Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Kaartspellen » Hoe speel ik een spelletje patience

Hoe speel ik een spelletje patience

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe speel ik een spelletje patience
Er doen verhalen de ronde dat Napoleon patience speelde tijdens zijn verbanning naar het eiland Sint-Helena. Niet zo gek: als er een kaartspelletje geduld vereist, is het wel patience. Negen van de tien potjes zul je niet uit kunnen spelen. Je lot is eigenlijk al bepaald op het moment dat de kaarten op tafel liggen. Zin om je geluk te beproeven? Of de tijd te doden? Deze hoedoe vertelt je hoe.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Dek kaarten (zonder jokers)
 • Tafel (of een kleed)
 • Geluk
 • Geduld (op z’n Frans: patience)

Stappen

 1. Schud de kaarten

  Schud de kaarten zorgvuldig zodat ze niet meer op soort liggen (bijvoorbeeld na een vorig potje patience of bij een nieuw dek kaarten).

 2. Verdeel ze op tafel

  De kaarten leg je op een speciale, gesloten, manier op tafel. Begin links en leg horizontaal een rij van zeven kaarten. Sla nu vervolgens de eerste kaart over en leg op de overige zes kaarten een tweede kaart, maar wel zo zodat je twee centimeter van de eerste kaart nog ziet. Sla nu de eerste en de tweede kaart over en leg op de resterende vijf kaarten een derde kaart. Werk het rijtje af totdat de linkerstapel uit één kaart bestaat en de meest rechterstapel uit zeven. Draai nu van alle kaarten de bovenste kaart om.

  De rest van de kaarten leg je op een stapeltje.

 3. Patience:

  Een geslaagd potje patience eindigt met vier stapeltjes kaarten rechts bovenaan de tafel, de zogenaamde ‘boxen’. Elke soort heeft een eigen box op de goede volgorde (beginnend bij de aas, eindigend bij de 2). Maar hoe krijg je die daar? Onder andere door reeksen te maken. Door het maken van reeksen kun je steeds meer kaarten omdraaien in het spel en zo dus eerder beginnen met kaarten stapelen in de boxen.

 4. a) Maak reeksen

  Een patience-reeks bestaat uit om-en-om de kleuren rood en zwart. Verder speel je van hoog naar laag: een koningin op een koning, een boer op een koningin etc. Bijvoorbeeld: in rij 2 is de laatste kaart een schoppen boer, in rij zes is de laatste kaart een klaver 9 en in rij vier ligt als laatst een harten 10. De harten 10 kun je op de schoppen boer leggen, op de harten 10 kan vervolgens de klaver 9. Rij zes en rij vier hebben nu als laatste kaart een gesloten kaart, deze mag je omdraaien. Draai je nu ergens een ruiten of harten vrouw om, dan mag je de bovengenoemde reeks in zijn geheel verplaatsen naar deze rode kaart.

 5. b) Draai kaarten om

  Kun je geen reeksen meer maken, dan ga je verder met het stapeltje overgebleven kaarten. Draai telkens per drie kaarten om (derde kaart ligt bovenop) en kijk of je deze kaart(en) kwijt kunt in een reeks of bovenop een soortstapel (zie aas). Kun je de bovenste kaart niet kwijt, maar de tweede kaart wel, dan heb je pech. Je speelt altijd met de bovenste kaart. Zijn alle kaarten omgedraaid? Draai de stapel dan om en begin opnieuw. Laat de kaarten wel op dezelfde volgorde liggen. Schudden is verboden!

  ! Komt er een plekje vrij, omdat je de laatste kaart van een rij bij een andere reeks hebt gelegd? Dan mag je op deze plek een koning (+ eventuele reeks) leggen. Dit is handig als je ergens een reeks hebt waar onder de koning nog enkele (gesloten) kaarten liggen.

 6. c) Leg de azen in hun box

  Grote kans dat je tijdens het spelletje een aas tegenkomt. Deze mag je rechts boven het spel naast elkaar leggen. Kom je in een reeks of in de losse kaarten vervolgens een twee tegen van dezelfde soort, dan mag deze bovenop de desbetreffende aas. Enzovoorts. Op deze manier lossen de reeksen op en worden de soortstapels (boxen) steeds groter.

  ! Wees voorzichtig met kaarten op de soortstapel te leggen. Soms is het handig om ze nog even te laten liggen om betere reeksen te kunnen maken. Een kaart die eenmaal in de box is geplaatst, mag namelijk niet meer terug het spel in.

 7. Mislukt? Probeer het nog eens

  Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, is de kans klein dat je een potje patience wint. Maar laat de moed niet zakken! Gewoon de kaarten goed schudden en het nogmaals proberen.

  Succes!

Do's

 • Eerlijk spelen. Omdat je patience alleen speelt, ben je misschien sneller geneigd om vals te spelen. Maar dan is de lol er ook wel een beetje af. Wees dus geduldig!

Don'ts

 • De overgebleven kaartenstapel schudden. Het is juist de kunst om een succesvol potje patience te spelen met de kaarten op volgorde zoals ze zijn geschud.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!