Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Wintersport » Hoe slijp ik de staalkanten van mijn snowboard
3

Hoe slijp ik de staalkanten van mijn snowboard

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 45 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Goed geslepen staalkanten zijn bepalend voor jouw plezier op de piste. Met scherpe kanten snijd je makkelijker de bocht in en houd je grip op de sneeuw in alle weer- en sneeuwcondities.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Snowboard
 • Klemmen om je snowboard vast te zetten
 • Kantenslijper of vijlenset

Stappen

 1. Zet je snowboard vast

  Het slijpen van de staalkanten van je snowboard is een behoorlijk secuur werkje waar je ook echt even de tijd voor moet nemen. Je kan het snowboard tussen je benen klemmen, maar het is makkelijker als je het snowboard met klemmen op een werkbank vast kunt maken.

 2. Verwijder de grote bramen

  Door het gebruik van je snowboard, kunnen er bramen (kleine splintertjes) aan je staalkanten komen. Voordat je begint aan het echte slijpwerk, verwijder je eerst deze bramen met een vijl.

 3. Haal je kantenslijper erbij

  In de sportwinkels, gericht op wintersport, kan je speciale kantenslijpers kopen. Het is een blokje, met daarin een sleuf waar je de kanten door kunt halen. Heb je een goede kantenslijper, dan kan je ook de vijlen verwisselen. Je begint met grof en werkt door naar fijn. Op de kantenslijper moet je ook de hoek aangeven waarop je wilt slijpen.

 4. Stel de hoek van je kantenslijper in

  Elk snowboard rolt van de fabrieksband af met staalkanten met een hoek van negentig graden. Om je kanten gelijk op 88 graden te slijpen klinkt misschien slim, maar is het niet. De staalkanten hebben namelijk niet het eeuwige leven, ze kunnen ook 'op' gaan. Hoe meer je er nu vanaf slijpt, hoe minder je het board in de toekomst kunt slijpen. Je kunt de slijper het best op 90 graden instellen.

 5. Zet de kantenslijper de goede richting op

  Op de meeste kantenslijpers staat een pijltje om de slijprichting aan te geven. Zit die er niet op: geen paniek. Je zult merken dat je met de ene kant krullen krijgt op je kanten. Gewoon licht uitproberen en je bent er zo uit.

 6. Vijl zorgvuldig en gecontroleerd

  Het vijlen van je staalkanten doe je altijd in de glijrichting van je snowboard: van de voorkant (nose) naar de achterkant (tail). Je hoeft niet met je volledige gewicht op de vijl te duwen. Een lichte druk is voldoende.

 7. Werk van grof naar fijn

  Gebruik eerst een grove vijl en werk zo door naar een fijne vijl, bijvoorbeeld een diamantvijl. Met een grove vijl krijg je namelijk een grof patroon op je staalkanten en dat bevordert niet het carven (= bochtjes snijden in de sneeuw).

 8. Maak de nose en tail weer bot

  Scherpe kanten zijn belangrijk, maar niet overal. Met scherpe kanten aan de voor- en achterkant van je snowboard, hap je makkelijk sneeuw. Vijl deze wat botter vanaf ongeveer vier centimeter van de actieve kantzijde: de zijde die je gebruikt bij het snowboarden.

  Laat de sneeuw maar komen!

Do's

 • Ben je niet zeker van je zaak: besteed dan het slijpen van je kanten uit. Je kunt namelijk heel eenvoudig een duur snowboard verpesten.

Don'ts

 • Vijl je staalkanten niet meer dan noodzakelijk. Je kan eenvoudig met je nagel testen of je snowboard scherp is. Haal je nagel langs de kant. Als er een laagje van je nagel afkomt, is hij nog scherp genoeg.

Bron

Een artikel van Keesmo over het slijpen van de staalkanten van een snowboard.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!