Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Hoe vind ik een kuuroord

Hoe vind ik een kuuroord

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe vind ik een kuuroord
De Romeinen wisten het al: een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar ook in onze huidige, drukke samenleving is niets lekkerder dan je lichaam zo nu en dan te verwennen met massages, pakkingen, (kruiden)baden en rondjes sauna. De geestelijke ontspanning volgt vanzelf. Om aan onze massale ontspanningsbehoefte te voldoen schieten de kuuroorden en wellnesscentra als paddenstoelen uit de grond. De een claimt nog beter te zijn voor je gezondheid dan de ander. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, volgt hier een stappenplan voor het vinden van een kuuroord/ wellnesscentrum.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Internet

Stappen

  1. Stel je doel vast

    Om de juiste keuze te kunnen maken, is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen (erkende) kuuroorden en wellnesscentra. In Duitsland mogen alleen plaatsen die aan bepaalde richtlijnen voldoen zichzelf ‘kuuroord’ noemen. Volgens Duitse maatstaven is een kuuroord een toeristisch dorp dat zich in zijn geheel richt op ontspanning en recreatie, en waar faciliteiten zijn voor geneeskundige therapieën. Je kunt ze herkennen aan het voorvoegsel ‘Bad’.

    Hoewel er in ons land geen eisen zijn voor een kuuroord, is het goed om te weten dat er in Nederland slechts enkele centra zijn die zichzelf volgens Duitse maatstaven ‘kuurcentrum’ mogen noemen. Deze kuurcentra beschikken over zogenaamde thermaalbaden: baden met bronwater dat bij de bron een temperatuur heeft van 21 °C en vol zit met mineralen. Eenmaal in het kuurcentrum mag het water worden verwarmd tot zo’n 36 °C. Mineralen als zout, magnesium, jodium en bromide kunnen heilzaam werken bij huid- en spierziekten, ontstekingen en gewrichtsaandoeningen.

    Hoewel in de kuurcentra ook sauna’s en kruidenbaden aanwezig zijn, ligt de nadruk op het medische aspect. Je kunt er bijvoorbeeld een meerdaagse sapvastenkuur doen en er zijn kuren voor reumapatiënten en mensen met de ziekte van Parkinson. Is ontspanning je primaire doel, dan kun je ook naar een wellnesscentrum zonder thermale baden gaan.

  2. Bepaal hoe lang je wilt gaan

    Als je één dag gaat, bedenk dan dat je aan het einde van een zeer ontspannen dag nog terug moet naar huis. Heb je geen zin om nog een heel eind te rijden, kies dan voor een wellnesscentrum bij jou in de buurt, neem de trein of laat je door iemand oppikken. Nog lekkerder is het om een nachtje te blijven slapen. Check in dat geval even of er een hotel in het wellnesscentrum aanwezig is.

  3. Check de faciliteiten

    Behalve de afstand kunnen de faciliteiten een rol spelen bij de keuze. Misschien wil je naar een sauna waar een zoutwaterbad aanwezig is, waar voetreflexmassages worden gegeven of waar opgietingen worden gedaan. Op Saunagids.nl staan alle wellnesscentra en kuuroorden met hun faciliteiten per provincie gerangschikt.

  4. Bloot of badpak?

    Om voldoende te kunnen afkoelen, onderga je een saunabad in principe altijd naakt. Draag je een badpak of bikini dan kan het transpiratievocht op die plekken niet verdampen waardoor je het snel te warm krijgt. Ook in de infraroodcabine moet je naakt zijn omdat infraroodstraling niet door badkleding heen kan. Voel je je echt niet op je gemak in je blootje, dan kun je twee dingen doen. Veel sauna’s en wellnesscentra hebben zogenaamde badpakdagen; speciale dagen of dagdelen waarop je badkleding mag dragen. Voel je je vooral niet op je gemak bij de andere sekse, kijk dan eens waar ze aparte mannen- en vrouwensauna’s hebben. Soms zijn er zelfs speciale damesdagen.

  5. Zoek een leuke aanbieding

    Als je weet wat je wel en niet wilt en in welk deel van het land je wilt ontspannen, dan kun je op zoek naar aanbiedingen. Op de websites van de kuuroorden en wellnesscentra zelf staan vaak leuke aanbiedingen. Wil je een overzicht van alle acties dan kun je kijken op  Saunagids.nl. En wie wel van een gokje houdt, surft naar Gratisnaardesauna.nl. Een computer selecteert bij welke sauna de tweede persoon gratis toegang krijgt. Je kunt dus niet zelf kiezen, maar als het je niet zoveel uitmaakt naar welke sauna je gaat, is dit een prima deal.

  6. Relax!

    Last but not least: ontspan! Ben je voor het eerst in een sauna laat je dan rondleiden langs alle faciliteiten zodat je weet wat er is. Is het een groot complex ga dan vooral niet proberen om alles op één dag te doen. En kijk niet telkens op de klok om te zien of er al een opgieting is, of dat het tijd is om te eten. Luister naar je lichaam, pas dan kun je echt ontspannen.

Do's

  • Een kuuroord of wellnesscentrum zoeken dat bij je past
  • Een leuke actie zoeken

Don'ts

  • Geloven dat elk kuuroord een erkend kuuroord is
  • Alle faciliteiten op één dag willen doen

Bron

O.a. Mireille Oosterlaar van Fontana in Bad Nieuweschans

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!