Hoe vind ik leuke leerspelletjes
Document acties
- Tijdshoeveelheid 8 uren
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- (Gratis) kranten en magazines
- Computer met internetverbinding
Stappen
-
Blader door (gratis) kranten
In (bijna) elke krant is wel een pagina te vinden met stripjes én spelletjes. Kranten zijn vooral fameus voor hun kruiswoordpuzzels of cryptogrammen (kruiswoordpuzzel waarbij de woordomschrijvingen al een uitdaging zijn). Tegenwoordig lijkt ook de sudoku een vaste plek gevonden te hebben in de dagelijkse kranten.
Misschien heb je een abonnement op één of twee kranten. Als je geen abonnement hebt, of al uitgepuzzeld bent, dan kun je altijd nog je heil zoeken in gratis kranten als De Pers, Metro en Spits. -
Bezoek de bieb
Naast kranten, hebben ook verschillende tijdschriften spelletjes in hun periodieke verschijning staan. Plan een middagje bieb en snuffel eens door de stapel tijdschriften. Houd wel in je achterhoofd dat ook mensen na jou het magazine lezen. Maak daarom een kopietje van het spelletje, voordat je er aan begint.
-
Stap een goedkope boekenwinkel binnen
Discount boekenwinkels als De Slegte of de Witten Boekenhal hebben schappen vol met puzzelboekjes, vaak al voor maar een paar euro.
-
Speur op rommelmarkten
Bij ‘leerspelletjes’ denken we tegenwoordig al snel aan spelletjes als Big Brain Academy voor de Nintendo DS. Maar dan vergeten we al die oude spelletjes als Loco, Risk, Monopoly, Memory en schaken waarbij je heel veel gebruik van je hersenen moet maken en alleen met spelinzicht als winnaar uit de bus komt. Aangezien de bordspelletjes niet meer zo populair zijn als vroeger, kun je waarschijnlijk voor niet zo veel geld je slag slaan op de rommelmarkt bij jou in de buurt.
-
Of kijk eens in een speelgoedwinkel
De speelgoedwinkel is niet alleen de plek waar je heel veel leuke familiespellen kunt kopen, maar waar ook diverse leerzame computerspelletjes te vinden zijn. Zo heeft Nintendo ‘edutainment’ spellen als Big Brain Academy en het avonturenspel de Magische 10. Grappig feitje is wellicht dat steeds meer volwassenen inzien dat gaming leerzaam kan zijn. Bijvoorbeeld voor de oog-handcoördinatie, strategisch inzicht en het verbeteren van het reactievermogen.
-
Zoek gericht online
Met je favoriete zoekmachine vind je tientallen leuke leerspelletjes. Maar dan krijg je wel een heel algemeen zoekresultaat. Ga bij jezelf daarom eens goed na waar precies je interesse ligt. Wil je rekensommen oefenen? Vind je het leuk om online Memory te spelen? Of leer je graag een nieuwe taal? Door gericht op zoek te gaan op internet, vind je niet alleen gratis online spelletjes, maar ook links naar spelletjes die interessant zijn om aan te schaffen.
-
Gebruik je fantasie
In deze laatste stap willen we je er nog even op wijzen om niet de spelletjes uit je kindertijd te vergeten. Wat dacht je van ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ of Boter-Kaas-en-Eieren en ‘Kamertje verhuren’ waarbij je niet meer nodig hebt dan een vel papier en een pen. Leuk, leerzaam en ideaal tijdens een saaie reis als de accu van je spelcomputer leeg is.
Do's
- Gebruik maken van de gratis spelletjes in kranten en op internet. Dat scheelt je veel geld.
Don'ts
- Verslaafd raken. Vooral online spelletjes kunnen verslavend werken. Dreigt dat te gebeuren, spreek dan met jezelf (en/of partner) een tijdslimiet af dat je per dag achter de computer mag doorbrengen.