Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Lichaam » Hoe gebruik ik een elektrisch epileerapparaat

Hoe gebruik ik een elektrisch epileerapparaat

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe gebruik ik een elektrisch epileerapparaat
Een elektrisch epileerapparaat is handig; na gebruik blijven je haartjes zeker voor twee tot drie weken weg en komen vervolgens zachter terug, waardoor je steeds minder last hebt van ongewenste haargroei. Wél kan deze methode van ontharen vrij pijnlijk zijn. Bereid je daarom goed voor en gebruik het apparaat regelmatig, zodat je huid eraan kan wennen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Elektrisch epileerapparaat
 • Koelelement
 • Pincet
 • Vochtinbrengende crème, het liefst met kamille

Stappen

 1. Bereid je goed voor

  Jezelf ontharen met een elektrisch epileerapparaat is een klus die zeker in het begin best wat tijd in beslag zal nemen. Zorg er dus voor dat je apparaat helemaal is opgeladen, of dat je het stroomsnoer bij de hand hebt. Daarnaast zit bij de meeste moderne epileerapparaten een verkoelingselement of koelend gelpak. Zorg ervoor dat je dit element of gelpak tijdig in de vriezer legt, zodat je er gebruik van kunt maken wanneer je wilt. Als er bij jouw epileerapparaat geen koelelement zat, gebruik dan iets anders koels, bijvoorbeeld een blikje ijskoud drinken of een zak ijs.

 2. Douchen en scrubben

  Neem eerst een lekker warme douche en scrub je huid. Door de warmte van het water worden zowel je huid als de haartjes zacht en doet het minder pijn als je ze er daarna uittrekt. Scrubben is ook belangrijk; je verwijdert de dode huidcellen en verkleint daarmee de kans op ingegroeide haartjes. Droog jezelf daarna goed af en smeer je NIET in met een crème; voor het beste resultaat moet je huid schoon en droog zijn.

 3. Verkoel je huid

  Gebruik het koelelement of gelpak om je huid eerst te verkoelen. Hiermee verdoof je je huid, waardoor het minder pijn doet. Ook verklein je de kans op bultjes en ontstekingen. 

 4. Epileren

  Nu is het tijd voor de echte uitdaging; het epileren. Doe dit het liefst ’s avonds, zodat je huid zich ’s nachts kan herstellen. Na het epileren zal je huid namelijk vol zitten met rode plekken en als je hiermee in de zon gaat zitten, wordt dit nog veel erger. Trek je huid strak en zet het apparaat in een loodrechte hoek van 90° op je huid. Beweeg het apparaat vervolgens rustig – zonder te drukken! – van beneden naar boven, tegen de haargroeirichting in. Ga niet heen en weer, maar blijf steeds dezelfde beweging maken. Voor je benen kun je de hoogste stand gebruiken, voor bijvoorbeeld je bikinilijn de laagste stand. Maak de klus wel helemaal af. Als het veel pijn doet, doe het dan in etappes.

 5. Werk het resultaat bij met een pincet

  Controleer altijd even het eindresultaat; het kan zijn dat hier en daar nog een klein haartje zit, bijvoorbeeld een ingegroeid exemplaar. Trek dit er – dit keer met de haargroeirichting mee – met een pincet uit.

 6. Verzorg de behandelde huid

  Na deze vrij intensieve behandeling kan je huid wel wat verzorging gebruiken. Smeer je geëpileerde lichaamsdelen daarom in met een vochtinbrengende crème, om de huid te kalmeren. Een aanrader is een crème met kamille.

 7. Reinig je epileerapparaat

  Maak je epileerapparaat na gebruik goed schoon met het bijgeleverde kwastje. Zorg dat alle haartjes eruit zijn en dat er ook geen vettigheid meer aan de kop zit. Zo heb je het langste plezier van je apparaat. Afhankelijk van wat in je gebruiksaanwijzing staat, kan het nodig zijn je apparaat ook af en toe van een druppeltje olie te voorzien.

 8. Blijf regelmatig epileren

  Afhankelijk van je haargroei zullen je haartjes in ieder geval 2 tot 3 weken wegblijven. Daarna beginnen ze weer terug te komen. Pak dan, ondanks het feit dat de ervaring misschien wat pijnlijk was, gewoon weer je epileerapparaat. Als je het regelmatig gebruikt, dan heb je er steeds minder last van. Bovendien komen je haartjes dan steeds zachter terug, waardoor je er steeds minder omkijken naar hebt!

Do's

 • Zorg voor verkoeling
 • Scrub je huid van tevoren
 • Gebruik altijd de bijgeleverde massagerollers
 • Wacht met epileren tot je haartjes tussen de 2 en 5 mm lang zijn
 • Als je je oksels wilt epileren, let er dan op dat de bovenkant van je oksel een andere haargroeirichting heeft als de onderkant!

Don'ts

 • Gebruik het apparaat liever niet op je oksels
 • Laat het apparaat niet nat worden
 • Beweeg het apparaat niet heen en weer tijdens het epileren, dan kunnen haren ingroeien en kun je last krijgen van ontstekingen
 • Probeer epileren vlak voor je menstruatie te vermijden; je huid is dan extra gevoelig

Bron

Boek Stralend mooi van top tot teen door Esme Floyd, Carlton Books Limited, 2004.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!