Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Haar » Hoe voorkom ik schilfers op mijn hoofdhuid

Hoe voorkom ik schilfers op mijn hoofdhuid

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Durf je geen zwarte kleding meer aan omdat je dan regelmatig de vraag krijgt of je in een sneeuwbui hebt rondgelopen? Dan wordt het tijd om iets aan de schilfers op je hoofdhuid te doen. Die schilfers bestaan uit dunne laagjes van je huid die worden afgestoten door je lichaam. Er kunnen verschillende biologische oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld een schimmelinfectie of eczeem. Maar ook overmatig gebruik van haarverzorgingsproducten, het gebruik van de verkeerde shampoo of een ongezond leefpatroon kunnen schilfers veroorzaken.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Spiegel
 • Vergrootglas (optioneel)
 • Goede haarverzorgingsproducten
 • Milde shampoo of anti-roosshampoo

Stappen

 1. Bekijk de schilfers en je hoofdhuid

  Je vindt het misschien een beetje een onsmakelijk idee, maar als je erachter wilt komen wat de oorzaak van je schilferende hoofdhuid is, is het zaak dat je de schilfers van dichtbij bekijkt. Pak er desnoods een vergrootglas bij. Kijk ook goed in de spiegel naar de rest van je hoofdhuid. Heb je last van een schimmelinfectie, dan zullen de schilfers klein en wit zijn, zich op een bepaalde plek (of meerdere plekken) bevinden in plaats van over je hele hoofd en zul je daarnaast ook last hebben van haaruitval. Zijn de huidschilfers gelig van kleur en is de rest van je hoofdhuid rood, dan heb je waarschijnlijk last van eczeem. Kleine witte schilfers over je hele hoofdhuid die gemakkelijk loslaten, maar waarbij geen andere symptomen te zien zijn, duiden op roos.

 2. Ga indien nodig naar de dokter

  Denk je dat er sprake is van een infectie of eczeem, ga dan naar de dokter. Deze kan je vertellen of het inderdaad zo is en wat je eraan moet doen. Hij kan je eventueel medicijnen voorschrijven die helpen bij het uitbannen van de aandoening en het herstel van je hoofdhuid bevorderen. Voor roos hoef je echter niet naar de dokter.

 3. Gebruik minder haarverzorgingsproducten

  Is er geen sprake van een infectie of eczeem, probeer dan eens een tijdje te stoppen met het gebruik van haarverzorgingsproducten als maskers, gel en haarlak. Was je haar en hoofdhuid tijdens deze periode elke dag met een milde shampoo om je huid goed schoon te houden. Zie je dat de schilfers minder worden? Dan heb je de oorzaak gevonden. Een nieuwe aanval van huidschilfers voorkom je dan door zo min mogelijk haarverzorgingsproducten te gebruiken of een ander merk te kiezen.

 4. Verander je leefpatroon

  Stress, vermoeidheid en ongezond eten hebben ook invloed op de conditie van je huid. En dus op schilfervorming. Helpt het verminderen van haarverzorgingsproducten niet en heb je geen infectie, verander dan je leefpatroon. Zorg dat je genoeg slaap krijgt, eet en drink gezond en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Dan zullen de schilfers na een tijdje minder worden en uiteindelijk zelfs verdwijnen. Om het terugkomen ervan dan te voorkomen, is het natuurlijk zaak dat je ook als je hoofdhuid is hersteld gezond blijft leven. Een keer een nachtje doorhalen met vrienden of af en toe een patatje eten is natuurlijk niet erg, zolang het maar niet structureel wordt.

 5. Was je haar met een anti-roosshampoo

  Hoofdroos is een zeer bekende vorm van schilfering, die wordt veroorzaakt door een gist die op de huid van ieder mens voorkomt. Als je last hebt van roos betekent alleen maar dat de gist in kwestie bij jou wat meer aanwezig is dan bij andere mensen. De enige effectieve behandeling tegen roos is je haar regelmatig wassen met een goede anti-roosshampoo. Die zorgt ervoor dat de gist gedood wordt. Er zijn heel veel verschillende soorten anti-roosshampoo en de ene zal bij jouw haar- en huidtype beter helpen dan de andere. Werkt de eerste die je probeert dus niet of niet genoeg, probeer dan een ander merk, net zo lang tot je de ideale shampoo voor jou gevonden hebt.

 6. Masseer je hoofdhuid

  Met welke shampoo je je haar ook wast, het dagelijks masseren van je hoofdhuid is altijd een goed idee. Je zorgt er dan namelijk voor dat de schilfers loslaten en wegspoelen, voordat ze zich kunnen ophopen om jou later op de dag in verlegenheid te brengen. Blijf dit ook doen als je schilfers eenmaal verdwenen lijken te zijn, je voorkomt er dan namelijk mee dat ze terugkomen.

Do's

 • Experimenteren met verschillende merken haarverzorgingsproducten en shampoos.
 • Goed opletten of je nog andere symptomen opmerkt, zoals jeuk of een branderig gevoel. Die kunnen namelijk ook wijzen op een infectie.

Don'ts

 • Verwachten dat anti-roosshampoo de roos voorgoed laat verdwijnen. De gisten die roos veroorzaken zijn namelijk van nature aanwezig op je huid en zullen dus ook altijd terugkomen.
 • Je huidschilfers niet of niet op tijd bestrijden, een eventuele infectie verergert dan namelijk alleen maar.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!