Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Kinderen » Hoe ga ik op vakantie met kinderen

Hoe ga ik op vakantie met kinderen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 90 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Op de bonnefooi op reis gaan, is met een gezin niet erg comfortabel. Wil je dat iedereen een leuke tijd heeft dan zul je een vakantie met je kinderen, of ze nu baby zijn of puber, goed moeten plannen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

 • Computer met internetverbinding
 • Koffers en tassen
 • Reisverzekering
 • Geldige paspoorten/visa
 • Kleine cadeautjes voor onderweg

Stappen

 1. Houd rekening met schoolvakanties

  Tenzij je heel jonge kinderen hebt, zul je rekening moeten houden met de schoolvakanties. De data worden vastgesteld door de overheid en zijn al voor meerdere jaren bekend. Als je wilt, kun je dus al vroeg beginnen met plannen. 

 2. Bepaal wat je wilt doen

  Vraag je eerst af wat jij en je partner zouden willen doen tijdens de vakantie. Wil je een zonvakantie, een actieve vakantie, een verre (rond)reis of een combinatie van verschillende dingen? Wil je tropische temperaturen of juist een koeler klimaat? Vervolgens bedenk je wat je belangrijk vindt voor de kinderen, bijvoorbeeld een vaste standplaats, een maximale reisduur of een bestemming waarvoor je geen inentingen nodig hebt. Mix de wensen van jou en je partner met die voor de kinderen en je hebt een globaal idee van wat je (niet) wilt.

 3. Kies een (kindvriendelijke) bestemming

  Bij de keuze voor een bestemming houd je rekening met de veiligheid en de gezondheid van de kinderen. Zo is het beter om landen met gevaarlijke tropische ziektes, zoals malaria, te mijden. Verder kun je letten op de veiligheid en de aanwezigheid van goede gezondheidszorg en hygiëne, een goede infrastructuur en voldoende activiteiten en bezienswaardigheden. Als je van plan bent om echt ver weg te gaan (lees: buiten Europa), check dan eerst hoe het weer op de plaats van bestemming is. Tijdens onze zomervakantie is het op veel plaatsen winter en het orkaanseizoen is in de herfst. Maak een shortlist van maximaal 5 bestemmingen en kies.
  Tip: vraag oudere kinderen (vanaf een jaar of 12) om te helpen kiezen uit mogelijke bestemmingen.

 4. Zoek geschikte accommodatie(s)

  Als de bestemming is gekozen, ga je de accommodatie(s) zoeken. Vraag je ook nu weer af wat je wilt: een kleinschalig hotel, een all-inclusive resort, een luxe hotel, een eigen huis, een camper of een tent. Bij het maken van de uiteindelijk keuze kun je letten op de grootte van de kamers, de aanwezigheid van airconditioning en/of een ventilator ('fan'), speelgelegenheid voor de kinderen, een zwembad, voldoende schaduw en een terras. Ook een waterkoker en koelkast zijn erg handig als je met kinderen op vakantie gaat. 

 5. Bereid je kinderen voor

  Zodra je weet dat je op vakantie gaat, kun je je kinderen gaan voorbereiden. Leg uit wat jullie gaan doen, laat in de atlas of op de wereldbol zien waar jullie naartoe gaan en ga op zoek naar informatie over het land. Door uit te leggen wat de mensen op de plaats van bestemming eten en hoe ze eruit zien, bereid je je kinderen voor op een andere cultuur. Je kunt ook alvast een keer uit eten gaan in een restaurant met de keuken van het land waar je naartoe gaat of naar de dierentuin gaan als je van plan bent om een safari te gaan doen.

