Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Voeten » Hoe kom ik van tintelende voeten af

Hoe kom ik van tintelende voeten af

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je hebt op je voet gezeten, wat teveel bewogen of helemaal niets gedaan, en hebt last van tintelende voeten. Vervelend én niet goed, want als je voeten tintelen, dan betekent dat (meestal) dat er iets in de knel heeft gezeten. Geef je voeten dus wat extra aandacht en zorg ervoor dat die tinteling weer snel verdwijnt!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Vitamine B12
 • Goede schoenen
 • Huisarts

Stappen

 1. Zoek een oorzaak

  Toegegeven: de kans bestaat dat je nooit de oorzaak zult vinden van je tintelende voeten. Toch is het handig om even een paar basispunten te checken. Met een oorzaak kun je je tintelende voeten immers veel beter bestrijden. Twee mogelijke oorzaken van tintelende voeten zijn:

  • te krappe schoenen (zowel aan de voorkant, als aan de zijkant)
  • beknelde zenuwen; moeilijk te controleren, maar denk eens na of je onlangs een blessure hebt gehad of je een moment voor de geest kunt halen dat je zenuwen misschien bekneld hebben gezeten


  Als je niets kunt vinden, probeer dan gewoon alle hier na volgende oplossingen uit en kijk wat voor jou werkt!

 2. Wissel schoenen

  Draag eens een poosje andere schoenen. Problemen met je voeten worden in veel gevallen veroorzaakt door verkeerde schoenen. De schoenen kunnen te weinig steun bieden of juist te strak zijn, maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld last hebt van platvoeten, waardoor de schoenen die je meestal draagt gewoon niet goed voor je zijn. De beste (tijdelijke) keuze is een stel platte schoenen die breed genoeg zijn voor je voeten.

 3. Rek en strek

  Meestal zijn tintelende voeten een gevolg van beklemde zenuwen. Als de zenuwen niet beklemd worden door je schoenen, zul je het tintelende gevoel ook niet op kunnen lossen door je schoenen te wisselen. Probeer het eens met rekken en strekken: ga op een stoel zitten en trek je tenen zo ver mogelijk naar je toe, terwijl je je hielen naar buiten drukt. Je voelt dan een spanning in je onderbeen en aan de onderkant van je voet. Herhaal dat een aantal keer.

 4. Masseer je voeten

  Hoewel de tinteling voor heel veel irritatie kan zorgen, kan de oorzaak soms heel klein zijn. Masseer je tintelende voet eens goed en probeer letterlijk iedere centimeter van je voet in beweging te krijgen. Je voet bestaat uit tientallen botjes, waarachter zenuwen gemakkelijk bekneld kunnen raken. Door nauwkeurig te werk te gaan, is de kans dat je de boosdoener vindt het grootst.

 5. Denk aan je vitamientjes

  Ook een gebrek aan vitaminen kan een oorzaak zijn van tintelende voeten. Vitamine B12 wordt in het bijzonder in verband gebracht met tintelende voeten. Die vitamine zit onder meer in halfvolle melk, yoghurt, varkensvlees en ei. Probeer de komende weken wat extra vitamine B12 tot je te nemen en kijk of je het verschil merkt!

 6. Bezoek je huisarts

  Helaas zijn niet alle oorzaken van tintelende voeten even onschuldig. Als je regelmatig last blijft houden van tintelende voeten, is het aan te raden een bezoekje te brengen aan je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een chiropractor of het ziekenhuis, of je helpen met steunzooltjes.

Do's

 • Werkt niets? Ga dan langs de huisarts. De tinteling is een signaal van je lichaam dat er iets niet goed zit. Negeer dat niet!

Don'ts

 • Je voet(en) te erg belasten; zorg er liever eerst voor dat de tinteling verdwijnt

Bron

Meer uitleg