Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Wintersport » Hoe wax ik mijn snowboard
4

Hoe wax ik mijn snowboard

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Is je snowboard licht uitgeslagen, vooral aan de randen? Dan kan hij wel een waxbeurtje gebruiken. Je kan natuurlijk met je snowboard onder je arm de eerste de beste sportwinkel binnenstappen om het te laten doen. Maar waarom zou je? Met het juiste gereedschap plus een goede uitleg kan je het best zelf.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Snowboard
 • Wax
 • Strijkijzer
 • Schraper
 • Schuursponsje

Stappen

 1. Haal de juiste wax in huis

  Wax is verkrijgbaar in verschillende vormen en samenstellingen. Allereerst is er het onderscheid tussen koude en hete wax. Koude wax is direct smeerbaar. Nadeel van koud waxen is dat de wax snel van je board slijt. Voor een beter en meer duurzaam resultaat, kan je beter voor heet waxen kiezen. De hete wax is vervolgens weer verkrijgbaar voor verschillende sneeuwtemperaturen, uiteenlopend van heel koud weer tot de papsneeuw in de warme aprildagen. Let er op dat je de wax goed afstemt op de vakantieperiode. Doe je dat niet, dan zal je snowboard minder goed glijden in de sneeuw.

 2. Maak je werkplek gereed

  Kies voor het waxen van je snowboard een plek uit waar je snowboard stabiel en horizontaal kan liggen. Let er ook op dat het een plek is die vies mag worden. Wax pluk je namelijk niet zo gemakkelijk uit je vloerbedekking. Een buitenlocatie heeft de voorkeur.
  Zet de strijkbout op een stabiele ondergrond en binnen handbereik. Zorg ook dat je voldoende wax hebt om je hele board te kunnen waxen.

 3. Verwijder kleine oneffenheden

  Verwijder met een klein mesje heel voorzichtig eventuele steentjes uit je board. Je kan ook een staalborstel gebruiken om kleine oneffenheden weg te werken.

 4. Vul diepe krassen

  Heeft je snowboard heel diepe krassen, koop dan in de (snowboard)winkel speciaal vulmiddel. Dit zijn zwarte staafjes plastic die je verwarmt met een aansteker. Laat de druppels in de krassen vallen en laat het een paar uren goed uitharden. Overtollige plastic kan je later weghalen met een mesje. Krassen die niet heel diep zijn, kan je met gewone wax vullen.

 5. Smelt de wax

  Het moment is aangebroken: je gaat nu echt je snowboard waxen! Zet het strijkijzer op de stand voor wol/zijde (de minst hete stand). Het heeft geen zin om de strijkbout heter te zetten. Op deze manier wordt de wax namelijk te heet en verbranden er belangrijke bestanddelen. Houd de wax tegen de strijkbout zodat het gaat druppelen en laat de druppels verspreid op het snowboard vallen.

 6. Verdeel de wax over je snowboard

  Met het strijkijzer verspreid je vervolgens de wax over je snowboard. Doe dit met draaiende bewegingen en blijf niet te lang hangen op één plek. Je belag kan namelijk ook verbranden. De wax trekt nu in je snowboard. Plekken die na het waxen droog aanvoelen, kan je nog eens extra behandelen.

 7. Laat de wax drogen

  Je board zit volledig in de wax (ook de randjes) en moet nu eerst drogen. Geef de wax een half uurtje de tijd om goed in het belag te trekken.

 8. Schraap de overtollige wax van je snowboard

  Na een half uur drogen kun je de overtollige wax van je snowboard schrapen. Dit kan je doen met een echte schrapper, maar je kan ook een liniaal gebruiken. Komt ongeveer op hetzelfde neer. Zet je board ergens tegenaan en schraap alle wax eraf. Alle wax? Ja, als het goed is, is de wax in je belag getrokken. Alles wat nog op het belag ligt, is overbodig. Vergeet ook de randen niet.

 9. Poets de laatste restjes weg

  Met de schuurzijde van een schuursponsje verwijder je voorzichtig de laatste restjes wax uit de groefjes van je snowboard.

  Nu heb je in ieder geval geen excuus meer om niet keihard van die berg af te sjeezen.

Do's

 • Zet je snowboard na de wintersport in een dikke laag wax weg. Zo droogt hij tijdens de zomermaanden niet uit.

Don'ts

 • Zet de strijkbout niet te heet. Als de wax gaat roken, heb je hem op een te hoge stand gezet.

Bron

Een artikel van Powderzone over het onderhoud van je snowboard.