Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe kom ik aan een gratis slaapplaats

Hoe kom ik aan een gratis slaapplaats

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 180 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Je hebt vakantieplannen, maar je budget werkt niet mee? Je kunt proberen een gratis slaapplaats te regelen in je vakantieland via CouchSurfing.com. Je logeert dan bij mensen thuis, zonder overnachtingskosten. Niet alleen een prima manier om te besparen op je vakantie, maar ook om je bestemming op een andere manier te leren kennen en nieuwe mensen te ontmoeten. Zo pak je het aan.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Internet
 • Reislust
 • Goede sociale vaardigheden
 • Zin in avontuur

Stappen

 1. Maak een profiel als CouchSurfer

  Ga naar CouchSurfing.com en maak een profiel aan. Vul alle onderdelen in, dat maakt de kans groter dat je mensen treft met wie je het goed kunt vinden. De site is in het Engels, en ook de meeste andere leden van de CouchSurfing community maken gebruik van deze taal. Het is dus handig om ook jouw profiel in het Engels in te vullen.

 2. Maak vrienden onder de andere CouchSurfers

  Om het makkelijker te maken een slaapplek te vinden is het een aanrader om voordat je echt op zoek gaat naar een slaapplaats alvast wat online vrienden in de community te maken. Voordat je iemand kunt toevoegen als vriend moet je eerst een serie vragen beantwoorden. Hoe jullie elkaar kennen, bijvoorbeeld, en hoe lang al.

  Dat betekent trouwens niet dat je alleen bestaande vrienden kunt toevoegen en geen nieuwe vrienden kunt maken via CouchSurfing. Net als op andere sociale netwerken kun je mensen uitnodigen om je vriend te worden. Maar het is wel de bedoeling dat je niet alleen maar bezig bent om zoveel mogelijk vrienden te verzamelen. Je vriendenlijstje op CouchSurfing is bedoeld om andere leden te laten weten dat je deze persoon kent en vertrouwt, al hebben jullie elkaar misschien alleen online ontmoet.

  Vind je het een beetje eng om zomaar mensen uit te gaan nodigen? Je kunt ook eerst eens contact zoeken met de CouchSurfing Ambassador bij jou in de buurt. Start een CouchSearch (zie stap 3) en voer als locatie je woonplaats in. Zet dan een vinkje bij “Ambassadors only”. Je krijgt dan een lijstje ambassadeurs bij jou in de buurt. Je kunt ook zoeken naar “gewone” CouchSurfers bij jou in de buurt. Misschien niet meteen de beste keuze voor een slaapplaats, maar misschien kunnen zij je weer aanbevelen bij hun vrienden.

 3. Zoek een bank

  Je bent nu klaar om op zoek te gaan naar een overnachtingsplek. Laat dit niet op het laatste moment aankomen, je kunt het beste minstens een week voor vertrek je slaapplaats geregeld hebben. Hoe eerder je begint, hoe meer kans je hebt om een leuke slaapplek te vinden.

  Een CouchSearch voer je uit door naar het tabblad Surf/Host te gaan en op CouchSearch te klikken. Je komt nu in een zoekscherm waarin je heel gedetailleerd kan selecteren wat je wensen zijn. Wil je overnachten bij een man, vrouw of stel, en in welke leeftijdscategorie? In welke stad en welk land wil je overnachten? Vul het allemaal in en bekijk de resultaten die eruit rollen.

  “Verification level” en “Vouched” zijn twee opties waarmee je op zoek kunt naar mensen die door andere leden betrouwbaar worden gevonden. Het is een goed idee om jezelf en je locatie te laten verificeren, daarmee verhoog je je eigen betrouwbaarheid en dus je kans een slaapplaats te vinden. Als je jezelf laat verificeren betaal je wel een donatie om het CouchSurfing netwerk in stand te houden.

  Het vouchingsysteem is een aanbevelingssysteem. Je kunt alleen aanbevolen worden door mensen die je persoonlijk kent en die zelf drie keer zijn aanbevolen door andere aanbevolen leden. Het is dus zaak zoveel mogelijk mensen goed te leren kennen, anders zul je nooit worden aanbevolen.

  Tip: lees de profielen die je zoektocht oplevert grondig door om alvast te bekijken wat jullie zoal gemeen hebben. Het is niet leuk om bij iemand te logeren met wie je geen enkele klik hebt. Lees ook de referenties van anderen over deze persoon goed door, dat geeft je alvast een indruk van wat je kunt verwachten.

 4. Kies het profiel dat bij je past

  Let bij het lezen van de profielen niet alleen op persoonlijke eigenschappen en kenmerken, maar kijk ook naar de verwachtingen en huisregels die de gastheer of gastvrouw heeft opgegeven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij of zij thuis werkt en niet wil dat je overdag ook in het huis aanwezig bent. Of misschien lopen er ook katten rond en ben je allergisch. Een nachtbraker die logeert bij een huismus is ook niet de ideale situatie.

