Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Bordspellen » Hoe speel ik levend ganzenbord

Hoe speel ik levend ganzenbord

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Ben je helemaal uitgekeken op het bordspel ganzenbord? Al genoeg in de put of de gevangenis gezeten? Talloze keren vlak voor de overwinning toch nog dood gegaan? Beproef dan eens je geluk met de levensgrote uitvoering van dit klassieke bordspel. Dan krijgt in de gevangenis zitten misschien een heel andere dimensie. Levend ganzenbord speel je op een groot plein of ander (afgebakend) terrein. Hoe ingewikkeld of grappig het wordt kun je zelf bepalen tijdens het maken van de quizvragen. In deze hoedoe helpen we je op weg.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Stoepkrijt
Pionnen (of petjes, shawls etc.)
  • Grote dobbelsteen
  • Quizvragen
  • Opdrachtenkaarten
  • Eventueel: attributen voor opdrachtkaarten

Stappen

  1. Teken het speelveld uit

    De voorbereiding voor een spel levend ganzenbord vraagt wel even wat tijd. Allereerst heb je een spelbord nodig. Dit kun je bijvoorbeeld met stoepkrijt uittekenen op een groot plein. Je kunt zelf bepalen hoeveel vakken het spel heeft (het bordspel heeft 63 vakjes). Houd wel rekening met het aantal spelers.

    Geef in de vakken aan wanneer het om een quiz- of een opdrachtkaart gaat. Je kunt daarnaast ook de traditionele vakjes van het spelbord overnemen:
    - Brug, ga verder naar x

    - Herberg, een beurt overslaan
    
- Put, wacht tot een volgende speler/volgend team voorbij komt

    - Doolhof, terug naar x

    - Gevangenis, wacht op een volgende speler/volgend team
    
- Dood, terug naar het begin

  2. Maak een dobbelsteen

    Onhandig is het om met de dobbelstenen van het bordspel te spelen. Deze zijn zo klein dat je ze én niet goed kunt zien én makkelijk kwijt bent op zo’n groot speelveld. Met schuimrubber, een markeerstift en een stanleymes kun je eenvoudig zelf een dobbelsteen maken. Zorg ervoor dat deze perfect vierkant is en gebruik een kleine dobbelsteen als voorbeeld voor het maken van de stippen.

  3. Verzamel quizvragen en opdrachten

    Houd heel goed in je achterhoofd wie de spelers zijn bij het maken van de opdrachtkaarten en quizvragen. De vragen mogen best wel een beetje uitdagend zijn, maar ze moeten tegelijkertijd ook wel ‘te doen’ zijn. Vraag een achtjarige bijvoorbeeld niet om de tweede zin te zingen van ‘Ik geef je een roosje, mijn roosje’.



    Leuke quizvragen zijn bijvoorbeeld:
    - Wat zijn de kleuren van de vlag van Frankrijk 
(bij een oudere doelgroep kun je daar bijvoorbeeld de vlag van Ecuador van maken)

    - In welke provincie ligt Arnhem?

    - Welke talen spreken ze in België?



    Voorbeelden voor opdrachtkaarten:
    - Eet vijf beschuitjes met pindakaas en fluit het Vader Jacob

    - Schrijf een liefdesliedje voor het kamphoofd/opa etc.

    - Maak een zo lang mogelijke kledinglijn



    ! Houd goed in de gaten welke attributen je waar moet leggen. Als een speler op vakje 37 beschuitjes moet eten, zorg er dan voor dat er genoeg rollen beschuit aanwezig zijn.

    ! Speel je levend ganzenbord tijdens een familiereünie of bruiloft, dan kun je de opdrachtkaarten en quizvragen daar goed op af stemmen.

    ! Je kunt de afspraak maken dat, wanneer een opdracht of vraag niet goed uitgevoerd wordt, het team één vakje achteruit moet.

  4. Speel

    Bij een groot aantal spelers, deel je van tevoren teams in. Ter herkenning kunnen de teams spelen met een pion of bijvoorbeeld een petje in hun teamkleur. Ook worden alle basisspelregels van levend ganzenbord goed doorgenomen.

    De speler of het team die het hoogst gooit, mag beginnen. Vervolgens mogen de spelers/teams om de beurt dobbelen en het aantal ogen dat de dobbelsteen aangeeft in vakjes vooruit gaan. Komt een team/speler op een vakje met een opdracht, een quizvraag of een van de speciale ganzenbordvakjes (brug, herberg etc.) dan moet deze worden uitgevoerd.
    De speler of het team die het eerst bij de finish is heeft gewonnen. Je kunt dit extra moeilijk maken door de regel af te spreken dat ze precies op de finish moeten komen.

    ! Zeker als je met een grote groep levend ganzenbord speelt, kan het een behoorlijke chaos worden. Zorg er dan voor dat je genoeg begeleiding hebt die met quiz- en opdrachtkaarten en met eventuele attributen klaar staan.



    Veel plezier!

Do's

  • Om de beurt spelen. Zo houd je én overzicht én kun je lachen om de andere teams bij het uitvoeren van hun opdrachten.

Don'ts

  • Onvoorbereid van start gaan. Zo houd je alleen maar het spel op. Leg van te voren alle attributen klaar en leg de spelregels goed uit.

Bron

Uitleg Levend ganzenbord op Scoutwiki.org

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!