Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Goede doelen » Hoe organiseer ik een collecte

Hoe organiseer ik een collecte

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 21 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Collecteren is een typisch geval van grote stappen, snel thuis. Binnen een paar uur kun je zomaar honderden euro’s ophalen. Wil jij ook een goed doel of een fonds steunen door een collecte te organiseren? Lees dan eerst deze Hoedoe, want er zijn in Nederland -uiteraard- regels aan verbonden.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Een collectevergunning
  • Collectebussen
  • Medecollectanten

Stappen

  1. Kies een vrije collecteweek

    Je kunt in Nederland niet zomaar met een collectebus de straat op gaan. Er geldt namelijk een vast collecterooster. De grote fondsen hebben hun ‘eigen’ weken waarin ze mogen collecteren. In de weken die niet bezet zijn, kun jij je collecte organiseren. De grote fondsen collecteren niet in alle gemeentes. Het is mogelijk dat in bepaalde gemeentes wel gecollecteerd kan worden terwijl andere gemeentes al een grote collecte hebben lopen. Informeer hiervoor bij de desbetreffende gemeente. Vraag ook gelijk naar de regels omtrent collecteren. Die zijn overal anders.

  2. Regel medecollectanten

    Het is gebruikelijk om de collecte met meerdere mensen te lopen. Het is gezelliger, veiliger en effectiever. Vraag vrienden en kennissen om mee te lopen. Stuur al je bekenden een e-mail met diezelfde vraag. Doe briefjes in de brievenbus bij al je buurtgenoten. Kortom, zorg voor voldoende mankracht. Als je weet hoeveel personen er meedoen kun je een inventarisatie maken voor de benodigde spullen.

  3. Vraag een vergunning aan

    Een collecte kan pas worden uitgevoerd als je in het bezit bent van een vergunning. De gemeente moet toestemming verlenen om geld op te halen. Vraag de vergunning ruim van tevoren aan, sommige gemeenten hebben zes maanden nodig om een vergunning te verschaffen. Ook zijn er bij sommige gemeenten kosten aan verbonden. Een collectevergunning is maximaal één week geldig. De vergunningen worden alleen verstrekt als jouw instelling erkend is door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) én beschikt over het CBF-Keur, een ‘Verklaring van geen bezwaar’ of het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen. Heeft jouw doel (nog) geen van deze keurmerken? Dan kun je per gemeente bekijken op welke gronden je deze vergunning kan aanschaffen. Soms is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel al genoeg.

  4. Deel de looproutes in

    Bepaal voor jezelf (of samen met anderen) in hoeveel straten of in welk gedeelte van de gemeente je wilt collecteren. Verdeel de wijken. Geef elk koppel een bepaalde wijk die ze samen belopen. Op één avond heeft één persoon een bereik van zo’n 100 tot 150 huizen. Wel moet je er rekening mee houden dat je deze wijk een paar avonden moet lopen om iedereen thuis te treffen. Je kunt er ook voor kiezen om steeds weer nieuwe wijken te (laten) lopen, afhankelijk van hoe groot de plaats is.

  5. Zorg voor collectematerialen

    Voor een collecte heb je collectebussen nodig. Veel instellingen en organisaties beschikken over eigen collectebussen. Ga jij collecteren voor een ‘nieuw’ doel dan kun je vaak bussen lenen via de gemeente of een andere bevriende organisatie. Een collecte moet altijd worden gehouden met gesloten collectebussen. Ter herkenning gebruik je een wikkel of sticker van jouw doel. Tot slot moeten de bussen verzegeld worden. Bedenk eerst hoeveel bussen je nodig denkt te hebben. Ook voor de collectebussen geldt dat je ze ruim van te voren moet reserveren bij jouw gemeente.

  6. Sluit de collecte goed af

    Nadat de bussen zijn gevuld en iedereen deze heeft ingeleverd bij jou of een ander van de organisatie begint het papierwerk. Bijvoorbeeld het actueel houden van de adresgegevens van collectanten. Het getuigt van dankbaarheid en waardering om iedereen die zich heeft ingezet een attentie of bedankbriefje te sturen. Vermeld hierbij ook  hoeveel er in totaal is opgehaald en wat er precies met het gecollecteerde geld gaat gebeuren. Ook is het handig om een inventarisatie te maken van wat er goed is gegaan en wat een volgende keer beter zou kunnen.

Do's

  • Zoek alles goed uit voor je begint.
  • Heb plezier in het collecteren.

Don'ts

  • Aandringen als mensen niets willen geven.
  • Zonder vergunning de straat op gaan.

Bron

Maag-Lever-Darmstichting

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!