 5. Zoek contact

  Heb je een profiel gevonden dat je aanspreekt, dan kun je die persoon een berichtje sturen via de knop “Send message”. CouchSurfing.com is geen reserveringssysteem, houd er dus altijd rekening mee dat je verzoek kan worden afgewezen. Daarom is het ook een goed idee om meer mensen te benaderen.

  Om je kansen te vergroten is het zaak zoveel mogelijk informatie over jezelf en je eventuele medereizigers te vermelden, je aankomstdatum te noemen en te vertellen hoe lang je zou willen blijven. Ook belangrijk: motiveer je keuze voor juist deze slaapplaats. Centraal gelegen, dichtbij het vliegveld en dergelijke zijn daarbij geen goede motivaties. Zoek je motivatie eerder in dingen die je met je potentiële gastheer of –vrouw gemeen hebt en toon oprechte interesse in hem of haar. 

 6. Vertel duidelijk wat je plannen zijn

  Als je een reactie terugkrijgt is het tijd om elkaar alvast wat beter te leren kennen door mails uit te wisselen of misschien al eens aan de telefoon met elkaar te kletsen. Bespreek ook voordat je vertrekt heel duidelijk met elkaar wat de plannen zijn en maak goede afspraken. Niet alleen over de datum van aankomst en vertrek, ook over hoeveel tijd je met elkaar door wilt brengen, wat de huisregels zijn en wat jullie precies van elkaar verwachten.

 7. Verwacht het onverwachte

  Heb je eenmaal een slaapplaats gevonden voor (een deel van) je vakantie, houd er dan altijd rekening mee dat dingen anders kunnen lopen dan gepland.

  Een voorbeeld: bij aankomst op je bestemming blijkt het huis waar je zou slapen afgebrand of je gastheer of –vrouw is plotseling ziek geworden en kan daarom geen slaapplaats bieden. En wat te doen als hij of zij de avond voor vertrek ineens vraagt of je misschien een dagje later zou kunnen komen? Het kan ook gebeuren dat het tijdens je vakantie toch niet blijkt te klikken met degene bij wie je logeert.

  Zorg dus dat je altijd een alternatief hebt, het liefst in de vorm van wat geld voor een of meerdere overnachtingen in een goedkoop hotelletje of backpackershostel. Een camping in de buurt zoeken en je lichtgewicht tent en slaapzak meenemen is natuurlijk ook een optie.

  Laat ook altijd je familie of vrienden weten waar je uithangt in je vakantie, inclusief het volledige adres waar je verblijft. Zo voorkom je dat niemand weet waar je bent in geval van nood. Als er iets verandert in de situatie op je bestemming en je bent gedwongen een alternatief te zoeken, geef dat dan ook altijd direct door.

 8. Maak je klaar voor vertrek

  Als alles geregeld is, wordt het tijd om je tas of koffer in te pakken en ervoor te gaan.

  Een prettige vakantie gewenst!

Do's

 • Lid worden van de verschillende groepen op de site en actief meedoen in de community, ook als je nu nog geen reisplannen hebt. Hoe bekender je bent, hoe makkelijker je een slaapplaats vindt als het zover is.
 • Zelf ook een slaapplaats aanbieden. Geen ruimte? Bied dan aan om een reiziger een dagje wegwijs te maken in je woonplaats of samen een kop koffie te gaan drinken. Je kunt al deze mogelijkheden in je profiel opnemen.
 • Je gastheer of –vrouw na de vakantie belonen met een positieve referentie.
 • Openstaan voor verschillen in cultuur en opvattingen.
 • De grote hoeveelheid tips en informatie op CouchSurfing.com goed doornemen zodat je precies weet hoe het werkt en teleurstellingen kunt voorkomen.

Don'ts

 • CouchSurfing.com zien als een online datingservice. Daar is de site niet voor bedoeld en de leden van de community zitten daar in de meeste gevallen ook niet op te wachten. Groeit er spontaan iets moois tussen jullie, dan is dat natuurlijk wel prima.
 • Geen foto bij je profiel plaatsen. Mensen willen graag zien wie je bent. Dat wil je zelf toch ook?
 • Verwachten dat aan al je wensen voldaan zal worden. Daarvoor kun je beter naar een hotel gaan. Soms zul je wat water bij de wijn moeten doen.
 • Een gastheer of –vrouw kiezen met wie je helemaal niets gemeen hebt.
 • Valse informatie geven in je profiel.

Bron

De beginnerstips op CouchSurfing.com