Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Lichaam » Hoe kom ik van cellulitis af
4

Hoe kom ik van cellulitis af

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 100 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kom ik van cellulitis af
Cellulitis: bijna iedere vrouw heeft last van deze ontsierende bobbels op de heupen en dijen. Cellulitis ontstaat als vet en afvalstoffen zich ophopen tegen je huidwand. Hierdoor krijg je aan de buitenkant een onregelmatig reliëf, ook wel bekend als sinaasappelhuid. De kans is klein dat je volledig cellulitis-vrij door het leven kunt gaan, maar je kunt zeker wel invloed uitoefenen op de mate waarin je er last van hebt!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Crème
  • Scrub
  • Beweging
  • Water
  • Gezonde voeding
  • Massageolie
  • Meetlint
  • Fototoestel
  • Een boekje om je vorderingen in te noteren

Stappen

  1. Zoek een oorzaak

    Voor je actief de strijd aan kunt gaan met cellulitis, moet je weten wat bij jou de oorzaken zouden kunnen zijn van cellulitis. Onstaat cellulitis bij jou omdat je te zwaar bent, te weinig beweegt, slecht eet, of zouden er bij jou ook wel eens erfelijkheidsfactoren mee kunnen spelen? Als je weet waar de oorzaak van je probleem ligt, dan helpt dit om met een passende én realistische oplossing te komen.

  2. Beoordeel jouw situatie

    Cellulitis is in te delen in vier fasen:

    Lichte cellulitis: je huid lijkt glad als je zit of staat, maar wordt onregelmatig als je haar samenknijpt
    Middelmatige cellulitis: je ziet lichte deukjes als je je spieren samenknijpt
    Sterke cellulitis: je ziet duidelijk een sinaasappelhuid en hebt (veelal) ook last van striae
    Zware cellulitis: je ziet en voelt duidelijk verharde knopen en hebt last van diepe striae

    Kijk goed in welke categorie jij op dit moment zit. Wees niet te streng voor jezelf, maar zeker niet te mild. Realisme is essentieel als het gaat om de bestrijding van cellulitis.

  3. Stel een realistisch doel

    Cellulitis verdwijnt niet zomaar, in veel gevallen krijg je het zelfs nooit volledig weg. Wel kun je actief aan de slag met het beperken van cellulitis. Dit vereist echter wel doorzettingsvermogen. Laat je optimisme niet de grond in boren door onrealistische verwachtingen, maar kijk wat in jouw geval realistisch haalbaar is. Zo bereik je sneller je doel, waar je vervolgens weer motivatie uit kunt putten!

  4. Kom in actie

    Het tegengaan van cellulitis vereist een aantal aanpassingen in je levensstijl die je vol moet blijven houden voor goed resultaat. Stel dus een haalbaar actieplan op, waarin je rekening houdt met je werk, je hobby’s en je thuissituatie. Ga bijvoorbeeld niet ’s morgens hardlopen als je eigenlijk een uitslaper bent en sowieso al moet rennen om op tijd op je werk te komen. Ga in je plan niet uit van ‘ik wil’, maar van ‘ik kan’. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks voor je werk een rondje willen fietsen, maar als je in onregelmatige diensten werkt, of absoluut geen ochtendmens bent, dan is de kans groot dat je het na een paar pogingen opgeeft en ontmoedigd bent. Probeer dit te voorkomen!

  5. Drink meer water

    Een eenvoudige stap naar gladde dijen en heupen is het drinken van veel water. Water voert vetten en afvalstoffen in je lichaam af, dus ook die vetten en afvalstoffen die zich tegen jouw huidwand aan hebben genesteld. Overdrijf niet, 6 tot 8 glazen per dag zijn voldoende. Te veel water kan leiden tot watervergiftiging, wat in het extreemste geval zelfs kan leiden tot problemen met je hersenen en spieren. Als vuistregel kun je er vanuit gaan dat je per kilo lichaamsgewicht 0,03 liter water zou moeten drinken. Voor iemand van 75 kilo is dat dus 2,25 liter per dag.

