Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Hoe vind ik leuke leerspelletjes

Hoe vind ik leuke leerspelletjes

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 8 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Slimmer word je niet alleen door de moeilijkste sommen op te lossen of de topografie van Europa uit je hoofd te leren. Het kan namelijk veel leuker, met spelletjes. Zo zijn spelletjes op de Wii heel goed voor de hand-oog coördinatie en leer je van een potje Risk strategisch inzicht. Leuke leerspelletjes zijn eigenlijk overal te vinden: van kruiswoordpuzzels in gratis kranten en een potje online Memory tot het overal te spelen ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Hoedoe helpt je zoeken.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • (Gratis) kranten en magazines
 • Computer met internetverbinding

Stappen

 1. Blader door (gratis) kranten

  In (bijna) elke krant is wel een pagina te vinden met stripjes én spelletjes. Kranten zijn vooral fameus voor hun kruiswoordpuzzels of cryptogrammen (kruiswoordpuzzel waarbij de woordomschrijvingen al een uitdaging zijn). Tegenwoordig lijkt ook de sudoku een vaste plek gevonden te hebben in de dagelijkse kranten.
  Misschien heb je een abonnement op één of twee kranten. Als je geen abonnement hebt, of al uitgepuzzeld bent, dan kun je altijd nog je heil zoeken in gratis kranten als De Pers, Metro en Spits.

 2. Bezoek de bieb

  Naast kranten, hebben ook verschillende tijdschriften spelletjes in hun periodieke verschijning staan. Plan een middagje bieb en snuffel eens door de stapel tijdschriften. Houd wel in je achterhoofd dat ook mensen na jou het magazine lezen. Maak daarom een kopietje van het spelletje, voordat je er aan begint.

 3. Stap een goedkope boekenwinkel binnen

  Discount boekenwinkels als De Slegte of de Witten Boekenhal hebben schappen vol met puzzelboekjes, vaak al voor maar een paar euro.

 4. Speur op rommelmarkten

  Bij ‘leerspelletjes’ denken we tegenwoordig al snel aan spelletjes als Big Brain Academy voor de Nintendo DS. Maar dan vergeten we al die oude spelletjes als Loco, Risk, Monopoly, Memory en schaken waarbij je heel veel gebruik van je hersenen moet maken en alleen met spelinzicht als winnaar uit de bus komt. Aangezien de bordspelletjes niet meer zo populair zijn als vroeger, kun je waarschijnlijk voor niet zo veel geld je slag slaan op de rommelmarkt bij jou in de buurt.

 5. Of kijk eens in een speelgoedwinkel

  De speelgoedwinkel is niet alleen de plek waar je heel veel leuke familiespellen kunt kopen, maar waar ook diverse leerzame computerspelletjes te vinden zijn. Zo heeft Nintendo ‘edutainment’ spellen als Big Brain Academy en het avonturenspel de Magische 10. Grappig feitje is wellicht dat steeds meer volwassenen inzien dat gaming leerzaam kan zijn. Bijvoorbeeld voor de oog-handcoördinatie, strategisch inzicht en het verbeteren van het reactievermogen.

 6. Ga los op internet

  Geen vraag blijft onbeantwoord op Google. Typ je ‘leerspelletjes’ in, dan krijg je duizenden hits. Bijvoorbeeld naar Leerspellen.nl waar je kunt kiezen voor het niveau (basisschool), maar ook voor categorieën zoals rekenen of topografie. Ideaal om je zwakke punten wat op te poetsen. Een andere interessante hersenkraker is Neurocampus waar je online van gebouw naar gebouw loopt voor wat hersengymnastiek.

 7. Zoek gericht online

  In de vorige stap vertelden we je al dat er duizenden links zijn naar leuke leerspelletjes. Maar dan krijg je wel een heel algemeen zoekresultaat. Ga bij jezelf daarom eens goed na waar precies je interesse ligt. Wil je rekensommen oefenen? Vind je het leuk om online Memory te spelen? Of leer je graag een nieuwe taal? Door gericht op zoek te gaan op internet, vind je niet alleen (gratis) online spelletjes, maar ook links naar spelletjes die interessant zijn om aan te schaffen.

 8. Gebruik je fantasie

  In deze laatste stap willen we je er nog even op wijzen om niet de spelletjes uit je kindertijd te vergeten. Wat dacht je van ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ of Boter-Kaas-en-Eieren en ‘Kamertje verhuren’ waarbij je niet meer nodig hebt dan een vel papier en een pen. Leuk, leerzaam en ideaal tijdens een saaie reis als de accu van je spelcomputer leeg is.

Do's

 • Gebruik maken van de gratis spelletjes in kranten en op internet. Dat scheelt je veel geld.

Don'ts

 • Verslaafd raken. Vooral online spelletjes kunnen verslavend werken. Dreigt dat te gebeuren, spreek dan met jezelf (en/of partner) een tijdslimiet af dat je per dag achter de computer mag doorbrengen.
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!