door: Noortje van Dorp

In de jaren zeventig ging je niet naar de disco om in je eentje uit je dak te gaan. In de jaren zeventig ging je naar de disco om groepsdansen te doen en samen uit je dak te gaan. De Hustle is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende discodansen die in de jaren zeventig extreem populair waren. In rijtjes dansten de discodansers een aantal dansstappen die steeds werden herhaald, alleen dan telkens een andere kant op. Do the Hustle!


Home » Kunst & cultuur » Dans

Hoe moonwalk ik zoals Michael Jackson
Hoe moonwalk ik zoals Michael Jackson

Door: Noortje van Dorp

Na zijn overlijden zijn de danspassen van Michael Jackson zo mogelijk nog legendarischer geworden. Imitators en look-a-likes doen hard hun best om de leegte die MJ heeft achtergelaten op te vullen. Maar ook artiesten zoals Usher en Justin Timberlake, bekend om hun danstalent, zeggen van jongs af aan geïnspireerd te zijn door de late King of Pop. De beste en bekendste dansmove van Michael Jackson is, naast het grijpen in zijn kruis, toch wel de Moonwalk. De moonwalk zag het levenslicht in 1983 toen MJ zijn beroemde 'moves' vertoonde op Billy Jean tijdens het 25-jarig jubileum van het platenlabel Motown.


Home » Kunst & cultuur » Dans

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!