  6. Eet gezond

    Cellulite bestrijden staat niet gelijk aan afslanken of een dieet volgen. Wel is een bewustwording van je voedsel nodig - net als bij het volgen van een dieet. Producten met veel suiker (frisdranken) of vetten (junkfood en kant- en klaarproducten) zorgen voor veel gifstoffen in je lichaam, die zich vervolgens vastzetten in het vetweefsel. Vermijd die producten en vervang ze met producten die de afvoer van afvalstoffen juist stimuleren, bijvoorbeeld bananen en groene groenten.

  7. Ga regelmatig bewegen

    Beweging is een essentiële aanvulling in de strijd tegen cellulitis. Doe je veel zittend werk, loop dan even wat vaker naar de brievenbus, kantine of gewoon naar buiten. Te weinig beweging belemmert de bloedsomloop, waardoor vetten en afvalstoffen beter de kans krijgen om zich in je huid te nestelen. Bovendien werkt beweging goed tegen stress. Stress kan er namelijk ook voor zorgen dat je spieren verkrampen, het weefsel eromheen verstikt en het afvoeren van afvalstoffen verstoort. Ook dan kan de cellulitis juist erger worden. Probeer beweging in te bouwen in je dagelijkse patroon. Met een half uurtje per dag beweeg je al voldoende!

  8. Smeer probleemzones in

    Je bent inmiddels hard op weg om cellulitis van binnenuit te bestrijden, nu is de buitenkant aan de beurt! Een manier om de ophopingen van buitenaf tegen te gaan, is het voldoende smeren. Smeren werkt twee- en soms zelfs drieledig! Gebruik je een gewone crème, dan stimuleer je de bloedsomloop door de masserende bewegingen en maak je je huid van buiten extra zacht. Je kunt ook een anti-cellulitis middel gebruiken. Dit bevat vaak een aantal extra actieve werkstoffen, waarmee je cellulitis nog sneller verdwijnt.

    Probeer je probleemzones minimaal twee keer per dag in te smeren. Bijvoorbeeld direct na het douchen en net voor het slapen gaan. ’s Nachts werkt je huid namelijk overuren om zichzelf te herstellen en na het douchen staan je poriën zo wijd open, dat alle werkzame stoffen goed kunnen worden opgenomen.

  9. Beloon jezelf!

    Een aanpassing in je levensstijl is ingrijpend en niet altijd even gemakkelijk vol te houden. Stel jezelf daarom een beloning in het vooruitzicht, zodat je gemotiveerd blijft. Richt je in je beloning in het bijzonder op je prestaties, dus: trakteer jezelf op een lekkere massage als je weer een week naar de sportschool bent geweest!

Do's

  • Drink veel water, eet gezond en beweeg
  • Blijf realistisch en optimistisch

Don'ts

  • Focus je niet op het resultaat, maar op je prestaties: die zijn belangrijker!
  • Laat niet al je snacks staan, met voldoende water en beweging kun je wel wat hebben

Bron

Boek 'Cellulite, daar kun je vanaf!' door Merel van 't Wout

Meer uitleg

Cellulitis

door Mieke Roth op 03-12-2008 15:43
Beste Adine,

Hoewel de titel van het boek ook fout is, wil ik je vragen om alsjeblieft niet het foutieve cellutite te gebruiken, maar gewoon cellulitis. De eerste term is engels en ons opgedrongen door een niet nader te benoemen fabrikant van schoonheidsmiddeltjes in een reclame.

Niet alles hoeft verengelst te worden.

Reactie

door Sophie de Bree op 23-02-2013 14:49
Bedankt! Ik ga deze tips zeker proberen! En wat betreft de reactie onder mij: cellulite is de juiste benaming voor wat Nederlandser cellutlitus noemen. Cellulite wordt hier namelijk vaak mee verwisseld, terwijl cellulititus een huidziekte is. Namelijk 'wondroos'. In dit geval moet de naam wél verengelst worden.
Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!