Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Vervoer » Auto » Hoe bouw ik een bestelbusje om tot camper

Hoe bouw ik een bestelbusje om tot camper

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 14 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bouw ik een bestelbusje om tot camper
Het lijkt bij iedereen hoog op het wensenlijstje te staan: een busje om de wereld mee rond te toeren. Velen laten die droom voor wat het is, anderen streven hem wel na. Een kampeerbusje is leuk, maar ook erg duur. Wil je geld uitsparen? Ga dan zelf aan de slag en bouw een bestelbusje om tot kampeerauto.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Bestelbusje
  • Hout
  • Gereedschap
  • Stof
  • Kussens
  • Kookplaat
  • Afwasbak
  • Gastank
  • Jerrycans

Stappen

  1. Koop een bestelbusje

    Tweedehands bestelbusjes zijn er genoeg op internet. Op websites als Marktplaats en eBay, maar ook op meer specifieke websites die zijn gericht op de verkoop van tweedehands busjes, worden er dagelijks tientallen aangeboden.
    Waar moet je op letten:

    * Op welk kenteken staat de bus
    Tegenwoordig worden er veel Duitse bestelbusjes en busjes die op een grijs kenteken staan aangeboden. Voor deze busjes moet je dus extra kosten maken om ze eventueel in te voeren en op een geel kenteken te zetten. In beide gevallen moet je de resterende BPM (Belasting Personenauto’s en Motorvoertuigen) betalen. Om de BPM te kunnen berekenen moet je de cataloguswaarde weten van de bestelbus. Vaak kun je deze navragen bij een dealer.

    * Hoe oud is de bestelbus
    Bestelbussen die ouder zijn dan 25 jaar vallen onder de categorie ‘Oldtimer’ en zijn vrij van Wegenbelasting. Bedenk alleen wel dat hoe ouder de bus is, hoe meer kilometers hij heeft gereden en hoe meer gebreken hij kan vertonen.
    Als je de bestelbus straks tot camper hebt omgebouwd, kom je in aanmerking voor het kwarttarief van de Wegenbelasting wat erop neerkomt dat je maar één kwartaal Wegenbelasting hoeft te betalen.

    * Vertoont de bestelbus al gebreken
    In de talloze advertenties lees je geregeld dat de bestelbus ‘achterstallig onderhoud’ heeft of de ‘nodige gebreken’ vertoont. Tenzij je een handige klusser bent, loont het om een bestelbus te kopen die motorisch in orde is.

    * Inspecteer de bus grondig
    Koop nooit een bestelbus zonder dat je hem hebt gezien, zonder dat er een APK-keuring op zit of zonder dat je er in hebt gereden. Controleer de bestelbus op roest en check of het schakelen soepel gaat. Zelfs het laten monteren van een tweedehands versnellingsbak kan je al zo’n achthonderd euro kosten.

  2. Ken de wettelijke inrichtingseisen

    Het loont om je bestelbus zo snel mogelijk om te bouwen tot camper. Voor een kampeerbus betaal je namelijk het kwarttarief aan Wegenbelasting, wat neerkomt op drie maanden Wegenbelasting. Dat scheelt aanzienlijk veel geld. Houd er wel rekening mee dat je, tot die tijd, een fiks bedrag aan Wegenbelasting moet betalen voor je zware bestelbus.

    De RDW (Rijksdienst Dienst Wegverkeer) heeft enkele eisen vastgesteld waaraan een camper moet voldoen:

    * Leefruimte en stahoogte
    ‘De ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats moet een stahoogte van tenminste 170 cm over een lengte van ten minste 200 cm en een breedte van tenminste 90 cm hebben. Als afwijking hierop kan bij een hoogte van tenminste 130 cm het dak voorzien zijn van een vast verhoogd dak of een hefdak waardoor de hoogte over een lengte van tenminste 100 cm is verhoogd of kan worden verhoogd tot tenminste 170 cm.’

    * Inrichting
    - ten minste twee vaste zitplaatsen, waartoe niet de bestuurders- en bijrijderzitplaats worden gerekend
    - een tafel (mag demontabel zijn)
    - slaapaccommodatie voor tenminste twee personen, eventueel gecreëerd met behulp van de eerder genoemde vaste zitplaatsen
    - de vrije ruimte boven de slaapaccommodatie moet minimaal 60 cm zijn.
    - vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
    - vaste keukenblokcombinatie met minimale werkbladhoogte van 60 cm zodanig dat men hieraan in de binnenruimte kan werken. Deze keukenblokcombinatie dient voorzien te zijn van een ingebouwde vaste kookgelegenheid, een niet volledig uitneembare watervoorziening met spoelbak, een kraan en afvoer.

