Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Auto en motor » Hoe vervang ik mijn koplamp
4

Hoe vervang ik mijn koplamp

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vervang ik mijn koplamp
De koplamp van je auto gaat na verloop van tijd een keer stuk. Je kunt dan langs de garage rijden voor een nieuw exemplaar, maar in de meeste gevallen is het ook mogelijk om het lampje zelf te vervangen. Dat kost een fractie van de prijs en is bovendien veel sneller dan een bezoek aan een werkplaats. Zo pak je het aan.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Handleiding van je auto
  • Juiste lampje
  • Handschoenen (optioneel)

Stappen

  1. Zorg voor het juiste lampje

    Zorg er voor je begint voor dat je het juiste lampje hebt. Autolampjes zijn verkrijgbaar bij doe-het-zelfzaken, maar ook bij winkels als Hema en Action. In je instructieboekje kun je zien welke koplamp in jouw auto gaat. Een gangbaar model is H4.

    Zit er xenonverlichting in je auto? Dan kun je het beter wel laten vervangen door de dealer of een garage en hoef je in dit geval niet verder te lezen.

  2. Lees de instructies

    Open de motorkap en pak het instructieboekje erbij. Controleer of je alle genoemde onderdelen ziet. Gebruik eventueel een zaklampje voor donkere hoekjes. Doorloop eerst de stappen een keer op papier, zodat je goed weet wat je moet doen.

  3. Haal de oude lamp los

    Haal nu het oude lampje los. Bij de meeste auto's moet je daarvoor eerst een stekker lostrekken. Daarna verwijder je een klemhaak en kun je het lampje zo loshalen. Houd het nieuwe lampje bij de hand en plaats dit direct terug. Let erop dat je het glas niet met je handen aanraakt. Dat kan zorgen voor zwarte aanslag en een kortere levensduur.

  4. Vervang ook de andere lamp

    Hoewel het niet noodzakelijk is om beide lampen in één keer te vervangen, is de kans groot dat de tweede lamp het niet lang na de eerste begeeft. Dit komt door een overdosis aan spanning, die op de tweede lamp terecht komt op het moment dat de eerste lamp het begeeft. Als je problemen wilt voorkomen, vervang je beide lampjes in één keer en doe je dat steeds als één lamp kapot gaat.

  5. Controleer de verlichting

    Controleer voor je alles afsluit of de verlichting goed werkt. Als dat het geval is, kun je de klemmen terugzetten en de motorkap dicht doen. Werkt alles nog niet naar behoren, wacht dan heel even tot de lampjes weer afgekoeld zijn en controleer dan of de stekkers wel goed aangesloten zitten.

    Controleer de verlichting opnieuw en sluit daarna de motorkap.

Do's

  • Neem de tijd voor het vervangen van de koplamp. In de meeste gevallen is het zo gebeurd, maar als je het voor het eerst doet, dan kun je wat meer tijd nodig hebben. Het is prettig als je dan niet hoeft te haasten
  • Koop je een nieuw lampje? Koop dan direct een reserve-exemplaar. Sommige agenten geven je geen boete als je bij aanhouding direct je lamp kunt vervangen

Don'ts

  • Doe niet te grof en haal niet zomaar alles uit elkaar. Meestal is er één manier om de koplamp te vervangen en over het algemeen hoef je daar niet heel ingewikkeld voor te doen
  • Koop je lampjes niet zomaar bij de garage; veel gangbare koplampen, als H4 en H6, zijn ook verkrijgbaar bij winkels als Action, waar je minder dan €2 betaalt

Bron