Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Dans » Hoe dans ik de tango
4

Hoe dans ik de tango

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe dans ik de tango
Wie die prachtige dames en dito heren zwoel en vooral intens ziet dansen, zal niet geloven dat deze Latijnse dans vroeger als vulgair werd bestempeld. De tango kent zijn oorsprong in de meest ordinaire wijk van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Daar en in Europa was het niet toegestaan om de tango te dansen. Pas na 1920 werd de dans algemeen geaccepteerd. Inmiddels is er geen stad of dorp in Nederland waar je op de dansschool niet de tango kunt leren. Het is één van de meest populaire dansen van deze tijd geworden. Een klein kijkje in de zwoele wereld van de dans der liefde.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Zelfverzekerdheid
 • Zelfbewustzijn
 • (Denkbeeldige) danspartner
 • Tangomuziek
 • Lichtvoetigheid

Stappen

 1. Voel de muziek

  Elke dans heeft zijn eigen muziek en je kunt niet dansen zonder die muziek eerst te voelen. Speur op muzieksites of tussen je eigen cd’s naar Argentijnse tangomuziek en luister aandachtig naar de muziek. Als het goed is, hoor je doorgaand ritme (een-twee-drie-vier), met de nadruk op de eerste en derde beat. Dit zijn ook de belangrijkste beats in de muziek.

 2. Loop op de maat van de muziek

  Tango is gebaseerd op lopen. Kan je op de maat van de muziek lopen, dan kan je er ook op dansen! Start de muziek, doe je ogen dicht en luister of je de belangrijkste beats (een en drie) hoort. Til vervolgens je voeten op wanneer je de eerste of derde beat hoort; een soort van lopen zonder vooruit te komen. Doe nu je ogen weer open en loop door de kamer door op exact die twee beats je voet op te tillen. Loop nu vervolgens tegen de klok in langs de randen van de kamer. Deze beweging zal je later nog goed van pas komen. Het heet ‘la pista’ en tangodansers gebruiken het om niet tegen elkaar te botsen tijdens het dansen. Gaat je dit gemakkelijk af? Plaats dan obstakels (bijvoorbeeld een stoel) in de kamer waar je om heen moet zwieren. Dit zullen later de tangopaartjes zijn die zich niet aan ‘la pista’ houden.

 3. Beweeg krachtig

  Al lijken de stapjes van de Tango in zekere zin op andere dansen zoals de Foxtrot of de Quick Step, de uitvoering is geheel anders. Grootste verschil is de manier van beweging en hoe je met je danspartner bezig bent. Om dat krachtige, majestueuze gevoel wat tangodansers uitstralen te krijgen, moet je oefenen. Hoe? Door op de bal van je voet te lopen (in plaats van te landen op je hiel en je voet af te wikkelen). Zo ben je veel beweeglijker. Op een gegeven moment is het ‘rare’ er wel af en zal het juist gracieus zijn.
  Probeer deze stijl van lopen afwisselend achterwaarts en voorwaarts uit, terwijl je tegen de klok in langs de randen en obstakels in je kamer loopt.

  Uiteindelijk zal je niet op je tenen dansen, omdat dit veel te vermoeiend is. Maar dit is wel een eenvoudige manier om te leren om je gewicht naar voren te plaatsen. Als je leert dat je je hielen niet nodig hebt om je evenwicht te bewaren, zal je ze uiteindelijk ook niet missen als je toch even alleen op je voorvoet kan dansen in een bepaalde dansroutine.

 4. Maak de danshouding eigen

  In geen enkele dans dans je intenser en passievoller met je partner dan tijdens de tango. Zowel fysiek als emotioneel gezien sta je dicht bij elkaar. Je danst bijna wang tegen wang en houd je armen om elkaar lichaam.
  Houd je bovenlichaam recht en verplaats je gewicht naar je voorvoet terwijl je je danspartner vasthoudt in een ‘standaard’ danspositie. Je zult zien dat je al dichter bij elkaar komt te staan.

  Ben je een man, dan houd je je danspartner stevig vast met je rechterhand op haar onderrug. Een vrouw plaatst haar linkerhand licht op de bovenarm van de man, net boven zijn biceps. De andere nog vrije arm (bij een vrouw rechts, bij een man links) strek je zijwaarts (net als bij ballroomdancing). De handpalmen zijn niet in elkaar gevlochten, maar worden zachtjes tegen elkaar geduwd.

 5. Oefen het samen dansen

  Je hebt lang genoeg alleen gedanst! Probeer nu samen (of met je denkbeeldige partner) ‘la pista’ te lopen, de man loopt vooruit, de vrouw achteruit. Doe dit eerst zonder muziek, om echt te kunnen voelen dat je samen aan het bewegen bent. Houd je hoofd omhoog en licht gekanteld naar de zijkant, maar blijf wel bewust van je omgeving en partner. Draai om een loop nu als man achteruit en als vrouw vooruit. Als laatste kun je dit doen op de muziek.

  ! Let niet te veel op je voeten. Tango is meer een emotionele dans, het voetenwerk komt vanzelf wel.

 6. Leer stapjes

  Was het je stille hoop om de tango vanaf het internet te leren, dan kan je die droom nu vaarwel zeggen. In een dansschool, onder begeleiding van een professionele tangoleraar, zal je je de dans pas echt eigen maken.

  Maar om je niet helemaal bleu naar de dansschool te sturen, hier enkele basisstappen:

  * La Caminata (de basis-stap): een makkie, want die heb je net al geoefend.

  * El Paseo: een uitvloeisel van la Caminata, een tikje anders omdat je hem nu samen danst. Start met je voeten tegen elkaar aan en breng je gewicht voornamelijk op één voet. De vrouw stapt vervolgens achteruit met haar rechtervoet en vervolgens met haar linkervoet. De man zet op hetzelfde moment zijn linkervoet en vervolgens zijn rechtervoet naar voren.

  * La Cadencia: de bovenstaande dansroutine, alleen dan op de plaats (zonder vooruit of achteruit te gaan)

 7. Improviseer

  Zoals al eerder is gezegd: de tango is geen dans die uit losse stapjes bestaat. De tango is een dans met passie en gevoel. Voel je daarom vrij om te improviseren. Lastig? Zet de muziek eens aan en houd beiden de ogen gesloten. Probeer de muziek te voelen, echt te voelen. De bewegingen zullen dan als vanzelf bij je bovenkomen.

Do's

 • Je openstellen voor de muziek. De bewegingen zullen dan vanzelf gaan.

Don'ts

 • Te veel op je voeten letten. Het is veel belangrijker om contact te houden met je partner, dan je blik op je tenen te richten.

Bron

Tango Corazon: How to dance the Argentine Tango (Larry Carroll)

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!