Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Slaap » Hoe onthoud ik mijn dromen
4

Hoe onthoud ik mijn dromen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Er zijn verschillende redenen om je dromen te willen onthouden. Bijvoorbeeld omdat je je graag laat verrassen door je eigen fantasie. Of omdat je de droom wilt interpreteren. Neem je voor om je dromen te onthouden en leg een pen en droomdagboek naast je bed.

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

 • Pen
 • Droomdagboek
 • Nachtlampje

Stappen

 1. Prent jezelf in je dromen te onthouden

  Denk er een paar keer per dag even aan dat je je dromen wilt herinneren. Waarom wil je dat ook alweer? Sommige mensen laten zichzelf simpelweg amuseren door hun eigen dromen. Anderen willen dromen interpreteren om iets over zichzelf te weten te komen.

  Stel je ook voor hoe je 's ochtends wakker wordt en nadenkt over je droom. Hiervoor geldt de 'wet van de zachte dwang': bedenk dat het averechts werkt om geforceerd je dromen te willen onthouden. Slaap niet in met een dreunend bevel in je hoofd...

 2. Leg pen en droomdagboek naast je bed

  Zorg voor een bedlampje en een nachtkastje waar je snel bij kan. Gebruik het droomdagboek alleen voor het opschrijven van je dromen en zorg ervoor dat het snel te openen is op een lege pagina. Leg je pen steeds op dezelfde plek, zodat je er niet naar hoeft te zoeken. Sommige mensen gebruiken overigens liever een voicerecorder dan pen en papier.

 3. Word ontspannen wakker

  Zorg dat je een alarmwekker hebt die niet met daverend gerinkel afgaat. Zet hem uit, op de tast en zonder te haasten. Blijf nog even liggen met je ogen dicht. Denk niet aan de nieuwe dag en wat je allemaal nog moet doen.

 4. Probeer je een droom te herinneren

  Probeer je een droom te herinneren. Komt er geen droom in je op, denk dan aan wat er op dit moment in je omgaat. Wat dacht je voor je deze gedachte had, en wat daarvoor? Misschien lukt het je om zo je droom te traceren. Als het niet lukt, ga dan nog eens liggen in de houding waarin je meestal slaapt. Geheugen wordt namelijk gestimuleerd door de juiste lichaamshouding.

  Verwacht niet dat je je de eerste keer complete gedetailleerde 'speelfilms' kunt herinneren. Geef korte dromen evenveel aandacht als lange. Een droomflard kan al een mooi begin zijn. Als je je niets herinnert, concentreer je dan op hoe je je voelde toen je wakker werd. Dat is het gevoel dat bij de droom hoorde.

 5. Schrijf de droom op

  Herinnering wordt beter door er iets mee te doen. Alleen al daarom is het goed om je dromen op te schrijven. De andere reden is dat je na verloop van tijd een uitgebreid logboek krijgt waarin je nog eens kan bladeren.

  Herhaal de droom een of twee keer bij jezelf voordat je hem opschrijft. Zo voorkom je dat je tijdens het opschrijven dingen vergeet. Schrijf zo veel mogelijk op van wat je je herinnert. Doe dit in de ik-vorm en in de tegenwoordige tijd. Houd je bij de 'naakte feiten': het uitleggen van de droom komt eventueel later!

 6. Leef bewuster

  Hoe beter je geheugen is in je wakkere leven, des te beter wordt ook je droomgeheugen. Maak er een gewoonte van om af en toe je ogen dicht te doen en je voor te stellen wat je net gezien hebt. Doe dan je ogen weer open en controleer of het klopt. Je zult merken dat bewuster leven helpt om je droomervaringen beter te onthouden!

Do's

 • Plak een post-it briefje op je wekker met de woorden: wat heb je gedroomd?
 • Schrijf ook een droom op als je 's nachts even wakker wordt (alleen als je daardoor geen problemen krijgt met inslapen).
 • Zorg voor een goed geluchte, rustgevende slaapkamer

Don'ts

 • Ga niet te moe naar bed, of onder invloed van alcohol of slaapmiddelen
 • Kijk geen televisie tot vlak voor het naar bed gaan

Bron

Boek: Dromen herinneren en uitleggen. Klaus Vollmar. Uitgeverij Kok

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!