Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe maak ik chocoladetaart

Hoe maak ik chocoladetaart

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 120 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Stevig van buiten en nog ’n beetje vochtig van binnen. Romig en diep van smaak... De ultieme chocoladetaart is onweerstaanbaar voor kleine en grote chocoholics! Hoewel deze versie (zonder bloem) behoorlijk rijk is, blijft hij door de geklopte eiwitten opvallend luchtig. Vooral lekker als dessert met een beetje mascarpone of een toefje slagroom.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

 • 200 Gram donkere chocolade (min. 70 % cacao)
 • 200 Gram boter (en wat zachte boter voor invetten)
 • Snufje zout
 • 200 Gram suiker
 • 4 Eieren
 • Springvorm (ca.20 cm)

Stappen

 1. Bereid alles voor

  Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde taartvorm (zo’n 20 centimeter) goed in met boter. Weeg de ingrediënten af. Splits de eieren.

 2. Smelt de chocolade

  Breek de chocolade in stukjes en doe ze samen met de boter in een hittebestendige kom. Zet de kom boven een pan met water dat tegen de kook aan is (zorg dat het water de kom niet raakt) en laat al roerende de chocolade en de boter zachtjes smelten tot het volledig glad is (au bain marie verwarmen). Je kunt de chocolade ook in een glazen schaal in de magnetron smelten: een minuutje in de magnetron, even roeren en dan nog een minuutje. Voeg een klein snufje zout toe aan de chocolade.

 3. Klop de eieren

  Splits de eieren en klop de eidooiers met de helft van de suiker tot een romige, bijna witte massa. Schep de chocoladeboter er voorzichtig doorheen.

  Neem een andere schone, geheel vetvrije kom en mix daarin de eiwitten met een elektrische handmixer tot stevige pieken. Spatel er ondertussen, schepje voor schepje, de overige suiker bij tot je een glanzend en stijf schuim hebt. Spatel het eiwit heel voorzichtig door de chocolademassa. Schep alles voorzichtig in de taartvorm en strijk de bovenkant glad.

 4. Bak de taart en serveer

  Bak de taart 30-45 minuten in de oven. Zet daarna de oven uit en laat ‘m dan nog een half uur in de oven afkoelen. Daarna laat je de taart buiten de oven verder afkoelen. Hij moet van buiten een klein beetje knapperig zijn en van binnen nog zacht en vochtig. Haal de taart pas uit de springvorm als hij helemaal is afgekoeld. Strooi er wat cacaopoeder of witte poedersuiker over ter decoratie.

Do's

 • Spatel het eiwit heel voorzichtig. Het is de bedoeling dat er zo veel mogelijk lucht in het mengsel blijft.
 • Haal de taart minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast voor je hem serveert. Op kamertemperatuur komen de smaken beter tot hun recht.

Don'ts

 • Gebruik geen goedkope chocolade. Alleen met chocolade van topkwaliteit krijg je een toptaart.

Bron

O.a. Wereldgerechten, Gordon Ramsay, Kosmos, 2010

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!