Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Bestemmingen » Verenigde Staten » Hoe maak ik een stedenreis naar New York
4

Hoe maak ik een stedenreis naar New York

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Voor Amerikanen en niet-Amerikanen is New York the place to be. Als het daar niet gebeurt, gebeurt het nergens. Het leuke van New York is dat je er veel kunt doen, in relatief weinig tijd. Dat betekent dat je een rondreis in deze wereldstad zelfs in een korte vakantie kunt stoppen. Dit moet je in ieder geval weten voor je vertrekt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Computer
 • Internet
 • Pen en papier
 • Tijd
 • Paspoort

Stappen

 1. Vraag reistoestemming (ESTA) aan

  Voor je denkt over het boeken van een ticket naar New York, moet je eerst reistoestemming aanvragen. Deze reistoestemming vervangt de visumaanvraag. Tot een aantal jaar geleden was deze zogenaamde ESTA-aanvraag gratis, maar tegenwoordig kost de aanvraag ongeveer 15 euro per persoon. De toestemming is twee jaar geldig (of tot het paspoort verloopt) en kan niet verlengd worden. Wel kun je de toestemming opnieuw aanvragen als de geldigheidsduur verlopen is.

  Vraag minimaal 72 uur van tevoren toestemming aan via de speciale ESTA Application website. Houd hiervoor je paspoort bij de hand. Hoewel de ESTA-aanvraag geen garantie geeft dat je ook daadwerkelijk wordt toegelaten tot de Verenigde Staten, mag je zonder toestemming niet eens aan boord van het vliegtuig stappen.

 2. Boek een vlucht

  Als je toestemming hebt gekregen om naar de VS af te reizen, kun je je vlucht boeken. Neem hiervoor de tijd, want de prijzen kunnen nogal van elkaar verschillen. Een retourticket Amsterdam - New York kost gemiddeld zo tussen de 500 en 700 euro.

  Gebruik vergelijkingssites, maar kijk ook zeker op de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf. Zo heeft KLM regelmatig WereldDealWeken met extra kortingen, waarbij het soms voordeliger is om rechtstreeks te boeken. Overweeg eventueel een overstap als dat voordeliger is, maar houd er wel rekening mee dat dat van je reistijd af gaat. Een rechtstreekse vlucht naar New York kost 7-8 uur, afhankelijk van de wind. Met een tussenstop zit je al snel op een reistijd van 10-12 uur.

 3. Regel je overnachtingen

  Op overnachtingen kun je heel veel geld besparen. De goedkoopste manier om in New York te overnachten is door je aan te melden voor een gratis slaapplaats via couchsurfing. Je overnacht dan bij iemand thuis en hoeft daar niets voor te betalen. Door je aan te melden via de website en wat te vertellen over je reis, kun je proberen een 'host' te vinden. Let op: couchsurfing brengt wel wat meer risico met zich mee dan een verblijf in een hotelkamer. Verdiep je daarom in tips om veilig te couchsurfen.

  Iets duurder, maar vaak relatief primitief is het gebruik van een hostel. Je deelt dan de voorzieningen met andere reizigers. Er zijn hostels met slaapzalen, maar ook met kleine kamers waar je bijvoorbeeld maar met twee of drie personen slaapt. Voor een overnachting in een hostel in New York betaal je gemiddeld zo'n 20-30 euro per nacht.

  Nog duurder is het boeken van een hotel. Daarvoor betaal je vanaf 50 euro per nacht en de prijzen kunnen ver oplopen. Gaat je voorkeur toch uit naar een hotel, dan kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken om een overzicht te krijgen van wat het beste aansluit bij jouw behoeften. Misschien wil je graag in het centrum verblijven, of is de laagste prijs juist het belangrijkst. Ook kun je filteren op voorzieningen, bijvoorbeeld de aanwezigheid van draadloos internet, parkeerruimte of een spa. Hoewel hotels over het algemeen duurder zijn dan de eerder genoemde mogelijkheden, kun je soms alsnog op een aantrekkelijke aanbieding stuiten. En hoef je niet op je budget te letten, dan is dit dé mogelijkheid om een mooi plekje te scoren in hartje New York, dichtbij alle voorzieningen.

