Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Kleding » Hoe strijk ik een overhemd
4

Hoe strijk ik een overhemd

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe strijk ik een overhemd
Als je een beetje representatief voor de dag wilt komen, dan is een netjes gestreken overhemd een absolute must. Een overhemd strijk je echter minder makkelijk dan een stel zakdoeken. Maar, wanneer je een vaste volgorde aanhoudt, komt het helemaal goed!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Overhemd
 • Strijkspray
 • Strijkplank
 • Kledinghaakje
 • Strijkijzer

Stappen

 1. Bekijk het label

  Binnen in ieder overhemd zit een label met daarom belangrijke informatie voor het strijken. Zoek op het label naar een afbeelding van een strijkijzer en kijk hoeveel stippen er in dit strijkijzer staan. Op je strijkijzer vind je deze stippen ook: één stip, twee stippen en drie stippen. Zet het strijkijzer aan op de stand die aangegeven is op het label. Wacht met strijken tot je strijkijzer op temperatuur is.

 2. Houd rekening met de stof

  De meeste overhemden kunnen aan de buitenkant gestreken worden, maar pas op met bijzondere stoffen. Heel gladde stoffen of wat stroevere stoffen kunnen verkleuren of zelfs beschadigen als deze in aanraking komen met een heet strijkijzer. Strijk deze overhemden dan ook altijd aan de binnenzijde.

 3. Strijk het schouderpand en de kraag

  Haal alle knoopjes van het overhemd los en schuif één mouw over het uiteinde van de strijkplank. Door de andere mouw zachtjes aan te trekken kun je het schouderpand (het -meestal- afgebakende deel van het overhemd dat van schouder tot schouder over je bovenrug loopt) helemaal recht op de plank krijgen. Spuit van ongeveer 20 centimeter afstand een beetje strijkspray op het te schouderpand en strijk dit vervolgens netjes plat. Strijk daarna ook het kraagje recht. Neem bij het strijken van het schouderpand ook het deel van de mouw mee dat al om de strijkplank zit, dit scheelt je straks weer een stukje.

 4. Strijk het lijf

  Als het schouderpand en het kraagje gestreken zijn, haal je het overhemd van de plank en draai je het een kwart slag zodat je het uiteinde van de plank recht in de schouder kan steken. Houd het overhemd zo, dat het uiteinde op de plank ligt, terwijl de rest van het overhemd tussen jou en de strijkplank hangt. Spray hier weer een beetje strijkspray op en begin met strijken. Strijk vanuit het midden naar buiten en vergeet de randjes niet! Neem ook even de tijd om het borstzakje goed plat te strijken. Wanneer je het stuk op de plank gestreken hebt, draai je het overhemd voorzichtig verder, zodat er een nieuw stuk tevoorschijn komt. Als je het hele lijf gestreken hebt, dan ben je weer bij een uiteinde en hangt het overhemd juist aan de andere kant van de strijkplank.

 5. Strijk de mouwen

  Het strijken van de mouwen kan lastig zijn: deze passen meestal niet helemaal om de plank heen, waardoor je ze dus heel netjes plat moet vouwen. Pak een mouw bij de zijnaad beet en leg deze op de strijkplank. Strijk de mouw vervolgens voorzichtig met je handen plat, totdat hij – aan beide kanten – helemaal recht ligt. Pak dan het strijkijzer en strijk de mouw voorzichtig plat. Als je een strijkvouw op je mouw wilt, neem dan ook de randen mee. Als je deze vouw liever niet ziet, strijk dan tot ongeveer twee centimeter van de rand en vouw vervolgens de mouw een klein stukje op. Let erop dat de beide mouwhelften weer goed op elkaar liggen, alvorens je dat laatste stukje recht strijkt! De andere mouw kun je precies op dezelfde manier strijken.

 6. Strijk de manchetten als laatst

  De manchetten strijk je op het laatst. Deze strijk je eerst met een beetje strijkspray aan de binnenkant. Daarna draai je ze om en strijk je de buitenkant. Druk het strijkijzer niet te hard op de stof, anders komen de randjes van het manchet in de rand te staan.

 7. Hang het overhemd netjes op

  Als het overhemd net gestreken is, dan is het nog een beetje warm en daarmee extra gevoelig voor kreukels. Hang het daarom direct op een kledinghaakje met het bovenste boordknoopje gesloten, zodat het er ook nog onberispelijk uitziet als je het wilt dragen! Vergeet als je klaar met strijken bent niet de stekker uit het stopcontact te halen en het strijkijzer even af te laten koelen.

Do's

 • Als een overhemd erg gekreukt is, zet het strijkijzer dan op de heetste stand en strijk het overhemd binnenstebuiten
 • Gebruik strijkspray!
 • Vergeet de borstzakjes niet mee te nemen

Don'ts

 • Houd het strijkijzer niet lang stil op dezelfde plek
 • Strijk niet te haastig; als je het overhemd net iets verkeerd hebt kun je een kreukel maken die je er maar moeilijk uit krijgt
 • Spuit niet teveel strijkspray, dan duurt het strijken namelijk langer

Bron

Eigen ervaring

Meer uitleg