Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Hoe houd ik mijn sportschool lidmaatschap vol

Hoe houd ik mijn sportschool lidmaatschap vol

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Je wilt meer bewegen, besluit je in te schrijven bij een sportschool en verliest na een paar keer sporten je motivatie, waardoor je je in plaats van gezond vooral heel schuldig voelt. Als resultaat krijg je nog minder zin in sporten dan je misschien al had. Kortom, je komt terecht in een vicieuze cirkel. Hoe zorg je nu dat je de positieve lijn van de aanschaf van een abonnement op de sportschool doorzet en ook daadwerkelijk blijft gaan? Door ervoor te zorgen dat je het leuk gaat vinden!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Overzicht van de openingstijden
 • Agenda
 • Internet
 • Motivatie
 • Sportmaatje (optioneel)

Stappen

 1. Zoek een sport die je leuk vindt

  In een sportschool kun je op allerlei manieren bewegen: met fitnessapparaten, op de loopband of bijvoorbeeld op de crosstrainer. Om plezier te krijgen in je wekelijkse bezoekjes aan de sportschool, is het belangrijk om een sport te kiezen die je leuk vindt. Neem even de tijd om een aantal apparaten uit te proberen en kijk wat jou het best past. Je kunt hierover ook advies vragen aan één van de medewerkers.

 2. Sport op een vast tijdstip

  Regelmaat is belangrijk om iets vol te houden, dus dat geldt ook voor de tripjes naar de sportschool. Kies daarom een tijdstip waarop je praktisch altijd kunt, bijvoorbeeld op een vrijdagavond. Controleer wel even of de sportschool op dat tijdstip open is.

 3. Zoek een sportmaatje

  Samen sporten is niet alleen gezelliger, het helpt je ook om het sporten goed vol te houden. Jij wilt immers niet altijd degene zijn die afzegt! Zoek daarom een sportmaatje waarmee je naar de sportschool kunt gaan. Kies het liefst iemand die helemaal geen aansporing nodig heeft, dan ben jij ook sneller over je drempel heen. Als je niemand in je omgeving kent die wil sporten, zoek er dan eentje op de sportschool zelf.

 4. Ga niet te vaak

  Het is fijn dat je wilt gaan sporten, maar overdrijf niet: probeer in ieder geval eens per week te gaan en houd het daar in de eerste instantie bij. Als je direct twee of drie keer per week gaat, dan is de kans groter dat je snel afhaakt: als je één keer overslaat, ga je immers nog steeds één of twee keer. Als je eenmaal begint met overslaan, dan ga je voor je het weet helemaal niet meer!

 5. Sloof je uit

  Sloof je tijdens het sporten flink uit zodat je het maximale uit elk bezoek haalt. Je bent misschien moe, maar wel voldaan. Bedenk dat je, nu je er toch bent, er net zo goed hard tegenaan kunt gaan zodat je er ook echt iets aan hebt. Deze stap is overigens geen uitnodiging tot het overbelasten van je lichaam. Doe alleen wat je kunt doen. Voorkom dat je volgende week moet overslaan omdat je last van je lijf hebt.

 6. Beloon jezelf direct

  In het begin is het tripje naar de sportschool nog geen gewoonte en neemt het vaak tijd in beslag waarvan je denkt dat je die niet kunt missen. Stel jezelf daarom een beloning in het vooruitzicht telkens als je naar de sportschool gaat. Probeer iets te kiezen dat je echt niet wilt mislopen, bijvoorbeeld het kijken van een bepaald televisieprogramma. Je kunt het beste voor een beloning gaan die direct aansluit op je bezoek. Dat voelt pas echt als een ware beloning voor het harde werken!

 7. Sta stil bij je vorderingen

  Wanneer je regelmatig naar de sportschool gaat, zul je het resultaat op den duur niet alleen zien, maar ook voelen. Je hebt meer energie, voelt je gezonder en hebt geen last meer van schuldgevoelens over te weinig bewegen. Sta bij dit resultaat stil, wees trots op jezelf en houd dit ritme vol!

 8. Behandel je uitje als een afspraak

  Behandel het uitje naar je sportschool als een afspraak, zoals je die bijvoorbeeld ook met een klant maakt. Zo'n afspraak zeg je ook alleen maar af als je echt een goede reden hebt. Wanneer je je sportschool behandelt als een afspraak, is de kans dat je in het ritme komt veel groter.

Do's

 • Zet door: alle begin is moeilijk
 • Beloon jezelf met iets dat je snel na het sporten kunt doen, zodat het ook echt als een beloning voelt
 • Beoefen vooral de sporten die je leuk vindt

Don'ts

 • Spreek liever niet af met iemand die nog minder gemotiveerd is dan jij bent
 • Zeg je ‘sportschoolafspraak’ alleen af als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld vanwege een onverwachte begrafenis
 • Geef niet toe aan je negatieve gevoel over de sportschool, maar probeer jezelf te enthousiasmeren

Bron

Artikel ‘Kies de sport die bij u past’ door Marloes Zevenhuizen in Psychologie Magazine, november 2005.