Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Slaap » Hoe krijg ik een goede nachtrust
4

Hoe krijg ik een goede nachtrust

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe krijg ik een goede nachtrust
Sommige mensen hebben chronische slaapproblemen. Maar ook mensen met een gezonde nachtrust kunnen bij vlagen problemen hebben: het ritme is dan een tijdje van slag. Lees hier tips om weer in het ritme te komen.

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

 • Een goed bed

Stappen

 1. Zorg voor een stille, donkere, koele slaapkamer

  Onbewust neem je dingen waar tijdens je slaap. Geluiden van de buurman die laat thuiskomt, de zon die ’s zomers vroeg opkomt. Schakel deze storende factoren zo veel mogelijk uit. Zorg voor een kamer aan de koele kant van het huis. Bewaar het bed/de slaapkamer voor de slaap: maak er geen werkkamer of tweede woonkamer van.

 2. Slaap op vaste tijden

  Ga op vaste tijden naar bed. Gewoonte is erg belangrijk. Het bioritme is vrij vast en verstoring hiervan kan slaapproblemen veroorzaken. Doe geen middagdutjes en sta ’s ochtends op tijd op, ook als je moe bent.

 3. Slaap alleen

  Een bewegende of zelfs snurkende partner kan storend zijn in periodes dat je slaap- en waakritme verstoord is. Probeer uit of het helpt om alleen te slapen. Als je weer goed in slaap valt, kun je weer bij elkaar proberen te slapen.

 4. Bereid je voor op de slaap

  Zet de thermostaat alvast lager, zodat je het een beetje fris krijgt. Kou is een van de meest natuurlijke prikkels om te gaan slapen (denk maar aan hoe dat vroeger was op de camping). Aan de andere kant kan een warme douche of bad helpen. In eerste instantie kikkert dit op, maar snel daarna zet de loomheid in. Een saai tv-programma kijken, of liggend een boek lezen helpt voor sommige mensen. Zoek uit wat voor jou de beste slaapprikkel is.

 5. Sta op als je niet kan slapen

  Het heeft geen zin om in bed te blijven liggen als je na een uur nog niet moe bent. Sta op en ga in een andere kamer iets doen wat je ontspant. Door de concentratie, en door de koelte, word je waarschijnlijk vanzelf moe.

Do's

 • Leer ontspanningsoefeningen
 • Gebruik oordopjes. De wassen oordopjes van bijvoorbeeld Ohropax voel je na twee minuten al niet meer. De oase van stilte waar je in terecht komt, is een waar genot.

Don'ts

 • E-mail checken of problemen bespreken voor het slapen gaan
 • Sporten of veel eten voor het slapen gaan
 • Slaapmiddelen nemen zonder een deskundige te raadplegen
Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!