Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe maak ik een picknicktafel

Hoe maak ik een picknicktafel

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 8 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een picknicktafel
Een picknicktafel is het perfecte meubelstuk voor in de tuin. Het is eenvoudig in onderhoud en hartstikke gezellig voor de zomerse avondmaaltijd. Het bouwen van een picknicktafel is een klusje waar je wel even de tijd voor moet nemen. Vooral de constructie van de schuine poten en de bankjes verdient wat denkwerk. Je wilt niet dat de boel zo in elkaar kan storten. Deze hoedoe legt je uit hoe je een kleine picknicktafel (1 m – 78 cm) kunt bouwen. Ideaal voor op het balkon of in een kleine achtertuin.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Hout
 • Werkbank
 • Decoupeerzaag (of handzaag)
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Rechte hoek
 • Zwaaihoek
 • Bouten en moeren
 • Schroeven
 • Boor
 • Doppenset
 • Schuurpapier
 • Beits

Stappen

 1. Tref voorbereidingen

  Voordat je aan je klus begint, moet je voorbereidingen treffen. Sta je op een plek waar je genoeg ruimte hebt? Is er elektra aanwezig? Kun je makkelijk droog staan als het gaat regenen?

  Leg al het benodigde gereedschap binnen handbereik, ook de eventuele opladers die je nodig hebt om de accu’s van je gereedschap op te laden.

 2. Zaag het hout

  Kies voor je picknicktafel hout dat goed tegen het weer kan, bijvoorbeeld cederhout. Cederhout heeft een hoge concentratie olie in zich wat het hout bijna onverwoestbaar maakt. Het is bovendien gemakkelijk te zagen; je kunt er zelfs een handzaag voor gebruiken.

  Je werkt het meest vlot als je eerst alle onderdelen van je picknicktafel zaagt. Wat heb je nodig:

  - 4 planken van 1 meter - 19,5 cm. (tafelblad)
  - 2 planken van 1 meter - 19,5 cm. (zittingen)
  - 2 balken (7cm breed) van 75 cm (ondersteuning tafelblad)
  - 2 balken (7 cm breed) van 1.15 meter (ondersteuning zitting)

 3. Maak het bovenblad

  Voor het bovenblad heb je nodig:
  - 4 planken
  - 2 balken van 75 cm.
  - schroeven

  Je kunt het bovenblad op verschillende manieren aan elkaar maken. Verstandig is om de planken niet aan elkaar te lijmen. Op deze manier kan het regenwater door de kieren sijpelen en blijft er geen water op je tafel liggen.

  Neem de twee balken en zaag beide kanten in een hoek van 45 graden (zie tekening). Bevestig vervolgens met schroeven de planken aan de balk (op 15 cm afstand van de uiteinden). Laat de schroeven verzinken in het bovenblad. Deze kun je later dichten met kneedhout.

 4. Zaag het onderstel op maat

  Voor het onderstel heb je twee balken van 100 cm. nodig en de vier poten. We beginnen eerst met de ondersteuning van de bankjes. Deze twee balken moet je, net als in de voorgaande stap, aan de uiteinden in een hoek van 45 graden zagen (zie tekening).

  Het op maat zagen van de vier tafelpoten gaat net iets anders. Hierbij zaag je de ene hoek aan de bovenkant en de andere aan de onderkant (zie tekening). Beide zijden hebben een hoek van zestig graden (of 120 graden als je de balk niet omdraait).

 5. Maak de boorgaten

  Je kunt niet vijf onderdelen tegelijkertijd op de goede plek houden en vervolgens op de juiste plekken gaten boren. Dat hoeft ook niet, want die gaten kun je ook al van tevoren boren.

  Het bovenblad:
  Aan de onderkant van het bovenblad zitten twee balken waarop je de planken hebt gemonteerd. In deze balken boor je (aan beide zijden) op 25 cm. en op 50 cm. (gerekend van de linker- naar de rechterkant) een gat.

  De ondersteuning van de bankjes:
  Boor in de balk op 30 cm. en 85 cm. (gerekend van de linker- naar de rechterkant) een gat.

  De poten:
  Boor in de 4 poten op 5 cm (bevestiging met het bovenblad) en op 40 cm (bevestiging van de bankjes) gaten.

   

  ! Zorg er voor dat de gaten aan beide zijden op gelijke hoogte en afstand zitten zodat straks alles waterpas is. Doe je dat niet, dan wordt je tafel instabiel.

 6. Bevestig de poten

  Omdat je alles al hebt voorbereid, kun je deze klus redelijk simpel klaren.
  Leg het bovenblad ondersteboven neer op de grond. Bevestig vervolgens de vier poten met een grote moer en bout aan het bovenblad.
  Bevestig vervolgens de ondersteuning van de bankjes aan de poten. Dit doe je wederom met een grote moer en bout.

 7. Monteer de bankjes

  Draai de picknicktafel om en zet hem op zijn poten op de grond neer. Controleer vervolgens of de tafel waterpas staat. Is dit niet het geval, dan moet je wellicht nog wat van de poten afschaven.

  Bevestig vervolgens de bankjes op de picknicktafel. De planken steken aan weerszijden 17 centimer uit van de ondersteuningsbalken.

 8. Lak de picknicktafel

  Leuk, die woeste tuinmeubels van steigerhout? Die ruige uitstraling is op dit moment hot. Maar om je picknicktafel daarom nu niet te lakken om dezelfde look te krijgen is een minder goed idee. Niet alleen zal je tafel het dan minder lang uithouden. Na een vochtige periode zal je er ook niet meer kunnen zitten zonder een groene broek te krijgen van de algaanslag.

  Het meest verstandige dat je kunt doen is de tafel goed behandelen. Dit kun je met lak doen, of -voor een wat stoerdere uitstraling- met beits. Vergeet vooral niet de onderkanten van de poten goed in de lak te zetten.

  Aan tafel!

Do's

 • Hout met een hoge olieconcentratie gebruiken (bijvoorbeeld cederhout). Deze houtsoort is beter bestemd tegen het onstuimige Hollandse weer.

Don'ts

 • De picknicktafel niet lakken. Hierdoor zal deze snel gaan rotten en zwak worden, vooral op de bevestigingspunten.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!