Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Massage » Hoe geef ik een hot chocolate massage
5

Hoe geef ik een hot chocolate massage

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe geef ik een hot chocolate massage
Een massage is al heerlijk, maar een hot chocolate massage overtreft dit gevoel ruimschoots. Een hot chocolate massage is een massage waarbij je gebruik maakt van warme, gesmolten chocolade. De chocolade is goed voor je huid en de heerlijke geur werkt ontspannend. Bovendien zorgt een stof in de cacao ervoor dat het gelukshormoon endorfine in ons lijf flink wordt opgepept. In deze hoedoe leer je een aantal handige massagegrepen en lees je hoe je deze toepast tijdens een échte hot chocolate massage.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Amandelolie
 • Badjas
 • Chocoladetabletten
 • Handdoeken die vies mogen worden
 • Massagebed of -stoel
 • Mengkom
 • Spatel
 • Twee pannen of een pan en een hittebestendige kom
 • Vochtinbrengende crème (bijvoorbeeld Sheabotercrème)
 • Water

Stappen

 1. Bereid je voor

  Een hot chocolate massage is een onvergetelijke behandeling, zeker voor degene die hem ondergaat. Zorg van tevoren dat degene die je gaat masseren goed kan zitten of liggen. Als je geen professionele massagestoel hebt, dan kun je improviseren met een bed, of – als je alleen voor een rugmassage gaat – een (bureau-)stoel. Gebruik als ondergrond een grote handdoek. Chocolade geeft af, gebruik dus het liefst een donker exemplaar. Hang ook alvast een badjas klaar om aan te trekken na de behandeling.

 2. Smelt de chocolade

  Chocolade smelt je au bain marie, ofwel: een pan vullen met water, daarin een hittebestendige kom of een tweede pan plaatsen waar je de chocolade in doet en het water vervolgens verhitten (niet aan de kook brengen!). Om ervoor te zorgen dat de chocolade smeerbaar is, meng je het met bijvoorbeeld amandelolie. Pak hiervoor een ruime kom en roer de olie en de chocolade rustig door elkaar. De verhoudingen kun je op gevoel doen; liever iets vloeibaarder dan te dik.

 3. Masseren

  Het is niet de bedoeling dat je de chocolade in de huid gaat smeren; je gebruikt de chocolade eigenlijk als massageolie. Als je ervaren bent in het geven van massages, dan ken je ongetwijfeld een aantal grepen. Ben je niet zo ervaren, zorg er dan voor dat je de basics in de volgende drie stappen onder de knie krijgt.

  Terwijl je deze massage geeft, zorg je dat je vast een aantal handdoeken vochtig en warm maakt. Gebruik hiervoor de magnetron, of leg de handdoeken in warm water (wel goed uitwringen voor gebruik!). Deze handdoeken moeten klaarliggen als je klaar bent met je massage.

 4. Petrissage

  Een petrissage is een drukkende beweging waarmee je de spieren en het onderhuids bindweefsel masseert. Je gebruikt de petrissage met name voor het masseren van de schouderspieren, schouderkom en schouderbladen.

 5. Effleurage

  De effleurage is een populaire greep die erg rustgevend werkt. Strijk met je handen de spieren uit. Begin bij de nek en wrijf tot aan de stuit over de rug. Hiermee laat je de wervels en spieren in de rug ontspannen en worden ze lichtelijk opgerecht. Oefen tijdens het uitvoeren van de effleurage lichte druk uit op de spieren.

 6. Tapotage

  Hou je handen licht gehold en klop ritmisch en snel op de huid en de spieren. Met de tapotage kun je spieren laten ontspannen en weer activeren.

 7. Verwijder de chocolade

  Nadat je klaar bent met je massage, verwijder je de chocolade met de vochtige, warme handdoeken die je eerder had klaargelegd. Leg deze handdoeken voorzichtig over het lichaam heen, zodat de restanten chocolade hierin kunnen trekken. Wrijf de overige chocolade met rustige, masserende bewegingen weg.

 8. Sluit rustig af

  Een massage is heerlijk ontspannend, dus zorg ervoor dat het einde niet abrupt is. Sluit niet direct af nadat je de chocolade verwijderd hebt, maar smeer de gemasseerde lichaamsdelen eerst nog in met een lekkere crème. Zorg ook dat je wat te drinken hebt voor je gast(e): een goede massage stimuleert de afvoer van afvalstoffen, waardoor je redelijk wat vocht verliest. Reik de badjas aan om daarin nog even lekker na te genieten van deze massage!

Do's

 • Neem de tijd
 • Controleer de temperatuur van de chocolade; je wilt geen brandwonden veroorzaken
 • Bouw de massage langzaam af

Don'ts

 • Gebruik de chocolade niet zonder amandelolie

Bron

Artikel 'Waan je in een andere wereld tijdens een Hot Chocolate behandeling' door Adine Versluis in Wellness Life, Winteruitgave 2007-2008
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!