Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Lichaam » Hoe geef ik mezelf een huidpeeling
4

Hoe geef ik mezelf een huidpeeling

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe geef ik mezelf een huidpeeling
Door je huid goed te verzorgen, gezond te eten en veel water te drinken krijg je een stralende huid. Soms heb je echter nét even wat meer nodig en kun je jezelf een huidpeeling geven. Peelen, ook wel exfoliëren genoemd, is een behandeling waarbij je letterlijk het bovenste laagje van je huid afschuurt, waardoor een zachte en stralende huid tevoorschijn komt. Bovendien worden oppervlakkige rimpels verzwakt. Je hebt verschillende soorten peelings, zoals de chemische peeling, de crème peeling en de korrelpeeling. Het principe is in alle gevallen echter hetzelfde, evenals - in grote lijnen - de toepassing.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Peeling (in gel of crème vorm)
 • Vochtig washandje
 • Handdoeken
 • Reinigingsgel
 • Gezichtslotion
 • Wattenschijfjes
 • Verzorgend serum of crème
 • Kookwekkertje (optioneel)

Stappen

 1. Kies de juiste peeling en bereid je voor

  Welke peeling je het beste kunt gebruiken, hangt af van je huid. Gebruik een korrelpeeling voor een vette, onzuivere huid en neem een crèmepeeling voor een droge en gevoelige huid. Als je niet zeker bent van je keuze kun je de peeling testen door een beetje van de peeling op de rug van je hand te smeren. Wrijf de peeling in je hand en kijk hoe je huid reageert. Als je huid rood wordt, gaat trekken of irriteren, dan kun je beter een zachtere variant kiezen. Voor je met je peeling begint, kun je er het beste voor zorgen dat je alles binnen handbereik hebt. Wikkel de handdoek vast om je hoofd en zorg dat die goed vast blijft zitten. Houd een vochtig washandje en een tweede handdoek in de buurt.

 2. Reinig je gezicht grondig

  Een peeling pakt alleen goed als je gezicht goed gereinigd is. Gebruik hiervoor de reinigingsgel en neem je gezicht daarna af met een wattenschijfje met gezichtslotion. Droog je gezicht daarna goed af met de handdoek. Als je het echt goed aan wilt pakken, lees dan in de hoedoe 'Hoe krijg ik een schone huid' hoe je je gezicht grondig kunt reinigen.

 3. Breng de peeling aan

  Lees voor het aanbrengen van de peeling eerst de gebruiksaanwijzing op speciale instructies. Breng de peeling in een dun laagje aan over het hele gezicht. Vermijd het gevoelige gedeelte rond je ogen en je mond. Maak cirkelende bewegingen en wees voorzichtig; een peeling kan soms een grove structuur hebben en je wilt je huid niet beschadigen! Laat de peeling zelf het werk doen!

 4. Laat de peeling inwerken

  Iedere peeling heeft een andere inwerktijd. Lees daarom goed de gebruiksaanwijzing en houd je aan de gestelde tijd. Je kunt de tijd ook bijhouden door een kookwekkertje te gebruiken. Zorg ervoor dat de peeling tijdens het inwerken droog blijft; geef jezelf dus geen peeling onder de douche. Druk de peeling zachtjes aan en laat het gedurende enkele minuten drogen.

 5. Verwijder de restjes

  Als de peeling droog is, dan zie je er bijna niets meer van. Alleen hier en daar zie je nog wat restjes. Deze restjes verwijder je door met je vingers cirkelvormige bewegingen te maken. Zo gom je de overgebleven peeling er af. Het is het handigst om dit boven de wasbak te doen, want het kan nogal wat rotzooi geven. Trek je huid tijdens het gommen steeds strak, zodat je overal goed bij kunt. Spoel daarna goed na met veel water, zodat echt alle restjes en korreltjes verdwenen zijn.

 6. Verzorg je huid

  Verzorg je huid direct na het peelen met een lekker serum of een romige crème. De barrière van dode huidcellen is nu verdwenen en je product kan nu nog beter inwerken. Als je huid er na verloop van tijd weer dof en vaal uit gaat zien, kun je jezelf weer een huidpeeling geven.

Do's

 • Gebruik een crème peeling als je een droge huid hebt, de korrelpeeling is vooral geschikt voor de vette of gecombineerde huid.
 • Gebruik een korrelpeeling in combinatie met een beetje water
 • Peel af en toe ook eens je hele lichaam
 • Breng na een lichaamspeeling bruin zonder zon aan om ervoor te zorgen dat je bruine teint langer houdt

Don'ts

 • Peel je huid niet dagelijks, maar houd het op maximaal eens per week
 • Gebruik geen lichaamspeeling op je gezicht

Meer uitleg