Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Auto en motor » Rijbewijs » Hoe bereid ik me voor op mijn rijexamen

Hoe bereid ik me voor op mijn rijexamen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 7 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Na weken of maanden lessen is het eindelijk zo ver: je mag rijexamen doen. Als je het goed doet, mag je na het examen je eigen roze papiertje ophalen. Doe je het niet goed, dan zul je nog een paar keer moeten lessen én flink moeten sparen, want rijexamens zijn niet voordelig. Des te meer reden om je gewoon goed voor te bereiden en misschien wel in één keer te slagen!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Rust
 • Theorieboek
 • Tussentijdse toets (optioneel)
 • Je instructeur

Stappen

 1. Lees de theorie nog eens door

  Hoewel je rijexamen een praktijktest is, maakt de theorie hier natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van uit. Je moet nu namelijk zien dat je de theorie op de juiste manier in de praktijk kunt brengen. Je kunt er op rekenen dat je tijdens je examens in een paar bijzondere situaties terecht komt. Zorg er daarom voor dat je de theorie nog een keer goed hebt gelezen, zodat alle regels je weer fris voor de geest staan. Let met name op:

  • Voorrangsregels
  • Regels met betrekking tot bijzondere verrichtingen
 2. Oefen bijzondere verrichtingen

  Tijdens je rijexamen zul je minimaal één bijzondere verrichting moeten doen. Het kan dan gaan om:

  • Achteruit inparkeren
  • Fileparkeren
  • Bochtje achteruit
  • In een rechte lijn achteruit rijden


  Oefen deze verrichtingen goed. Je examinator gaat er vanuit dat je alle verrichtingen tijdens je lessen hebt geoefend, maar vaak oefen je tijdens je lessen alleen het bochtje achteruit en het fileparkeren. Om te voorkomen dat je tijdens je examen in de stress schiet, zorg je er zelf voor dat je deze verrichtingen onder de knie hebt.

 3. Vraag je instructeur om mee te rijden

  Deze stap is optioneel, afhankelijk van of jij denkt hier iets aan te hebben: vraag of je instructeur mee wil rijden. Je bent gewend met je instructeur te rijden en het kan raar zijn als je ineens met een wildvreemde in de auto zit, die je ook nog eens helemaal aan het beoordelen is. Bovendien heeft het meenemen van je instructeur nog een belangrijk pluspunt; met een beetje geluk kletsen ze wat met elkaar, zodat jij je beter op je gemak voelt én de examinator misschien niet meer op elk puntje let!

 4. Concentreer je op jezelf

  Dit is een lastige: concentreer je op jezelf. Je zult merken dat mensen je graag van goedbedoeld advies voorzien. Hier heb je echter niet zo heel veel aan, omdat dat er alleen maar voor kan zorgen dat je minder ontspannen in de auto zit. Je instructeur heeft aangegeven dat jij er - met jouw rijstijl - klaar voor bent. Vertrouw dus op jezelf en je eigen rijstijl en volg die ook tijdens het examen.

 5. Rust uit

  Probeer in ieder geval de nacht voor je rijexamen - maar het liefst al de hele week - voldoende slaap te pakken. Als je goed uitgerust bent, ben je alerter, laat je je minder snel van de wijs brengen als er wel iets mis gaat en zul je over het algemeen gewoon met een beter gevoel in die auto zitten. Heb je moeite met slapen? Een valeriaantabletje (verkrijgbaar bij de drogist) kan soms wonderen doen.

 6. Til er niet te zwaar aan

  Oké, het is echt heel vervelend als je je rijbewijs niet in één keer haalt, maar laten we het ook in perspectief plaatsen: het is niet het einde van de wereld. En als je toch al veel geld hebt uitgegeven aan een serie rijlessen, dan kan zo'n examen er ook nog wel bij. Probeer voor jezelf dus niet te zwaar te tillen aan deze poging. Je zult zien dat je dan iets meer ontspannen bent en je examen misschien wel ongemerkt tot een beter einde brengt dan je had verwacht!

Do's

 • Oefenen, oefenen, oefenen: zorg ervoor dat je helemaal niet meer na hoeft te denken over de techniek, zodat je je op het verkeer kunt concentreren
 • Kijken! Draai je hoofd echt helemaal mee, ook al zie je dan evenveel als wanneer je dat niet doet. Je examinator moet kunnen zien dat je kijkt

Don'ts

 • Luister niet naar tips van anderen; als je dat doet, ga je vanzelf anders en minder zeker rijden, waardoor de kans op slagen alleen maar kleiner wordt
 • Laat je niet afleiden als er iets mis gaat, het is juist belangrijk dat je hier op een goede manier mee omgaat. In het 'echte' rijleven zal er ook zeker wel eens wat mis gaan, dan kun je ook niet uitstappen en weglopen!

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!