Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Lichaam » Hoe breng ik bruin zonder zon aan
4

Hoe breng ik bruin zonder zon aan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 120 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe breng ik bruin zonder zon aan
Een kleurtje oogt gezond. Bovendien lijk je er slanker door. Helaas schijnt de zon vaak nét op die dagen dat jij binnen aan het werk bent. Gelukkig ben je voor een kleurtje allang niet meer afhankelijk van de zon en kun je jezelf helpen met verschillende bruin zonder zon crèmes. Het opbrengen van zo’n crème is echter wel een kunst!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Bruin zonder zon crème (of spray, net wat je liever hebt)
 • Handdoek
 • Scrubcrème
 • Uierzalf
 • Scheermesje
 • Washandje
 • Nagelborstel
 • Wattenschijfjes
 • Bodylotion
 • Eventueel latex handschoenen

Stappen

 1. Scheren

  Als je je benen onder handen wilt nemen, zorg dan dat ze netjes geschoren zijn. Doe dat het liefst de avond tevoren, zodat je huid nog de tijd heeft om weer tot rust te komen. Scheren is geen noodzakelijke stap, maar geeft wel een extra mooi resultaat.

 2. Scrubben

  Als je – en daar gaan we maar even vanuit – een mooi egale kleur wilt, dan zul je eerst je lijf moeten scrubben. Door te scrubben verwijder je namelijk de dode huidcellen. Je huid wordt mooi glad en de bruin zonder zon crème pakt beter. Bovendien voorkom je zo vlekken. Besteed extra aandacht aan wat ruwere plekken, zoals je knieën en ellebogen. Probeer je lijf sowieso één of twee keer per week te scrubben, zodat je huid glad blijft.

 3. Verzorg je huid

  Breng na het scrubben een verzorgende bodylotion aan. Dit kun je het beste doen als je huid nog vochtig is, dan trekken de bestandsdelen beter in en heb je er meer profijt van. Begin pas met het insmeren van de bruin zonder zon crème als de lotion helemaal goed ingetrokken is. Dep je huid voor de zekerheid nog even na met een handdoek, zodat je lijf goed droog is voor je straks de crème aan gaat brengen.

 4. Zorg voor bescherming

  Bruin zonder zon is een lastig goedje; je krijgt er een mooi tintje van, maar niet altijd op de juiste plaatsen. Smeer daarom je nagels in met een vette zalf, bijvoorbeeld uierzalf. Zo voorkom je dat de crème in je nagels trekt en je vervelende bruine vlekken krijgt. Als je echt geen enkel risico wilt lopen, trek dan latex handschoenen aan. Dit smeert misschien niet zo prettig, maar je bent wel zeker van de beste bescherming.

 5. Smeren!

  Het smeren is een belangrijk werkje dat precies moet gebeuren. Begin bij je voeten en werk naar je hart toe. Dit vanwege de stimulatie van de bloedsomloop. Je smeert de crème gewoon in zoals je ook een bodylotion insmeert. Maak cirkelende bewegingen, dan heb je de minste kans op strepen. Smeer met mate op je enkels, knieën en ellebogen; daar kun je nogal snel vlekken krijgen. Smeer direct wat bodylotion aan de randen waar je geen crème smeert, bijvoorbeeld op je voeten. Dit maakt de overgang zachter en geeft een natuurlijker effect.

 6. Egaliseren

  Om vlekken te voorkomen en ervoor te zorgen dat je teint mooi egaal is, ga je direct na het aanbrengen van de crème met een vochtig washandje over de wat ruwere delen van de huid, die je eerder tijdens het scrubben ook al wat extra aandacht hebt gegeven.

 7. Drogen

  Bruin zonder zon kan verraderlijk zijn: als je denkt dat het goed ingetrokken is, kun je alsnog flinke vlekken op je kleding ontdekken. Probeer daarom de lichaamsdelen die je hebt ingesmeerd minimaal tien tot vijftien minuten onbedekt te laten. Als je het echt goed wilt aanpakken dan wacht je tot de kleur helemaal ingetrokken is, namelijk ongeveer 90 minuten.

 8. Was je handen en borstel je nagels

  Ga direct na het smeren je handen wassen. Wacht niet tot je lijf droog is, dan ben je namelijk al te laat en zul je de komende twee weken met oranje of gele vlekken op je handen rondlopen. Borstel ook direct je nagels, dan weet je zeker dat ook daar geen restjes achterblijven.

 9. Geniet van het resultaat!

  Nu is het tijd om van het resultaat te gaan genieten! De teint zal langzaam maar zeker donkerder worden. Begin dus niet direct aan een volgende laag omdat je het idee hebt dat er nog niets te zien is. Zodra de teint uitgediept is, houdt hij ongeveer een week. Om je teint ook mooi te houden herhaal je het proces van scrubben, wassen en smeren regelmatig. Je teint wordt dan steeds dieper en blijft beter zitten. Zo heb je het hele jaar een mooi zonnig tintje! Om je look compleet te maken kun je gebruik maken van een crème met zelfbruiner die speciaal geschikt is voor je gezicht.

Do's

 • Eerst scrubben
 • Je handen en nagels goed schoonmaken
 • Liever een paar dunne laagjes gebruiken dan één dikke laag

Don'ts

 • Trek niet direct je kleding aan
 • Gebruik nooit lichaamsbruiner op je gezicht
 • Denk vooral niet dat het 'wel meevalt' met crème op je handen!

Bron

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!