 6. No stress!

  De belangrijkste stap van deze Hoedoe: bereid een vakantie met kinderen goed, nee perfect voor. Als je zelf rustig op vakantie gaat, zullen je kinderen die rust overnemen. Helaas geldt het omgekeerde ook. Bekijk daarom eerst deze korte checklist en vul hem aan met je eigen to do-lijst.
  • Controleer ruim van te voren (minimaal 3 maanden) of alle papieren in orde zijn: paspoorten, visa, verzekeringen, kopieën/ scans van je reisdocumenten, informatie voor thuisblijvers.
  • Check de gezondheid van jezelf en de kinderen, vraag een geneesmiddelenpaspoort aan bij je apotheek en controleer minimaal 6 weken voor vertrek of en welke vaccinaties je nodig hebt.
  • Check of de kinderkleding van vorig jaar nog past (als je in de winter naar het zuidelijk halfrond gaat bijvoorbeeld) en koop als je een lange reis gaat maken kleine cadeautjes (klei, stiften, kleurboek, etc.) voor onderweg.

 7. Pak de koffers

  Als je met (kleine) kinderen op vakantie gaat, zul je veel of alles zelf moeten dragen. En waarschijnlijk heb je ook nog één of meerdere kinderen aan de hand of op je arm. Een beperkte hoeveelheid bagage is dus handig en als je met het vliegtuig gaat een must. Hoe je dat doet? Zo!
  • Pas het alom bekende trucje toe: leg alles klaar wat je wilt meenemen en leg vervolgens de helft terug in de kast.
  • Weet dat er overal mogelijkheden zijn om een was te doen. Het is dus niet nodig om voor iedere dag schone kleding mee te nemen.
  • Koop voedsel, luiers, zonnebrandmiddel en alle andere dingen die je nodig hebt ter plaatse. Heb je een kind met een voedselallergie, dan moet je wel voedingsmiddelen van thuis meenemen.
  • Check van tevoren of er handdoeken en strandlakens in de accommodatie zijn, dat scheelt een hoop sjouwen!
  • Laat je kinderen zelf een kleine rugzak meenemen met hun favoriete speelgoed.

   

 8. Acclimatiseer

  Neem als je in de accommodatie bent aangekomen de tijd om te acclimatiseren. Plan de eerste dagen daarom vooral niet te vol. Veel kinderen krijgen bij aankomst weer energie, ook als ze een lange reis achter de rug hebben. Dwing ze niet om te gaan slapen, maar ga iets actiefs doen, zoals zwemmen, wandelen of een ijsje halen. Vervolgens (of ondertussen terwijl je partner de kinderen op sleeptouw neemt) kun je van je accommodatie je tijdelijke huis maken. Ruim de koffers uit en geef kleding en speelgoed een vaste plek. Heb je kleine kinderen kruip dan door de accommodatie op zoek naar gevaren. Heb je hulp nodig aarzel dan niet om het personeel te vragen om je een handje te helpen. 
  Maak met je kinderen ook een rondje door de kamer en over het terrein. Spreek af wat wel en niet mag en wijs herkenningspunten aan, zodat ze de accommodatie zelf kunnen terugvinden. Geef je kinderen eventueel een bandje met daarop hun naam, je telefoonnummer en de adresgegevens van de accommodatie. Je kunt deze bandjes kopen bij winkels als de ANWB, de Hema en Prenatal of via Alarmbandjes.com.

 9. Laat de vakantie beginnen

  All set? Dan kan de vakantie nu beginnen! Een actieve vakantie met kinderen is leuk, maar las ook af en toe een rustdag in of laat de kinderen bepalen wat jullie die dag gaan doen.

   

Do's

 • Rekening houden met schoolvakanties
 • Je kinderen voorbereiden op de vakantie
 • Acclimatiseren
 • Je kinderen af en toe laten bepalen wat jullie die dag gaan doen

Don'ts

 • Gestrest op vakantie gaan; jouw humeur heeft invloed op dat van je kinderen
 • Voor iedere dag schone kleren meenemen
 • De vakantie vanaf de eerste dag volplannen met activiteiten

Bron

Expeditie Kroost & Co

Meer uitleg