Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Bordspellen » Hoe word ik rijk met Monopoly

Hoe word ik rijk met Monopoly

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 4 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe word ik rijk met Monopoly
Het winnen van Monopoly heeft vooral te maken met heel veel geluk. Je moet maar net als eerste op die Kalverstraat komen. Toch kun je het spel ook zo strategisch spelen, dat de kans dát je wint groot is. En je zult merken dat de Kalverstraat helemaal niet zo'n cashcow is als je denkt.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Monopolyspel
 • Inzicht
 • Genadeloosheid

Stappen

 1. Koop slim je straten in

  Slim straten kopen is één van de manieren om rijk te worden met Monopoly. Je kunt kiezen voor de volgende strategieën: Koop als niemand van je tegenspelers een straat heeft in de zelfde serie. Koop als je daarmee twee of drie van dezelfde serie krijgt. En koop als je daarmee je tegenstander in de weg kan zitten. Bijvoorbeeld de laatste straat in zijn serie. Dit geeft je een goede onderhandelingspositie.

 2. En koop straten waar spelers het meest opkomen

  Het klinkt gek, maar er zijn straten waar je tijdens een spelletje meer op komt dan andere straten. Dit komt onder andere door de kanskaarten die je ergens naar toe verwijzen, maar ook doordat het aantal ogen dat spelers gooien onder de loep zijn genomen.
  Het getal zeven is de meest geworpen worp in het spel. Twee en twaalf worden het minst gegooid. Wetenschappers hebben berekend dat spelers het meest terechtkomen op de oranje straten (Utrecht) en daarna op de lichtblauwe (Arnhem) en groene (Rotterdam) straten. Spelers komen het minst op de donkerblauwe (Amsterdam) en bruine/paarse (Ons Dorp) straten. Dezelfde wetenschappers zeggen wel dat de Amsterdamse straten een goede koop zijn. Als er een speler opkomt, moet hij jou gelijk een hoop geld betalen.

 3. Gooi je geld op één hoop

  Door je geld keurig te ordenen, laat je je tegenspelers precies zien hoe jouw situatie ervoor staat. En daarmee geef je ze een voorsprong tijdens een onderhandeling. Gooi daarom al je geld op één hoop.

 4. Wacht met hotels, koop huizen

  Je zou denken dat je zo snel mogelijk hotels wilt bouwen op je straten. Maar de Nederlands Kampioen Monopoly 2009 geeft juist als tip om zoveel mogelijk huizen te kopen. ‘Je kunt huizen gijzelen. Stel, je hebt 24 huizen in je bezit en er zijn maar 32 huizen in het spel. Dan hebben je tegenspelers maar acht huizen om te verdelen.’ Zijn er geen huizen meer in het spel, dan kunnen ze ook niet gekocht worden. En dat scheelt weer een dure beurt als je op een straat van een tegenspeler bent geland.

 5. Bouw zo snel mogelijk drie huizen

  Heb je twee huizen op een straat en nog wat geld over? Kies er dan voor om zo snel mogelijk een derde huis te bouwen. Het rentepercentage dat jouw tegenspelers moeten betalen als ze op jouw straat komen stijgt namelijk enorm bij drie huizen. Zo betaal je op de Kalverstraat met twee huizen 600 euro en met drie huizen 1400 euro. En voor de Neude bijvoorbeeld 550 in plaats van 200 euro.

 6. Kom snel uit de gevangenis bij de start van het spel

  Is het potje nog niet zo lang aan de gang en je belandt in de gevangenis? Kom er dan zo snel mogelijk uit, ook al moet je er veel geld voor betalen. In de gevangenis loop je de kans mis om straten te kopen. Is het spel al wat langer aan de gang en staat het bord gevaarlijk vol met hotels en huizen, dan kun je rustig even blijven zitten.

 7. Draai geen straten om als je er meer in de serie hebt

  Heb je geen geld meer, dan kun je kaartjes omdraaien en een hypotheek krijgen van de bank. Doe dit echter niet met een straat uit een serie waarin je er meer hebt. Dit betekent namelijk dat je ook niet kunt bouwen op de andere straten. Zonde.

  En nu maar rijk worden!

Do's

 • Niet vergeten dat je niet alleen huizen kunt kopen en kunt ruilen tijdens jouw beurt, maar ook tussen de beurten door van je tegenspelers.

Don'ts

 • Medelijden hebben. Een spelletje spelen doe je om te winnen. Dat zijn ook de leukste en spannendste spelletjes. Staat je tegenspeler op het randje van faillissement? Geneer je dan niet om hem/haar de genadeklap uit te delen.

Bron

Meer uitleg