Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Loopbaan » Hoe overleef ik een outplacement
4

Hoe overleef ik een outplacement

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe overleef ik een outplacement
Bijna iedereen krijgt er wel een keer mee te maken: het bedrijf waar je werkt houdt ermee op of slankt af. Een reorganisatie. Soms krijg je weer een baan binnen hetzelfde bedrijf, maar soms ook niet. Dan moet je buiten het bedrijf een andere job gaan vinden en is er sprake van outplacement. Wat te doen in dat geval?

Hoedoe door: Susanne Biemans

Bekijk het profiel van Susanne Biemans
Aantal Hoedoes: 9


Benodigdheden

  • Kennis over je rechten en plichten
  • Weten wat je wilt
  • Onderhandelingsvaardigheden

Stappen

  1. Ken de regels

    Als het gaat om een aantal mensen die ontslagen worden, wordt dat collectief ontslag genoemd. In dat geval is er vaak een sociaal plan. In een sociaal plan staan de voorwaarden waaronder de werkgever je mag ontslaan. Vaak is dit de betaling van een ontslagvergoeding (gouden handdruk) en/of outplacementbegeleiding. Lees dit plan goed, zodat je weet of je werkgever de regels goed toepast (bijvoorbeeld of jij wel ontslagen mág worden op grond van een herplaatsingsvolgorde)  en waar je recht op hebt.

    Als alleen jij ge-outplaced wordt, bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict, is het ook de moeite waard te informeren of het bedrijf daar regels voor heeft en waar je recht op hebt. Er is dan geen sociaal plan, maar er kunnen nog steeds regels zijn waaraan het bedrijf moet voldoen.

  2. Schakel deskundigen in

    Raadpleeg altijd deskundigen. Dat kan een vakbond zijn of een jurist of bijvoorbeeld het bureau rechtsbijstand. Maar laat je altijd door een deskundige adviseren over je rechtspositie, ook al heb je je er zelf in verdiept. Het is en blijft een vak apart. Zij kunnen je wellicht nog tips geven of zien mazen in de wet. Ook kunnen ze je vaak vertellen waar je nog verder over kunt onderhandelen.

  3. Kies positie

    Nu je weet waar je recht op hebt en waar niet, kun je je positie gaan bepalen. Wil je (zo mogelijk) blijven of weg? Met begeleiding of met geld? Wil je meewerken of koste wat het kost je positie bevechten?

    Dit hangt af van wat je zelf beoogt en natuurlijk welke ruimte je hebt. Als je koste wat het kost bij je oude bedrijf wilt blijven en op grond van het sociaal plan daar ook mogelijkheden voor ziet, zul je bijvoorbeeld snel juridische stappen ondernemen. Maar als je het toch al niet zo naar je zin had, kun je dit wellicht als een buitenkans zien om met behulp van een professioneel outplacementbureau een goede volgende werkplek te zoeken.

  4. Onderhandel

    Als je weet waar je voor gaat en dus positie hebt gekozen, kun je daarover gaan onderhandelen.  Wil je blijven en is er een andere baan beschikbaar, dan kun je bv. het bedrijf voorstellen dat zij je omscholing betalen.

    Wil je weg, dan kun je onderhandelen over een afkoopsom of de lengte van het outplacementtraject. Er is niet altijd veel onderhandelingsruimte, soms passen bedrijven strikt de regels toe. Maar je kunt altijd bedenken wat je wilt en in gesprek gaan over de mogelijkheden.

  5. Kies je outplacementbureau

    Soms kun je zelf een outplacementbureau uitkiezen. Zaken waar je dan op kunt letten, zijn: de gehanteerde aanpak, hoe ze rapporteren naar je werkgever, welke faciliteiten ze bieden en uiteraard of je een 'klik' voelt. Maar vaak heeft de werkgever een contract voor alle werknemers afgesloten met een of meer outplacementbureaus. Dan kun je alleen selecteren op consultant/adviseur. Je mag namelijk om een ander vragen als je het helemaal niet ziet zitten.

  6. Geef je traject je eigen kleur

    Het traject en de duur lijken vaak ook al vast te staan. Maar zelfs dan heb je zelf nog invloed op de invulling ervan. Wil jij speciaal aandacht voor jouw presentatie, geef het aan. Of weet je helemaal niet wat je wilt en wil je de tijd hebben om dat goed uit te zoeken. Ook dat is mogelijk.

    Elk traject bestaat grofweg uit:

    • Verwerking van het verlies van je baan
    • Zelfonderzoek: oriëntatie op wat je wilt en kunt
    • Oriëntatie op de markt
    • Sollicitatietraining: CV, sollicitatiebrief, sollicitatiegesprekken, oriëntatie op eigen bedrijf
    • Marktbenadering: netwerken, solliciteren, inschrijven bij bureaus en op internet, onderhandelingsgesprekken voeren

    Of jij al die aspecten wilt en of je er evenveel aandacht aan wilt besteden, heb je zelf voor een groot gedeelte in de hand. Dus geef je eigen wensen duidelijk aan.

  7. en tot slot.........

    Haal eruit wat je eruit kunt halen. Het zal je niet snel weer gebeuren dat je – gratis en voor niks - de kans krijgt om met professionele begeleiding je loopbaanplan uit te stippelen. Benut die kans en doe er blijvend je voordeel mee!

Do's

  • Wees goed geïnformeerd
  • Stippel een strategie uit
  • Onderhandel

Don'ts

  • Blijf niet hangen in boosheid of teleurstelling
  • Zeg niet 'ja en amen' tegen alles

Bron

mijn eigen loopbaanadviespraktijk

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!