 4. Maak een lijst met wat je wilt zien of doen

  Zeker als je voor een relatief korte periode in New York verblijft, is het handig om een lijst te maken met dingen die je wilt zien of doen. Denk hierbij aan het bezoeken van het Vrijheidsbeeld, het Empire State Building, Chrysler Building, Ellis Island, Ground Zero, of Central Park, een Broadway-show, het Metropolitan Museum of Art, het Museum of Modern Art, het Guggenheim Museum, Carnegie Hall, het Rockefeller Center of het Lincoln Center.

  Gebruik reisgidsen en het internet om ideeën op te doen en denk niet alleen aan de 'gewone' bezienswaardigheden, maar bekijk ook of er bijvoorbeeld bepaalde exposities of optredens zijn in de periode dat je gaat. Ook het overwegen waard: een trip met een helikopter over de stad.

 5. Regel korting

  Voor veel bezienswaardigheden moet je entree betalen. Zeker in een stad als New York kunnen de totale kosten van entreebewijzen flink oplopen. Het scheelt aanzienlijk als je gebruik maakt van de verschillende kortingsmogelijkheden die er zijn. Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

  New York Pass: je koopt vooraf een New York Pass (als je dat op tijd doet, kan dat soms ook nog eens met mooie korting) en kunt daarmee 'gratis' naar binnen. Je koopt de kaart voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 1, 2, 3 of 7 dagen. Check of de attracties waarvoor je de kaart kunt gebruiken je aanspreken en reken uit of het zin heeft om zo'n kaart aan te schaffen.

  Print coupons: via sites als City Guide New York kun je zelf kortingsbonnen printen. Die leveren je in de meeste gevallen geen volledig gratis entree op, maar wel cadeautjes of een leuke korting.

 6. Verdiep je in vervoer

  In New York kun je het beste met de metro reizen. Lopen is een optie, maar dan moet je wel een stevige wandelaar zijn. Fietsen kan ook, maar is in een drukke stad als New York gevaarlijk. Met de auto of taxi de stad verkennen is vooral onhandig; het verkeer staat vaak vast en je moet steeds op zoek naar parkeerruimte. De metro gaat ondergronds overal naar toe en kost relatief weinig. Voor een kaart die 7 dagen onbeperkt geldig is betaal je ongeveer 30 dollar. Je kunt ook kaartjes voor een enkele rit kopen, maar als je meer dan 10 keer met de metro gaat, en daar zit je zo aan, is een kaart voor meerdere dagen voordeliger.

  Kaarten voor de metro kun je op elk station kopen en gebruik je om door de poortjes naar binnen én naar buiten te kunnen. Voor de rit tussen de luchthaven en je verblijfplek kun je eventueel kijken of er een shuttlebus rijdt die je moet reserveren. Je kunt ook ter plekke een taxi aanhalen, maar reken dan vooral niet op een vriendenprijsje.

 7. Pak slim in

  De kans is groot dat je een wereldstad als New York met meer spulletjes verlaat, dan waar je mee binnen kwam. Je bent ook zeker niet de eerste die ter plekke zelfs een koffer bij koopt, om alles mee te kunnen nemen. Als je het vermoeden hebt dat dit bij jou ook wel eens zo zou kunnen gaan, is het verstandig hier met het inpakken al rekening mee te houden. Neem bijvoorbeeld alleen een rugzak mee, of neem oude kleding mee die je na het dragen daar achter kunt laten, zodat je ruimte in je koffer creëert.

  Ook als je niet van plan bent veel te kopen, maar bijvoorbeeld in een hostel of bij een 'host' logeert, kan het handig zijn om slim in te pakken. Als je geen veilige plek hebt om je spullen achter te laten, moet je deze meenemen. Dan is het fijn als ze zo min mogelijk in de weg zitten.

 8. Controleer alles voor vertrek

  Controleer voor je weggaat nog één keer of je echt alles geregeld, uitgeprint, opgezocht en klaargelegd hebt. Als dat het geval is, ben je helemaal klaar voor de trip van je leven: New York, here I come!

Do's

 • Plan gerust ver vooruit, zodat je zeker weet dat je niets mist
 • Heb je maar een dag of 4 vrij? Ook dan kan een trip naar New York geweldig zijn. 4 dagen is meer dan genoeg om veel van de belangrijkste bezienswaardigheden te zien en de sfeer te proeven
 • Probeer vooral vooraf geld te besparen op reserveringen e.d., zodat je in de stad zelf je budget iets minder strak in de gaten hoeft te houden

Don'ts

 • Pak niet overal een taxi voor. Dat lijkt misschien makkelijk, maar is behoorlijk duur en traag. Sneller en veel goedkoper is het gebruik van de metro

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!