  3. Maak een indeling op papier

    Zomaar in het wilde weg beginnen met zagen en verven is stom. De ruimte in je bestelbus is beperkt, daar moet je zo praktisch mogelijk mee omgaan. Bij Volkswagenbusjes zit bijvoorbeeld de motor achterin, waardoor de achterste helft van de bus verhoogd is. Je kunt in deze bus uitstekend pianoscharnieren gebruiken om een bankje te maken die je ook als bed uit kunt klappen (zie foto).
    Houd alles ook klein. Je bent aan het kamperen, dus een vier pits gasstel is overdreven, net zoals een afwasbak waar je de afwas in kunt doen. In de praktijk komt het er vaker op neer dat je met je afwasteiltje gewoon nog naar het toiletblok loopt om daar de afwas te doen.
    ! Let bij het maken van je indeling er goed op dat je de eerder genoemde eisen van de RDW allemaal nakomt.

  4. Doe eerst het grove werk, daarna de afwerking.

    Maak met hout (multiplex is goedkoop én licht) je bank/bed, keukentje en opbergkasten. Het meest verstandig is om de planken eerst goed in de verf te zetten, voordat je ze monteert. In een klein bestelbusje is het erg lastig om in de hoekjes te komen. Kies een goede verf, in de kampeerbus kan het snel vochtig worden en daar moet het hout wel goed tegen kunnen.

  5. Verf, maak kussens en naai gordijntjes

    Op vakantie gaan met je kampeerbus is geweldig, zeker als de bus er ook aan de binnenkant gezellig uitziet. In een speciaalwinkel kun je koudschuim op maat laten snijden tot kussens. Reken goed uit hoe lang en breed de kussens moeten zijn zodat ze én een geheel matras vormen én op de bank passen.
    Koudschuim heb je in verschillende diktes en kwaliteit. Kies niet de goedkoopste kwaliteit; hierin krijg je snel kuilen (van het zitten en liggen) die niet meer weggaan.

    Vrijheid staat bovenaan bij kamperen met een camper. Het kan dus heel goed voorkomen dat je ergens een schitterend plekje in het bos of aan het strand tegenkomt waar je graag wilt blijven logeren (check van te voren wel of wild kamperen is toegestaan, of realiseer je in ieder geval dat je een risico neemt). Het is erg vervelend als je vervolgens 's ochtends wakker schrikt omdat een voorbijganger naar binnen koekeloert. Gordijntjes zijn daarom zeker geen verkeerde aanschaf!

  6. Laat de camper keuren

    Je hebt je bestelbus omgebouwd tot kampeerbus en aan alle eisen die de RDW daaraan stelt voldaan. Nu moet je je bus opnieuw laten keuren, zodat hij ook geregistreerd wordt als kampeerbus.
    Rijd zo vroeg mogelijk (vooral rond de vakantieperiodes kan het erg druk zijn) naar één van de keuringsstations van de RDW. Vergeet niet om alle delen van je kentekenbewijs mee te nemen, dus ook je derde deel!
    De RDW controleert de camper, gaat na of er nog openstaande kosten zijn (bijvoorbeeld de BPM) en weegt de camper om het Wegenbelastingtarief te bepalen. Binnen vijf werkdagen ontvang je je nieuwe kentekenbewijs.

    Gefeliciteerd! Je bent nu de trotse eigenaar van een unieke kampeerbus!

Do's

  • Werk met licht materiaal: hoe zwaarder de bus, hoe meer Wegenbelasting je betaalt.
  • Zoek op internet naar een werkplaatshandleiding van jouw bestelbus. Zo kun je gemakkelijk en vooral zelf kleine problemen verhelpen.

Don'ts

  • Verf niet buiten als de temperatuur niet boven de twaalf graden uitkomt. Je verf wordt bij koude temperaturen stroperig en het resultaat er niet mooier op.

Bron

RDW

Slaapbankje

door Katharina op 05-09-2011 08:47
Leuke 'hoedoe'!
Zelf ook net een busje gekocht met daarin al wat kampeer inrichting maar nog geen slaapbank.. Nou ben ik eigenlijk benieuwd hoe dat gaat met pianoscharnieren? Hoe blijft de rugleuning in de juiste stand rechtop staan?

Groetjes,
Katharina

hoe bouw ik mijn bus om tot camper

door rob ruikes op 04-10-2012 22:41
Na de rdw keuring tot camper, is ook nog een keuring door de belastingdienst noodzakelijk. Het kwarttarief wordt door de belastingdienst toegekend en niet door het rdw. Het rdw verschaft het nieuwe kenteken maar niet het kwart tarief mrb.

Belasting

door H Brinks op 05-06-2013 12:28
Vraagje:
Is het ook mogelijk de bus, voordat het een camper is geworden, tijdelijk uit de belasting te halen?
Dan kan ik er in alle rust mee aan de slag.

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!