Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Watersport » Hoe word ik een wakeboarder

Hoe word ik een wakeboarder

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 uren
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Hoe word ik een wakeboarder
Sneller, gevaarlijker, gedurfder. Extreme sports kunnen niet extreem genoeg. Was golfsurfen eerst voor durfals, tegenwoordig vind je ook kinderen onder de twaalf op een plank in de golven en zijn de thrillseekers weer op zoek naar andere extreme sporten om hun grenzen mee te verleggen. Wakeboarden is zo’n extreme sport. Ontstaan in de jaren tachtig en inmiddels één van de snelst groeiende watersporten. Wakeboarden is een combinatie van surfen (glijden op het water) en snowboarden (soortgelijke plank). Met behulp van een lijn word je voortgetrokken door een speedboat. Als je eenmaal kunt blijven staan, dan kun je talloze capriolen op de golven uithalen. In deze hoedoe lees je hoe jij een echte daredevil kunt worden.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Wakeboard
 • Zwemkleding/wetsuit
 • Zwemvest
 • Helm
 • Lijn met handlebar
 • Speedboat
 • Iemand die je in de gaten houdt
 • Lef
 • Zwemdiploma

Stappen

 1. Bepaal je voorste voet

  Net als op een snowboard, heb je ook een ‘dominante’ voet op je wakeboard. Dit is het been dat voor staat. Weet jij niet wat je voorste voet is, dan zijn er een aantal trucjes die je kunt toepassen. Je kunt iemand vragen om je een duw te geven, het liefst op een onverwacht moment. De voet met welke je uitstapt, is zeer waarschijnlijk de voet die ook voor op het wakeboard moet staan. Je kan ook, op sokken, een sprintje trekken op een gladde vloer en vervolgens gaan glijden. Of een pirouette (rondje op één voet) draaien. Voor beide trucs geldt: de voet die je hiervoor gebruikt moet je voorste voet worden op je wakeboard.

 2. Breng je materiaal op orde

  Nu je weet wat je voorste voet is, kun je ook de bindingen op het wakeboard aanpassen. Als beginner is het aan te raden om je bindingen wat meer achterop het board (dichter bij de ‘tail’) te monteren. Hierdoor is het makkelijker om vanuit het water tot staand te komen. Ook kun je makkelijker sturen. Op de schroefplaatjes vind je een gradenverdeling. Zet de achterste binding op 0 graden (recht) en de voorste binding tussen de 15 en 27 graden.

  Ben je al wat gevorderd, dan kun je de bindingen wat meer midden op het board monteren. Op deze manier is het makkelijker om trucjes te doen zoals rondjes te draaien en fakie te rijden (met je achterste voet voor). Ook kun je hiervoor je bindingen in een andere hoek zetten.

  Bescherming kun je nooit te veel hebben. Draag daarom in ieder geval een zwemvest en een helm. Voor de speedboot geldt dat je in ieder geval een bestuurder én een spotter nodig hebt. Deze spotter zit achterin de boot en houdt in de gaten of alles goed gaat en wanneer jij valt.

 3. Probeer uit het water te komen

  Het allermoeilijkste aan wakeboarden is misschien wel om rechtop te gaan staan. Je begint liggend in het water met je handen aan de handlebar (die weer aan de lijn vastzit). Je wakeboard houd je loodrecht ten opzichte van de lijn. Je knieën zijn goed gebogen. 
Blijf naar achteren hangen als de boot vaart gaat maken. Als je probeert op te staan, zal je omver getrokken worden. Als je eenmaal rechtop staat, dan spring je met je wakeboard zodat je voorste voet voor komt en je board evenwijdig aan de lijn is en de tip (voorkant) van je board richting de boot wijst.

  ! Dit onderdeel zal de meeste oefening nodig hebben. Geef niet te snel op.

 4. Oefen met sturen

  Het sturen op een wakeboard gaat hetzelfde als op een snowboard. Breng je het gewicht naar je hielen dan ga je naar rechts. Breng je het gewicht naar je tenen, dan vaar je naar links.

  Kom in ieder geval in het begin van je training niet al te veel naast de speedboot, maar blijf op een veilige afstand achter de boot.

 5. Ontspan

  Weet je nog hoe spannend het was toen je leerde fietsen, skiën of autorijden? En bedenk dat je dat nu zonder na te denken doet. Ook bij het wakeboarden zul je je steeds meer op je gemak voelen. Je raakt gewend aan het water, de snelheid, de golven en hebt alle technieken onder de knie. Door meer ontspannen op het board te staan, kun je ook beter reageren en corrigeren. Zo zul je makkelijker overeind blijven staan als je bijvoorbeeld door de golven vaart.

 6. Ga los met trucjes

  De ‘hekgolf’ (de golf die door de speedboot wordt gemaakt tijdens het varen) is zo’n golf waar je talloze trucjes op kunt uithalen. Je kunt bijvoorbeeld een sprong maken door hard in deze hekgolf te varen. Dit gaat het makkelijkst als je de golf met de hielzijde van je board benadert.

  Of probeer een 180 te maken (een rondje om je as). Je moet wel wat geduld en doorzettingsvermogen hebben om het wereldrecord spinning te verbreken. Dat staat momenteel op 1260 graden!

  Voor de pro’s is er dan nog de ‘wake-to-wake’ jump waarbij je van de ene hekgolf naar de andere springt.

  En met wat coole ‘grabs’ maak je natuurlijk helemaal de blits op het water.

  Succes!

Do's

 • Je ellebogen om je knieën knellen als je moeite hebt om overeind te komen.
 • Je armen dichtbij je lichaam houden als je valt of expres het touw loslaat. Water lijkt zo zacht als je er in zwemt, maar kan behoorlijk hard zijn als je er met hoge snelheid op terecht komt. Door je armen dichtbij je lichaam te houden, voorkom je breuken.
 • De lijn loslaten als je voorover valt. Het zal je niet lukken om op dit punt nog overeind te komen.

Don'ts

 • Starten en stoppen in laag water. Zorg ervoor dat je op deze momenten altijd in diep water bent waar je niet kunt staan. Door de snelheid, bots je gemakkelijk met je hoofd op het zand.
 • Wakeboarden zonder zwemvest en helm. Het kan je je leven kosten.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!