Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Hoe stuur ik een effectieve open sollicitatie?

Hoe stuur ik een effectieve open sollicitatie?

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
De vacatures liggen op dit moment niet voor het oprapen. Je zal ook niet de enige zijn die op zoek is naar een baan in jouw branche. Daarbij is het reageren op vacatures een van de minst effectieve methoden om werk te vinden. Je doet namelijk wat iedereen al doet en je komt misschien wel op een stapel van 40 andere kandidaten. Het is daarom belangrijk om eens verder te kijken naar andere opties om werk te vinden. Een optie die vaak veel effectiever is, is het schrijven van een open sollicitatie naar een bedrijf.

Hoedoe door: Petra van Haasteren

Bekijk het profiel van Petra van Haasteren
Aantal Hoedoes: 2


Stappen

 1. Gebruik verkooptechnieken

  Een van de meest effectieve manieren van een open sollicitatie schrijven is door sales technieken te gebruiken. Het eerste uitgangspunt van sales is dat je een probleem oplost. Als een bedrijf een vacature plaatst zijn ze eigenlijk op zoek naar iemand die een probleem van het bedrijf voor ze kan oplossen. Ze stellen bepaalde eisen om zeker te weten dat iemand wel capabel is om het probleem op te lossen.

 2. Je lost een probleem op

  Wanneer een bedrijf geen vacature open heeft staan hebben ze misschien geen idee welk probleem ze hebben. Het is dus belangrijk, dat wanneer je een open sollicitatiebrief schrijft, je duidelijk maakt welk probleem jij denkt dat het bedrijf heeft en waarom jij de geschikte persoon bent om dit probleem op te lossen.

 3. Erkenning van het probleem

  Je legt uit dat je uit ervaring vaak een bepaald probleem tegenkomt bij bedrijven uit de branche en je legt uit wat het probleem is. Door dit te doen kan het bedrijf erachter komen dat ze dit probleem hebben en je laat zien dat je ervaring hebt in het probleem.

 4. Bied een oplossing

  Vervolgens leg je uit welke oplossing jij zou toepassen of waarom jij de beste oplossing voor hun probleem hebt. Waarom ben jij beter dan de rest en ben jij geschikt om dit probleem op te lossen voor dat bedrijf?

 5. Bewijs dat jij dit probleem kunt oplossen

  Vervolgens geeft je ijzersterk bewijs dat jij dit probleem kunt oplossen. In het sollicitatieproces is dit vaak je CV of opleiding. Maar dit bewijs is niet zo heel sterk. Als je praktijkvoorbeelden of een “gratis” consult of advies kunt geven kun je veel meer voor elkaar krijgen.

 6. Maak het je werkgever zo laagdrempelig mogelijk

  Biedt aan om een keer langs te komen om het verder te bespreken over een kopje koffie. Tijdens dit gesprek kun je nog wat meer bewijs leveren en jezelf laten zien hoe je bent. Stel vervolgens jezelf beschikbaar om bij het bedrijf te komen werken. Je hebt altijd een proeftijd als je ergens in dienst gaat. Wijs de werkgever hier op. De drempel moet zo laag mogelijk zijn voor de werkgever om je aan te nemen. Je kunt simpelweg de werkgever erop wijzen dat hij/zij het een maandje aan kan kijken, en als je werkzaamheden niet bevallen verbreken jullie de samenwerking.

Do's

 • Bedenk ook dat je hier een probleem op lost, er zijn meerdere bedrijven met soortgelijke problemen. Wees dan ook een beetje hard-to-get. Houdt in je achterhoofd dat je altijd naar het volgende bedrijf een open sollicitatie kan sturen en dat zij je wel graag willen hebben. Op deze manier kom je zelfverzekerd over en denkt de werkgever wel een tweede keer na voordat hij je afwijst.

Don'ts

 • Probeer zelfverzekerd te zijn en juist niet door te slaan naar arrogantie
 • Als je afgewezen wordt is het een gemiste kans voor het bedrijf, niet voor jou. Jij kan kiezen, het bedrijf niet. Houdt de eer dus aan jezelf.

Bron

Ambitious People

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!