Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe composteer ik afval

Hoe composteer ik afval

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe composteer ik afval
Volgens cijfers van het ministerie van VROM bestaat de helft van het afval dat Nederlandse huishoudens produceren uit gft-afval, ofwel groente-, fruit- en tuinafval. Volgens VROM werd in 2005 1.362 miljoen kilo huishoudelijk gft-afval gescheiden ingezameld, omgerekend zo’n 84 kilo per persoon per jaar. Het lijkt een hoop, maar dit is slechts de helft van de totale hoeveelheid huishoudelijk gft-afval. De rest gooien we uit laksheid, of onvermogen, gewoon bij het restafval in de prullenbak. Van puur gft-afval wordt in grote machines compost gemaakt. Compost dat vervolgens weer wordt gebruikt in de land- en tuinbouw en verwerkt in potgrond die wij vervolgens weer in tuincentra kopen. Zonde, want je kunt net zo goed zelf compost maken. Scheelt de overheid kilo’s aan afvalverwerking, en jou in je portemonnee. Maar je moet wel een beetje geduld hebben.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Compostbak
 • Biologisch afbreekbaar afval
 • Een plekje buiten
 • Geduld

Stappen

 1. Koop of maak een compostbak

  Om compost te kunnen maken, heb je allereerst een compostbak nodig. Deze kun je kant en klaar kopen bij een tuincentra, of je maakt er zelf één met bijvoorbeeld hout en kippengaas.

  De compostbak kun je het best half in de schaduw plaatsen en op een plek waar de bak enigszins, maar niet te veel, beschut is tegen de regen. In een te droge compostbak kan het afval niet goed composteren, maar door een teveel aan (regen)water spoelen de compoststoffen weg. Een plek onder bijvoorbeeld een boom is het meest ideaal.

 2. Vul je compostbak

  Je compostbak is klaar, je kunt hem nu gaan vullen met afval. Let wel op: niet al het biologisch afbreekbare afval is geschikt voor op de composthoop. Aardappelschillen, snijbloemen en citrusvruchten bevatten bijvoorbeeld veel bestrijdingsmiddelen en zijn daarom niet heel erg geschikt voor in de compostbak. Zorg ervoor dat je dit afval niet meer dan één keer per week in de compostbak gooit. Kaas en oud brood mogen helemaal niet op de composthoop. Ze brengen niet alleen de verkeerde schimmels met zich mee, maar trekken ook nog eens ongedierte aan. Gooi ook geen onkruid in de bak; met het verspreiden van de compost, geef je ook het onkruid weer de kans om zich te ontkiemen.

  Wel op de composthoop kunnen:
  •    theebladeren en koffiedik
  •    gras en bladeren
  •    rauwe groenteresten (gekookte groente mag niet in de compostbak)
  •    eierschalen
  •    notendoppen

  Bekijk anders eens het lijstje dat Milieucentraal heeft samengesteld voor wat wel en niet in de compostbak mag.

 3. Zet de compostbak om

  Afval vergaat het snelst tot compost als het voldoende zuurstof heeft. Daarom is het belangrijk om na enkele maanden de onderste helft van de compostbak naar boven te halen, ofwel de compostbak ‘om te zetten’. Heb je een compostbak met een luikje aan de onderkant, dan hoef je de composthoop niet om te keren. Zet dan af en toe het luikje een beetje open.

 4. Gebruik de compost

  De compost is klaar als het ruikt en eruit ziet als tuinaarde, gemiddeld is dit na zo’n negen maanden tot een jaar. Compost verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid ervan en is dus ideaal als basis voor een bloemen- of groentetuin. Bedek jaarlijks (zo rond maart/april) de tuin met zo’n anderhalve centimeter compost en creëer de een perfecte voedingsbodem voor je planten en groente.

Do's

 • Stel de composthoop zo gevarieerd mogelijk samen. Heb je net de tuin gedaan en veel tuinafval? Dan kan je dit het best met tussenpozen weggooien.

Don'ts

 • Zet je afvalbak niet naast de deur, er kunnen nare luchtjes uit komen.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!