Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Vervoer » Vliegtuig » Hoe stap ik fris en fruitig uit het vliegtuig
3

Hoe stap ik fris en fruitig uit het vliegtuig

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Brak. Gehavend. Lijkbleek. Je bent enorm blij om op je bestemming te zijn, toch zwabber je als een dweil door de aankomsthal. Uitgeput ben je, zo'n lange vlucht hakt erin. Maar! Fris en fruitig uitstappen kan ook. Hier lees je hoe.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

 • water
 • slaap
 • dagcrème
 • je vingertoppen
 • 2 benen
 • kleding die lekker zit
 • een goede plek
 • opfrisdoekjes

Stappen

 1. Drink je te pletter

  Ook al heb je geen dorst: drink! Geen wijn, geen koffie of sterke drank, maar water. De lucht in het vliegtuig is erg droog en daarom moet je veel drinken. Vraag de steward(essen) dus het hemd van het lijf.

 2. Eet niet te zwaar

  Eet met mate en niet te zwaar. Hou er ook rekening mee dat je door de hoogte minder goed proeft: de vliegtuigmaaltijd lijkt misschien smakelozer dan hij werkelijk is. Strooi dus niet te lustig met zout, daarmee verhoog je de kans op uitdroging. Fruit en noten meenemen verhoogt het vochtgehalte en de energie.

 3. Slaap

  Dit is wellicht de moeilijkste opgave om fris en fruitig te kunnen uitstappen. Want hoe slaap je goed in een krappe stoel, met onvoldoende beenruimte in een vliegtuigromp vol droge lucht? Sommige vakantiegangers zullen de slaap op kruishoogte (dit is een vliegterm) nooit vatten, maar je kunt het tenminste proberen. Doe daarvoor je uiterste best. Hoe? Stop het volgende in je tas: slaapmasker, nekkussen, oordoppen, grote sjaal, iets warms. Draag je contactlenzen? Doe ze uit om te voorkomen dat ze gaan irriteren.

  Tip! Lees ook de handleiding van je stoel. Je zult de eerste niet zijn die zijn stoel per ongeluk niet goed heeft afgesteld.

 4. Smeer en masseer

  Je gezicht en handen zo af en toe insmeren is werkelijk zalig. Breng dus een vochtinbrengende crème mee en wat lippenbalsem voor je lippen. Je kunt jezelf ook verwennen met een kleine gezichtsmassage. Trommel zachtjes met je vingers over je gezicht, draai rondjes met je vingertoppen. Zo stimuleer je de bloedsomloop.

 5. Loop op en neer, zwaai lichtjes met je armen

  Je medepassagiers stellen het niet altijd op prijs, maar van wat op en neer lopen en met je armen zwaaien (overdrijf dit niet) ga je je beter voelen. Het is goed voor de bloedcirculatie en dat voorkomt opgezwollen kuiten, voeten en handen.

 6. Draag comfortabele kleding

  Tenzij je echt niet anders kunt, stap je niet in een maatkostuum in het vliegtuig. Al te sexy (met hoge pinnen) is ook niet slim en die strakke spijkerbroek, dat synthetische strakke shirtje en die knellende bh zijn ook niet fijn. Zit er liever bij zoals ma Flodder of op zijn boerenfluitjes. Kleed je comfortabel: draag wijde kleren en ruime schoenen. Laagjes zijn aan te bevelen: de temperaturen wisselen nogal.  

 7. Regel een goede plek

  Vraag bij het inchecken om extra beenruimte. Kijk uit naar de stoelen bij de nooduitgang.

 8. Fris jezelf op

  Om er weer stralend uit te zien of je zo tenminste te voelen, neem je het volgende mee in het vliegtuig: tandenborstel en tandpasta, waterspray, dagcrème, make-up (vrouwen), beetje parfum. Geef jezelf zo af en toe een oppepper met deze fijne middeltjes. Doe dat zeker voordat je gaat landen. Dat jij er maar liefst zestien uur ellende op hebt zitten, is je dan niet aan te zien.

Don'ts

 • Koffie en alcohol drinken.
 • Stokstijf blijven zitten.

Bron

Elsevier, artikel 15 oktober 2007: tien tips om fris uit het vliegtuig te stappen. Auteur: Anna Dijkman.