Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Kinderen » Hoe maak ik een stedentrip met kinderen

Hoe maak ik een stedentrip met kinderen

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Wie zegt dat een stad bezoeken met kinderen niet leuk is? Juist wel! Kinderen doen je alles met andere ogen bekijken. 't Ontbijtbuffet bijvoorbeeld. En dat kunst in het museum ook grappig kan zijn. In deze Hoedoe lees je hoe je ervoor zorgt dat kinderen zich uitstekend vermaken tijdens een citytrip.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

 • Informatie en leuke weetjes over de stad
 • Plattegrond

Stappen

 1. Stel je verwachtingen bij

  Een stedentrip met kinderen is totaal anders dan een stedentrip met alleen volwassenen. Niet minder leuk, maar anders. Zou je zelf uren door de stad slenteren, zo veel mogelijk bezienswaardigheden bekijken en uren in de rij gaan staan om dat ene museum in te kunnen? Met kinderen is dat onmogelijk. Zo is een bezoek aan het Vaticaan waarschijnlijk ook voor kinderen interessant, maar niet als je eerst twee uur in de hitte moet wachten voordat je naar binnen kunt. Ook houden kinderen het niet vol om uren achter elkaar door een stad te sjouwen. Je zult dus vaker rust moeten nemen. Bedenk daarom voordat je gaat dat je minder van de stad zult zien dan tijdens een citytrip zonder kinderen.

 2. Maak er één groot avontuur van

  Het leuke van een stedentrip met kinderen is wel dat je andere dingen ziet. Het ontbijtbuffet in het hotel vinden kinderen geweldig; de enorme keuze en het feit dat ze het zelf mogen pakken, maakt het bijzonder. Kinderen zijn al snel enthousiast. En als je het op de juiste manier presenteert, kun je overal een spannend avontuur van maken. Zo wordt een ritje met de metro een tocht onder de grond, een bezoek aan de Eiffeltoren een klimfestijn en het bezichtigen van een oud museum een ontdekkingstocht.

 3. Zorg voor afwisseling

  De meeste kinderen zullen zich in ‘volwassen’ musea hooguit een uurtje vermaken. Wil je zelf langer blijven, onderbreek het bezoek dan met een lunch of laat je partner de kinderen ergens anders mee naartoe nemen. Na een uur kun jij de kinderen weer naar een andere plek meenemen zodat je partner nog het museum in kan. Niet zo gezellig, maar wel een optie als jullie allebei iets dolgraag uitgebreid willen bekijken. Zorg ook dat je voldoende verschillende dingen doet op een dag. Ga na een museum even lekker in het park zitten, zodat de kinderen even iets voor zichzelf kunnen doen. Je kunt ook ergens iets gaan eten of iets actiefs doen, zoals fietsen, rolschaatsen of zwemmen.

 4. Organiseer een speurtocht

  Een speurtocht is het ultieme avontuur voor kinderen. In veel steden kun je een georganiseerde speurtocht doen, maar je kunt er ook heel makkelijk zelf een uitzetten. Geef ieder kind een plattegrond van de stad  waarop je leuke dingen, zoals een ijssalon, een speeltuin of een kinderactiviteit omcirkelt. Vervolgens laat je de kinderen de weg zoeken. Zo leer je de stad goed kennen en de kinderen vermaken zich prima. Je kunt kinderen ook ter plekke iets laten zoeken. Bijvoorbeeld een gek object in een museum of een fontein op een plein.

 5. Verzamel aandenkens

  Laat je kinderen aandenkens als stempels, toegangskaartjes en suikerzakjes verzamelen. Ze zijn er de hele stedentrip zoet mee en ze hebben ook meteen een mooi souvenir voor thuis.

 6. Las een kinderdag in

  Kinderen vinden het altijd leuk als zij iets mogen bepalen. Las daarom één dag in waarop zij mogen aangeven wat jullie die dag gaan doen. Misschien zal hun keuze je aangenaam verrassen. Laat ze uiteraard ook meehelpen met de organisatie van het uitstapje.

Do's

 • Je verwachtingen bijstellen
 • Er één groot avontuur van maken

Don'ts

 • Denken dat een stedentrip niets voor kinderen is

Bron

O.a. Parijs voor Kids, KIT Publishers, ISBN 9789068324419.
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!