Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Kinderen » Hoe laat ik kinderen kennismaken met een vreemde cultuur

Hoe laat ik kinderen kennismaken met een vreemde cultuur

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 70 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Reizen kan heel goed zijn voor kinderen. Door te reizen leren ze dat de wereld groter is dan hun eigen vertrouwde leefomgeving. Bovendien ontdekken ze dat er culturen zijn met andere gewoontes, smaken, geuren en kleuren. Maar hoe laat je ze nu op een kindvriendelijke manier kennismaken met een vreemde cultuur? Je leest het in deze Hoedoe.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Wereldbol of atlas
  • Lidmaatschap van de bibliotheek
  • Computer met internet

Stappen

  1. Laat zien waar jullie naartoe gaan

    Als je met kinderen gaat reizen of misschien wel in een ander land gaat wonen, is een goede voorbereiding onontbeerlijk. Leg zodra de plannen bekend zijn uit wat jullie gaan doen. Hoe eerder je dat doet hoe beter, maar begin in ieder geval 10 weken voor vertrek met de voorbereiding. Op die manier kunnen kinderen rustig aan het idee winnen. Laat in de atlas of op de wereldbol zien waar jullie naartoe gaan.

  2. Zoek informatie voor kinderen

    Onbekend maakt onbemind. Dat geldt zeker voor kinderen. Als ze niet weten waar ze naartoe gaan, hebben ze er waarschijnlijk weinig zin in. Ga daarom op zoek naar informatie over het land om je kinderen voor te bereiden op een andere cultuur. Vertel wat de mensen op de plaats van bestemming eten, hoe ze eruit zien, dat ze een andere taal spreken en dat er andere regels gelden dan in Nederland. Aan wat oudere kinderen kun je ook een eventueel tijdsverschil uitleggen. Informatie speciaal voor kinderen vind je bijvoorbeeld in de bibliotheek, op internet, bij de ambassade van het land en bij reisbureaus. Je kunt ook eens kijken of er DVD’s te koop zijn met een reportage over het land. Dan kunnen je kinderen daadwerkelijk zien hoe de mensen eruit zien, bewegen en leven.

  3. Experimenteer met koken

    Om je kinderen voor te bereiden op het eten in het buitenland, kun je thuis alvast experimenteren met gerechten uit dat land. Wil je je kinderen bij de nieuwe gerechten betrekken, koop dan een internationaal kinderkookboek. Ook leuk: ga eens uit eten in een restaurant met de keuken van het land waar je naartoe gaat. Zo kunnen je kinderen al kennis maken met andere geuren, smaken en tafelmanieren.

  4. Doe culturele uitjes

    Breng vooraf een bezoek aan musea of een hortus botanicus (bijvoorbeeld in Haren, Leiden, Nijmegen, Utrecht). Deze uitstapjes zijn ideaal om je kinderen meer te leren over vreemde culturen. Ga je een safari doen, dan zou je ook eens naar de dierentuin kunnen gaan om te laten zien wat jullie tijdens de safari allemaal kunnen tegenkomen. Kortom: wees creatief!

  5. Maak een moodboard

    Laat je kinderen ongeveer een week voor vertrek een moodboard maken van de plek waar ze heen gaan. Vraag ze om plaatjes uit te knippen (niet uit de bibliotheekboeken!) van alles wat volgens hen hoort bij de nieuwe cultuur. Het is een leuke, creatieve manier om te zien of ze de informatie die jij ze de afgelopen weken hebt gegeven, begrepen hebben. Zo niet, dan kun je nog proberen uit te leggen hoe het wel zit.

  6. Laat kinderen spelen met locals

    Spelenderwijs in een andere cultuur rollen, is ideaal. Stimuleer je kinderen daarom om met locals te spelen. Het zal misschien even wennen zijn omdat ze elkaars taal niet spreken, maar je kunt uitleggen dat ze door middel van handgebaren, voordoen of tekeningen toch kunnen vertellen wat ze bedoelen.  

  7. Let op tegenstrijdigheden

    Opvoedmethoden kunnen in andere landen heel anders zijn dan wat wij in Nederland als pedagogisch verantwoord zien. Zo zullen locals in Azië een boos kind een snoepje of een cadeautje willen geven. Spreek de locals niet op hun gedrag aan, dat is ongepast. Je bent nu immers in hun cultuur. Wat je wel kunt doen is je kind uitleggen dat hij of zij een snoepje of cadeautje kreeg omdat mensen het heel vervelend vonden dat hij of zij zo boos deed.

  8. Onthoud: kinderen zijn flexibel

    Wees niet al te bang voor een cultuurshock. Kinderen passen zich vaak sneller aan nieuwe omstandigheden aan dan volwassenen. Natuurlijk is het ene kind het andere niet. Sommigen zullen het erg spannend en vermoeiend vinden, anderen kunnen er geen genoeg van krijgen.

Do's

  • Op tijd beginnen
  • Je kinderen al in Nederland voorbereiden op het eten, de mensen, de gewoontes

Don'ts

  • Opvoedmethoden van locals corrigeren.
  • Je kinderen ervan weerhouden met locals te spelen

Bron

O.a. Op reis naar Anderland, Mieke M.E. Janssen-Matthes, ISBN 9789058201713