Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Voorbereiding » Hoe plan ik een stedentrip

Hoe plan ik een stedentrip

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe plan ik een stedentrip
Stedentrips, waarbij in korte tijd een veelal Europese stad wordt bezocht, zijn met name onder stelletjes erg geliefd. Ook alleen, of juist in een groep kan een stedentrip echter ontzettend leuk zijn. In een weekend worden de meeste bezienswaardigheden aangedaan, terwijl er in een centraal gelegen hotel wordt overnacht. Maar hoe plan je eigenlijk de optimale stedentrip?

Hoedoe door: Jan Lammers

Bekijk het profiel van Jan Lammers
Aantal Hoedoes: 3


Benodigdheden

 • Een vrij weekend, of een aantal vrije dagen
 • Een ingepakte weekendtas of koffer
 • Paspoort
 • Fototoestel

Stappen

 1. Bedenk wat voor type stedentrip je wilt doen

  Voordat je gaat boeken of plannen, is het van belang dat je weet wat je in je weekend of midweek wilt gaan doen. Ga je voor een weekend extreem shoppen, wil je juist cultuur snuiven, een romantische stedentrip maken, of ga je voor een mix? Bij ieder type past namelijk een andere stad.

  Zodra je weet waar je naar op zoek bent, kun je een bijpassende stad vinden. Winkelen doe je bijvoorbeeld in Antwerpen, Hamburg of Londen, en romantiek kun je in Parijs, Venetië of Praag vinden.

 2. Boek je reis en verblijf

  Zodra je bestemming bepaald is, kun je de reis en je hotel boeken. Een stad in België of Duitsland kun je prima per auto bereizen, maar een voor een trip naar (bijvoorbeeld) Athene, Istanbul of Rome is een vliegtuig toch echt aan te raden. Er moet immers ook nog wat van het weekend overblijven...

  Bij het boeken kun je prima gebruik maken van een van de vele vergelijkingswebsite. Check hierbij wel even of er niet toevallig een groot evenement is in het weekend dat jij wilt gaan. Voor een hotelkamer tijdens de Marathon van Londen betaal je voor een hotelkamer namelijk snel 3 keer zoveel als normaal.

 3. Bepaal wat je wilt bezichtigen

  Nu de reis helemaal geboekt is, kun je de planning gaan bepalen. Uiteraard is het geen probleem dat je alleen wilt gaan shoppen, maar het is wel een beetje zonde om in Milaan alleen maar de interieurs van modehuizen te bekijken. Zoek dus van tevoren uit wat voor fraais er in de stad van je keuze te vinden is, en neem dit op in je planning.

  Vraag ook de anderen uit je reisgezelschap naar hun wensen. Je wilt immers niet op vakantie of achteraf ruzie krijgen over gemiste bezienswaardigheden, dus even informeren is wel zo handig!

  Neem bij je bezienswaardigheden ook altijd even de openingstijden mee. Het kan immers zijn dat die prachtige kerk of dat fraaie museum niet open is op de zondag dat jij hem gepland had. Een check vooraf voorkomt een chagarijnige blik op een 'closed' bordje.

 4. Vertrek!

  En dan is het tijd om te gaan. Zorg ervoor dat je niet op het laatste moment je tas nog hoeft te pakken, dan heb je de minste kans dat je iets vergeet.

  Hoewel de grenzen in een groot deel van Europa opengesteld zijn, is het wel altijd aan te raden om je paspoort mee te nemen. Je weet immers maar nooit wat er gebeurt, of waar je een identificatiebewijs voor nodig hebt.

  Oh, en vergeet je tandenborstel niet!

Do's

 • Kijk vooral ook naar de minder bekende steden. Londen is uiteraard erg leuk, maar een stad als Ljubljana is misschien wel net zo leuk, en een stuk goedkoper.
 • Bedenk van tevoren goed welke bezienswaardigheden je absoluut wilt bezoeken. Zo heb je de minste kans dat je achteraf een onvoldaan gevoel hebt.

Don'ts

 • Denk niet dat een lastminute goedkoper is. Bij hotelkamers is dit soms nog wel het geval, maar bij vliegtickets is dit allang niet meer zo.
 • Het duurste hotel in de stad kiezen. Dat is natuurlijk lekker comfortabel, maar in een authentiek hotel proef je vaak meer van de lokale sfeer.
 • Een hutkoffer meenemen tijdens een weekendje Brugge. Je moet immers ook nog kunnen rondlopen!

Meer uitleg