Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Wintersport » Hoe zet ik bindingen op mijn snowboard
3

Hoe zet ik bindingen op mijn snowboard

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 20 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe zet ik bindingen op mijn snowboard
Ieder jaar vervloek je weer die stomme ski’s die over elkaar kruisen als je de piste afkomt. En ieder jaar kijk je, terwijl je de piste omhoog loopt op zoek naar de verloren ski, met een jaloers oog naar die snowboarders. Wat ziet het er toch makkelijk uit: één plank die ook nog eens aan je voeten vastzit. Makkelijk of niet, elke snowboardtrip begint met het in orde maken van je snowboard. Misschien ben je zelf zo handig, of misschien laat je het doen bij de snowboardverhuur. Er komt in ieder geval een moment dat je moet beslissen hoe je je bindingen op je snowboard wilt.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Snowboard
 • Bindingen
 • Bijbehorende schroeven
 • Kruiskopschroevendraaier

Stappen

 1. Regular of goofy?

  De eerste stap is om te bepalen bepalen of je met je rechtervoet (goofy) of met je linkervoet (regular) voor op je snowboard staat. Daar zijn verschillende trucjes voor, want het heeft niks te maken met of je rechts- of linkshandig bent.

 2. Trucjes om je voorste voet te bepalen

  Je kunt iemand vragen om je een duw te geven, het liefst op een onverwacht moment. De voet met welke je uitstapt, is zeer waarschijnlijk de voet die ook voor op het snowboard moet staan. Je kan ook, op sokken, een sprintje trekken op een gladde vloer en vervolgens gaan glijden. Of een pirouette (rondje op één voet) draaien. Voor beide trucs geldt: de voet die je hiervoor gebruikt moet je voorste voet worden op je snowboard.

 3. Kies de afstand tussen je bindingen

  Er zijn geen standaard regels voor de afstand tussen je bindingen. Dit heeft namelijk niet alleen te maken met de lengte van je board, je eigen lengte en het soort boarder dat je bent (trucjes op de piste of knallen in de diepe sneeuw). Het is vooral ook een kwestie van smaak.

 4. Bepaal de afstand tussen de bindingen met een som

  Er is een trucje om de gemiddelde afstand te berekenen, maar let wel: deze is dus relatief. Er vanuit gaande dat je eerste boardervaringen zich vooral op de piste zullen afspelen, moet je als vrouw een afstand aanhouden van je lengte x 0,27. Als man vermenigvuldig je je lengte met 0,29. Geen zin om te rekenen? Houd dan een afstand aan die iets breder is dan je schouderbreedte.

 5. Plaats je bindingen op je board

  De gaten in je snowboard, de zogenaamde inserts, bepalen de minimale en de maximale afstand tussen je bindingen én hoe ver naar voren en naar achter je op je board kunt staan. Ga je de diepe poeder in, dan is het aan te raden om je bindingen iets meer achterop je board te plaatsen. Zo hap je minder makkelijk sneeuw. Blijf je gewoon op de geprepareerde piste, houd dan het midden van je board aan.

 6. De voorste binding

  Als je goed je bindingen en de schroefplaatjes bestudeert, zie je dat er graden op staan. Persoonlijke smaak is ook leidend in de hoek waarin jij je bindingen op je board zet, maar er zijn wat richtlijnen. Voor de voorste voet is het aan te raden een stand tussen de tien en dertig graden te kiezen. Beginners wordt aangeraden om de binding rond de 21 graden te zetten.

 7. De achterste binding

  Een makkelijke manier om de stand van je achterste binding te bepalen, is om hem eerst op nul graden uit te proberen en vervolgens aan te passen aan wat jij het fijnst vindt. Zorg ervoor dat het verschil in de hoek tussen de voorste en achterste binding niet groter is dan vijftien graden. De meest logische richting is om je achterste voet richting je voorste voet te laten wijzen. Wijst je achterste binding de andere kant op, dan rijd je ‘duck’.

 8. Zet je heelback in de juiste positie

  Bij de meeste bindingen kun je het grote plastic stuk dat tegen je kuit aanzit, de heelback, aanpassen aan wat jij fijn vindt. Je kan de heelback bijvoorbeeld wat meer schuin zetten, zodat je verplicht bent om wat meer door je knieën gebogen te staan. Op deze manier is het makkelijker om bochtjes te draaien en de hobbels en bobbels in de piste op te vangen.

 9. Ready to ride

  Je snowboard is er klaar voor. Jij ook? Vergeet niet om een kruiskopschroevendraaier of een ‘tool’ (een klein apparaatje met verschillende schroefkoppen) mee de piste op te nemen. Mocht er tijdens het boarden een schroefje los gaan, of je wilt de stand van je bindingen aanpassen dan hoef je niet eerst op zoek naar pistebeheerder Rudi en zijn gereedschapskist.

Do's

 • Ook bindingen zijn er in verschillende maten (small, medium, large). Check of je de juiste maat hebt, zodat je schoenen ook goed in de bindingen passen en je niet te grote of te kleine straps hebt.

Don'ts

 • Zorg ervoor dat, bij het plaatsen of veranderen van je bindingen, de schroefgaten leeg zijn. Mocht er sneeuw in de gaten zitten, dan kan je door het schroeven het belaak van je board verpesten. Het ijs duwt tegen de onderkant van je board waardoor je bobbels krijgt.

Bron

ABC van Snowboarden
Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!