Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Kaartspellen » Hoe speel ik pesten

Hoe speel ik pesten

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Pesten kunnen we wel de koning van de kaartspelletjes noemen. Het wordt overal ter wereld gespeeld onder verschillende namen. In Amerika heet het bijvoorbeeld Crazy Eight. Maar het doel is overal hetzelfde: zo min mogelijk punten halen. Let wel op: elk land heeft weer zijn eigen regeltjes. Speel je een potje pesten met buitenlandse gasten, spreek dan goed af wat de spelregels zijn. Pesten kun je met één of meerdere kaartspellen spelen. In deze Hoedoe leggen we je uit hoe je pest met één dek kaarten.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Dek kaarten (inclusief jokers)
 • Papier en pen
 • Minimaal 2, maximaal 6 spelers

 • Tactisch spelinzicht

Stappen

 1. Verdeel de kaarten

  Schud de kaarten eerst zorgvuldig zodat er geen pestkaarten van een eerder potje pesten nog vlakbij elkaar zitten. Deel vervolgens de kaarten uit. Elke speler krijgt een gelijk aantal kaarten. Speel je met één dek kaarten, dan krijgt iedereen zeven kaarten.

  Leg de rest van het spel kaarten ondersteboven (gesloten) op tafel. Draai de eerste kaart van deze stapel om en leg hem naast de stapel neer.

 2. Speel...

  De speler die links van de deler zit, mag beginnen. Hij is de eerste die moet proberen om een kaart uit zijn handen op de open kaart kwijt te kunnen. De rest van de spelers volgen en zo ga je door. Wanneer kan je een kaart kwijt?

  • als deze van dezelfde soort is (een hart op een hart)
  • als deze dezelfde waarde heeft (een drie op een drie)
  • als het een boer is
  • als het een joker is

  Kun je geen kaart kwijt? Dan moet je een kaart van de gesloten stapel pakken en is je beurt voorbij. De winnaar is degene die het snelst al zijn kaarten kwijt is.

 3. ...en pest!

  Tot dusver nog een behoorlijk saai spel. Zoals de naam al zegt, is het de bedoeling dat je het je tegenspelers flink moeilijk maakt...door ze te pesten. Pas wel op; je mag niet met een pestkaart uitkomen.

 Wat zijn de pestkaarten:

  Joker
  
Een joker mag altijd gespeeld worden. Het betekent dat de volgende speler vijf kaarten moet pakken. Maar er is ook een uitweg. Ben jij de volgende speler en heb je een joker of een twee, dan kun je die op de joker gooien. Dit tot gevolg dat de speler na jou zeven (5+2) of tien (5+5) kaarten moet pakken. Er is geen maximum aan het aantal gespeelde jokers of tweeën. Het zou dus zo kunnen zijn dat de pechvogel een behoorlijke stapel kaarten moet trekken.  Twee

  Een twee mag opgegooid worden als de kaart van dezelfde soort is als de kaart die open ligt, als er al een twee ligt of als er een joker ligt. Gooi je een twee op, dan moet de volgende speler twee kaarten pakken, mits deze geen joker of twee heeft/wil spelen (zie ‘Joker’).

  Zeven

  Zeven, kleven. Gooi je een zeven op, dan mag je nog een kaart spelen. Doe dit dus alleen als je ook daadwerkelijk nog een kaart kwijt kunt. De zeven kun je alleen spelen op een andere zeven, of als de open kaart van dezelfde soort is.

  Acht
  Acht, wacht. Gooi je een acht op (op een andere acht, of op een kaart van dezelfde soort), dan moet de speler die na jou komt de beurt overslaan.  Boer
  
Een boer mag je overal opgooien en is de ideale kaart als de open kaart bijvoorbeeld schoppen is en jij veel harten in je hand hebt. Gooi je de boer op, dan mag jij namelijk bepalen ‘wat het wordt’. Is de volgende speler het er niet mee eens, dan kan hij/zij ook weer een boer opgooien en de soort bepalen.  Aas
  
Komt er een aas in het spel, dan draait de speelrichting om. Dus speelde je eerst met de klok mee, dan ga je nu tegen de klok in. Deze kaart gooi je bijvoorbeeld op als je ziet dat de speler na jou nog maar heel weinig kaarten heeft. De speler die de aas opgooide, krijgt niet nogmaals de beurt. 


  ! De aas heeft dus weinig functie als je met z’n tweeën speelt.

 4. Tel de punten

  Speel je meerdere potjes pesten? Dan wil je natuurlijk weten wie de ultieme winnaar is. Na afloop van een potje (als de eerste speler al zijn kaarten kwijt is), tellen de overige spelers de kaarten die ze nog in hun hand hebben.
  De puntenverdeling is als volgt:
  
Joker (50), Aas/heer/boer/acht/zeven/twee (20), vrouw/tien (10). Van de overige kaarten is het puntenaantal gelijk aan wat op de kaart staat.

  Wel een beetje tegen je verlies kunnen, hè!

Do's

 • Tactisch spelen. Bedenk hoe je zoveel mogelijk kaarten in een beurt kwijt kan (door bijvoorbeeld veel zevens te sparen), maar ook hoe je kunt voorkomen dat je tegenspelers winnen. Soms is het verstandiger bijvoorbeeld als er een joker wordt gespeeld om de vijf kaarten te pakken in plaats van een twee te spelen. Die twee komt aan het einde van het spel misschien beter van pas. Bovendien is er een grote kans dat er tussen de vijf gepakte kaarten een (handige) pestkaart zit.


 • Met twee dekken kaarten spelen als je met veel spelers bent. Gebruik je twee spellen, dan krijgt elke speler dertien kaarten aan het begin.

Don'ts

 • Als laatste kaart een pestkaart hebben. Deze mag je namelijk niet spelen. Houd je per ongeluk wel een pestkaart over, dan moet je een kaart van de gesloten stapel pakken.

Bron

Spelregels pesten op Kaartspellen-online.nl


Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!