Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Kaartspellen
Kaartspellen

4 Hoe word ik een sterke pokerspeler
Hoe word ik een sterke pokerspeler

Door: Erik Weijers

Van poker wordt vaak een romantisch beeld neergezet. De laatste beslissende hand, het trillende ooglid dat de tegenstander verraadt... Dat doet het in een film nou eenmaal beter dan droge kansberekening of puur geluk. De werkelijkheid van poker zit hier tussenin. De doorslag wordt gegeven door een beetje geluk en een hoop strategie en inzicht. Pokerspeler Lars Kurstjens zette afgelopen jaar zijn studie een jaartje opzij om zich op het pokeren te richten. Hij kan hier ruimschoots van leven. “Ik snap niet dat pokeren nog steeds een kansspel wordt genoemd. Pokeren is een combinatie van strategie, psychologie en kansberekening. Uiteindelijk wordt de factor geluk uitgevlakt.”


Home » Sport & spel » Kaartspellen

Hoe speel ik pesten

Door: Noortje van Dorp

Pesten kunnen we wel de koning van de kaartspelletjes noemen. Het wordt overal ter wereld gespeeld onder verschillende namen. In Amerika heet het bijvoorbeeld Crazy Eight. Maar het doel is overal hetzelfde: zo min mogelijk punten halen. Let wel op: elk land heeft weer zijn eigen regeltjes. Speel je een potje pesten met buitenlandse gasten, spreek dan goed af wat de spelregels zijn. Pesten kun je met één of meerdere kaartspellen spelen. In deze Hoedoe leggen we je uit hoe je pest met één dek kaarten.


Home » Sport & spel » Kaartspellen

Hoe maak ik mijn eigen kwartetspel

Door: Noortje van Dorp

Kwartetspelletjes zijn niet alleen leerzaam (denken is goed voor de hersenen en op kwartetkaartjes staat soms interessante informatie), maar kunnen ook heel grappig en persoonlijk zijn. Het is bijvoorbeeld een leuk cadeau voor een verjaardag, een huwelijk of voor iemand die gaat emigreren. En met een beetje tijd (en geduld) kun je best zelf een kwartetspel in elkaar zetten. Deze hoedoe vertelt je hoe!


Home » Sport & spel » Kaartspellen

Hoe speel ik een spelletje patience
Hoe speel ik een spelletje patience

Door: Noortje van Dorp

Er doen verhalen de ronde dat Napoleon patience speelde tijdens zijn verbanning naar het eiland Sint-Helena. Niet zo gek: als er een kaartspelletje geduld vereist, is het wel patience. Negen van de tien potjes zul je niet uit kunnen spelen. Je lot is eigenlijk al bepaald op het moment dat de kaarten op tafel liggen. Zin om je geluk te beproeven? Of de tijd te doden? Deze hoedoe vertelt je hoe.


Home » Sport & spel » Kaartspellen

Hoe speel ik hartenjagen

Door: Noortje van Dorp

Hartenjagen is zo’n kaartenspelletje dat misschien heel ingewikkeld lijkt, maar dat eigenlijk helemaal niet is. Hartenjagen is ooit ontstaan in Amerika (Black Lady), maar inmiddels heeft Nederland ook haar eigen spelversie. Doel van het spel is - opmerkelijk genoeg - om zo min mogelijk punten te behalen. Hartenjagen is vooral een leuk gezelschapsspel voor een verloren tussenuur, op vakantie of in de kroeg. In deze hoedoe leggen we je de Nederlandse variant van (modern) hartenjagen uit.


Home » Sport & spel » Kaartspellen

Hoe kan ik gratis online pokeren

Door: Noortje van Dorp

Bestond gokken met kaarten al sinds de 12e eeuw in Europa, pas in de 21ste eeuw lijkt het echt een hype te zijn geworden. Nu wordt er zelfs door scholieren in de pauze gepokerd (met echt geld) en voert de politiek de discussie of het een gokspel of een behendigheidsspel is. Feit is dat je met pokeren heel veel geld kan winnen óf verliezen. Vind je het gewoon een leuk spel en interesseert jou dat geld niet zoveel, dan kun je online terecht. Type ‘online gratis pokeren’ op Google in en je krijgt duizenden hits. Hoedoe licht een tipje van de sluier op hoe en waar je je geluk kunt beproeven.


Home » Sport & spel » Kaartspellen

Hoe speel ik het kaartspel toepen

Door: Noortje van Dorp

Het kaartspel toepen heeft heel veel (grappige) namen. Het staat onder andere ook bekend als droeven, proeven en snoepen. Bij toepen draait het allemaal om de laatste slag. Wie bij de laatste slag de hoogste kaart opgooit wint. Dat betekent dus dat er bij toepen, ondanks misschien de wat knullige naam, heel wat van je hersens wordt gevraagd. Hoedoe deed al wat denkwerk voor je.


Home » Sport & spel » Kaartspellen

Hoe kan ik Amsterdams klaverjassen

Door: Noortje van Dorp

Ook al kun je Nederland met de auto in twee uur doorkruisen, verschillen zijn er talloos. Een van die verschillen zit in het kaartspelletje klaverjassen. Zo kennen we een Amsterdamse, een Rotterdamse, een Utrechtse en een Leidse variant en zijn er ook nog talloze combinaties van deze stadse versies. De Amsterdamse en Rotterdamse variant worden het meest gespeeld. Belangrijkste verschil tussen de twee is dat je bij het Amsterdams klaverjassen geen troef hoeft te spelen wanneer je (speel)maat de hoogste kaart op tafel heeft liggen. Ook hoef je niet over je maat heen te troeven. Klinkt het als abracadabra? Deze hoedoe legt je haarfijn uit hoe je Amsterdams kunt klaverjassen.


Home » Sport & spel » Kaartspellen

Hoe speel ik veilig online krasloten

Door: Jessica den Oever

Het is geen geheim dat het internet zich uitstekend leent voor het verkopen van goederen en diensten – vele succesvolle (en minder succesvolle) ondernemingen hebben zich hier sinds de opkomst van het medium op gericht. De voordelen van het internet zijn ook de kansspel-industrie niet ontgaan; het wereldwijde web biedt veel ruimte voor innovatie en is zeer toegankelijke voor een brede groep gebruikers.


Home » Sport & spel » Kaartspellen

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!