Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Katten » Hoe houd ik poepende katten uit mijn tuin
2

Hoe houd ik poepende katten uit mijn tuin

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe houd ik poepende katten uit mijn tuin
Kattenpoep stinkt ontzettend en er is dan ook niets zo vervelend dan tijdens het tuinieren, of wanneer je even lekker buiten zit, geconfronteerd te worden met kattenpoep. Zeker als de kat die het bewuste hoopje heeft achtergelaten nog niet eens van jou is ook! Tijd om je tuin voorgoed onaantrekkelijk te maken voor poepende katten!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Grofmazig gaas
 • Pennen om het gaas vast te zetten
 • Satéprikkers of andere stokjes
 • Citroenschillen
 • Mottenballen
 • Citroenverbana (of andere planten die naar citroen ruiken)
 • Stekelige planten
 • Peper
 • Koffiedik
 • Geduld en doorzettingsvermogen

Stappen

 1. Vermijd 'braakliggende' stukjes tuin

  Stukjes ‘braakliggend’ terrein of vlakken onbedekte zwarte aarde oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op katten. Dat zijn dus de gebieden die je als eerste aan moet pakken. Het is het beste om je tuin volledig te bedekken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een terras, gras of perkjes met bodembedekkers.

 2. Bescherm je kweekgrond

  Als je een bepaald gedeelte van je tuin gebruikt om bijvoorbeeld groenten te kweken, dan is een stukje kale grond niet te vermijden. Deze grond kun je beschermen door hierop grofmazig gaas te leggen en dit met een paar pennen in de grond vast te zetten. Als katten hier gaan zitten, dan doet het pijn aan hun nagels. De kans dat hier nog een kat poept is dan ook erg klein.

 3. Elimineer favoriete beschutte plekjes

  Sommige katten maken erg graag gebruiken van beschutte plekjes bij struiken of onder hoge planten. Steek op dat soort favoriete plekjes satéprikkers of andere stokjes in de grond. Katten gaan dan al snel op zoek naar een ander plaatsje. Let er wel op dat je geen té scherpe dingen plaatst; je wilt de kat verjagen, niet pijn doen. Zorg er ook voor dat er geen spelende kinderen bij deze prikkers kunnen komen.

 4. Plant natuurlijke kattenverjagers

  Er zijn ook een aantal natuurlijke kattenverjagers die je kunt planten. Zo hebben katten een hekel aan planten die een citroengeur verspreiden, zoals bijvoorbeeld Citroenverbana. Ook stekelige planten genieten niet de voorkeur van de kat. Plaats deze natuurlijke kattenverjagers op strategische plekken, bijvoorbeeld op de plaatsen waar de kat normaal gesproken je tuin binnenkomt.

 5. Scherm de overige mogelijkheden af

  De plaatsen waar je geen planten neer kunt zetten of gaas kunt spannen, kun je afschermen door een aantal huis- en keukenmiddeltjes te gebruiken. Strooi peper op de plaatsen waar de kat meestal te vinden is, strooi mottenballen langs de afsluiting van je tuin, leg citroenschillen tussen de planten en strooi koffiedik langs de route die de kat meestal aflegt. Dit zijn stuk voor stuk middelen die een kat niet erg op prijs kan stellen. De stank van de peper, citroenschillen en mottenballen is ondragelijk voor het dier en het koffiedik blijft aan zijn poten kleven. In het vervolg zal hij dan ook liever een deurtje verder zijn behoefte doen!

Do's

 • Blijf volhouden; als de kat jouw tuin eenmaal zat is, dan komt hij in de meeste gevallen ook niet meer terug

Don'ts

 • Ren niet iedere keer uit huis om een kat weg te jagen; dit helpt je niets
 • Verwacht geen oplossing van je buren; er is een grens aan wat zij voor je kunnen doen

Meer uitleg

Natte kat

door Sjoerdt op 18-12-2008 23:20
Je tuin inrennen kàn wel zinvol zijn: als je een kat een paar keer weet te raken met een volle emmer water houdt 'ie het ook een tijdje voor gezien!

natte kat 2

door evelien wiersema op 01-11-2011 11:33
het is wat werk, maar het werkt fantastisch. vrienden van mij hebben een vijver met (blijkbaar heerlijke ) vissen.

ze hebbeneen bewegingssensor aangesloten op een spoeier. zodra de kat te dicht bij de vijver komt krijgt ie geheel automatisch een douche.

katten uit je tuin

door Lute Ketellapper op 07-08-2014 09:54
Ik had veel last van katten in mijn tuin, mijn oplossing.
Haal een zak bemeste tuijn aarde hiervan maak je voor de kat een afgezet gebied, ze waren bij mij zomaar weg