Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe maak ik zelf chocolade
4

Hoe maak ik zelf chocolade

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik zelf chocolade
Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Daarvan worden bijvoorbeeld repen of bonbons gemaakt. Maar je kunt de cacaobonen ook zelf gebruiken om je eigen chocolade te maken. Gewoon omdat dat lekker is, maar ook om wat eigen varianten te bedenken, zoals kaneelchocolade of chocolade met een vleugje munt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Weegschaal
  • Vijzel
  • Bakplaat met gaatjes in de bodem
  • Marmeren plaat (optioneel)
  • Mengkom
  • Cacaobonen
  • Suiker
  • Föhn
  • Plastic zakje
  • Deegroller
  • Spatel
  • Cacaoboter (optioneel)
  • Optioneel: kruiden, zoals nootmuskaat, koriander, kaneel, enzovoorts

Stappen

  1. Rooster de bonen

    Verwarm eerst de oven voor op ongeveer 200 graden. Terwijl de oven opwarmt, leg je een laag cacaobonen op de bakplaat. Als je een kleine bakplaat gebruikt, dan past hier ongeveer 100 tot 115 gram op. Gebruik het liefst een bakplaat met gaatjes in de onderkant. Als je die niet hebt, dan is het belangrijk om de bonen regelmatig om te draaien, zodat ze gelijkmatig geroosterd worden. Rooster de bonen ongeveer 5 minuten op deze temperatuur. Zet de oven vervolgens op 120 graden en rooster ze nog 10 minuten.

    Het afbouwen van de temperatuur is belangrijk voor de smaak. De intense verhitting in de eerste fase zorgt ervoor dat de schil los komt te zitten. De verwarming op lagere temperatuur zorgt ervoor dat de smaken uit de bonen goed vrijkomen.

  2. Pel de bonen

    Als de bonen geroosterd zijn, kun je ze gaan pellen. Pak ze beet en verwijder de schil. Leg het binnenste van de noot apart.

    Duurt dit te lang? Pak dan een plastic zakje, doe de noten daarin en doe het zakje weer dicht. Leg het zakje op een hard oppervlak, bijvoorbeeld je aanrechtblad. Rol er vervolgens overheen met een deegroller. Sla en rol net zo lang, tot alle bonen helemaal fijn zijn.

    Doe vervolgens de inhoud van het zakje in een kom en pak een föhn. Schud lichtjes met de kom en zet de föhn erop. Alle schildeeltjes vliegen nu uit de kom, omdat die veel lichter zijn. Doe dit net zo lang tot er niets meer uit de kom komt. Let op: dit is sneller, maar ook rommeliger. Doe dit liever buiten dan binnen.

  3. Vermaal de suiker

    Doe nu de suiker in de keukenmachine. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van hoe puur je de chocolade wilt hebben. Een lekker donkere chocolade is bijvoorbeeld de 70% chocolade. Daarbij is 70% chocolade en 30% suiker. Heb je bijvoorbeeld nog 70 gram chocolade over, dan voeg je daar 30 gram suiker bij.

    Begin met het vermalen van de suiker. Zet de machine net zolang aan, tot de suiker helemaal fijn is. Des te fijner de suiker, des te minder kristallen je in je chocolade proeft.

  4. Voeg de chocolade toe

    Als de suiker helemaal fijn is - dit duurt meestal nog geen minuut - dan kun je de chocoladenoten erbij doen. Zet de keukenmachine opnieuw aan. Je krijgt nu een soort cacaopoeder. Maak de machine af en toe open en maak de zijkanten schoon, zodat alles in de machine goed vermalen wordt. Uiteindelijk krijg je een soort substantie die wel iets weg heeft van modder.

    Als je lang genoeg maalt, komt de cacaoboter uit de noten tevoorschijn. Dit zorgt ervoor dat het mengsel wat nattig wordt en een soort pasta vormt. Ga net zolang door tot je echt een mooie, gladde pasta hebt. Lukt dat niet goed? Dan kun je eventueel een beetje cacaoboter toevoegen. Voeg maximaal 10 procent van het totale gewicht van de chocolade toe in cacaoboter.

    Wil je extra smaakmakers toevoegen aan je chocolade? Doe dat dan nu. Als je grotere ingrediënten (denk aan noten) toe wilt voegen, dan kun je dat beter doen nadat je de vijzel gebruikt hebt.

  5. Vermaal de chocolade

    Doe de kom van je vijzel even in de oven of magnetron, zodat deze wat opwarmt. Giet de chocolade vervolgens uit de keukenmachine, in de kom. De warmte van de kom zorgt ervoor dat de chocolade goed spreidt. Draai met de vijzel rondjes om de chocolade nog verder te vermalen. Houd dit ongeveer vijf tot tien minuten vol, tot de chocolade helemaal fijn lijkt. Des te langer je het doet, des te beter de chocolade smaakt. Proef af en toe even. Zodra de chocolade naar je zin is, kun je stoppen.

  6. Maak de chocolade langer houdbaar

    Pak de marmeren plaat en giet de chocolade uit de kom op de plaat. Pak vervolgens twee plamuurmessen en schep en draai daarmee steeds door de chocolade. Zorg ervoor dat de chocolade steeds in beweging is. De chocolade wordt nu steeds dikker. Dit proces zorgt ervoor dat de chocolade beter houdbaar wordt.

    Als je de chocolade direct op wilt eten, kun je deze stap overslaan. Het proces zorgt er echter ook voor dat de smaak beter wordt, dus sla het alleen over als je écht niet langer kunt wachten met eten.

  7. Laat de chocolade afkoelen

    Laat de chocolade vervolgens even afkoelen. Je kunt het hiervoor gewoon op de plaat laten liggen, of je kunt het in een vorm doen. Als de chocolade hard geworden is, kun je het eten. Bewaren kan natuurlijk ook, stop het dan in een luchtdichte doos.

    Eet smakelijk!

Do's

  • Gebruik cacaobonen die niet eerst geroosterd zijn
  • Maak ook eens pasta van cacaobonen
  • Cacaobonen koop je onder meer in de natuurwinkel. Je kunt ze ook op internet vinden, in grote hoeveelheden aanschaffen is vaak voordeliger
  • Gebruik je de föhn-methode om de pitten van de schillen te scheiden? Draag dan een veiligheidsbril

Don'ts

  • Laat de chocolade niet te lang liggen, want als er geen conserveringsmiddelen gebruikt worden, zijn ze niet zo lang houdbaar als in de winkel

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!