Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Bordspellen » Hoe verbeter ik mijn geheugen voor een potje Memory

Hoe verbeter ik mijn geheugen voor een potje Memory

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Het kan vervelend zijn als je vierjarige nichtje je opeens verslaat met Memory. Dan kan je bij de pakken neer gaan zitten en vertwijfeld gaan googlen naar symptomen van dementie. Of je kunt actie ondernemen. Bottleneck is alleen dat je je geheugen traint...met geheugentraining. Of liever gezegd: hoe meer je je geheugen gebruikt, hoe beter je geheugen wordt. Hoedoe geeft je wat geheugensteuntjes voor het trainen van je brein. Reken maar dat je de volgende keer gewoon weer wint.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Memoryspel
 • Computer met internetverbinding
 • Voldoende beweging
 • Goede (nacht)rust

Stappen

 1. Oefen, oefen, oefen

  Goed in Memory word je door het heel veel te spelen. Maar ook geheugentraining en andere hersenkrakers kunnen het brein stimuleren. Op Neurocampus.nl kun je, na gratis aanmelding, je bovenkamer onderwerpen aan een goed potje hersengymnastiek.

 2. Zoek geestelijke uitdaging

  Je brein moet je zoveel mogelijk actief houden. Op elk moment. Dat kan dus met een online spelletje of een kruiswoordpuzzel. Of door heel veel potjes Memory te spelen. Maar ook door het nieuws te volgen, een boek te lezen of een discussie aan te gaan. Elke activiteit waarbij jij je hersens moet gebruiken, is een stimulans.

 3. Ontspan

  Je geheugen gebruiken is vele malen lastiger als je gespannen bent. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het verankeren van kennis in het geheugen vermindert onder invloed van stress. Dus probeer niet gestrest te onthouden waar die ene peer ligt in het Memoryspel. Heeft geen succes.

 4. Beweeg

  Lichaamsbeweging stimuleert de bloedsomloop in het lichaam, dus ook in de hersenen. Een blokje om is soms al voldoende. Dreig je te gaan verliezen met Memory? Misschien is het dan toevallig tijd om de hond uit te laten (en stiekem het brein wat te stimuleren).

Do's

 • Kip en pure chocolade eten. Hierin zit dopamine dat de concentratie bevordert. Eieren en avocado's hebben een positief effect op het geheugen.

Don'ts

 • Ongezond eten. Volgens onderzoek neemt het IQ met 26% af bij een ongezonde voeding met veel geraffineerde koolhydraten zoals witte bloem en suiker.

Meer uitleg