Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe kit ik de naden in mijn huis

Hoe kit ik de naden in mijn huis

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kit ik de naden in mijn huis
Kitten is een arbeidsintensief werkje, maar wel heel dankbaar. Door de naden in je huis te kitten, kun je ze netter afwerken. Bovendien komt er dan geen tocht meer doorheen, wat ook nog eens goed is voor je energierekening. Kitten zelf is niet zo moeilijk, met een beetje oefening heb je het zo onder de knie!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Voldoende kit
 • Mesje
 • Kitpistool
 • Emmer met warm water
 • Beetje zeepsop
 • Oude kleren
 • Trap (optioneel)

Stappen

 1. Bereid je goed voor

  Als wilt gaan kitten, is het fijn als je in één keer door kunt gaan. Zorg er daarom voor dat je alles klaar hebt. Schenk wat extra aandacht aan het aanschaffen van de juiste kit. Gebruik acrylaatkit voor naden die je nog over wilt schilderen. Gebruik siliconenkit als je een afdichting wilt maken die water tegen moet houden, bijvoorbeeld in de badkamer.

  Moet je heel precies kitten? Houd dan ook schilderstape bij de hand. Daarmee kun je het materiaal langs de rand afplakken, zodat je altijd een prachtig rechte kitrand hebt!

 2. Maak het oppervlak schoon

  Kit hecht alleen goed op een schone, droge en vooral vetvrije ondergrond. Gebruik een doekje met wat reinigingsmiddel om de ondergrond schoon te maken. Veeg ook stof weg. Let er goed op dat er niets meer in de naad zit. Liever té schoon dan een slechte kitrand die uiteindelijk weer verwijderd moet worden!

 3. Prepareer de kitspuit

  De meeste bussen kit zijn voorzien van een tuitje dat op het dopje te draaien is. Snijd met een mesje eerst het bovenste randje van het dopje af, zodat de kit vrij baan heeft naar het tuitje. Draai vervolgens het tuitje op het dopje.

  Pak nu het kitpistool. Duw de achterste hendel naar het pistool toe. De metalen pin in het midden kan dan naar achteren getrokken worden. Leg vervolgens de bus kit in het pistool en knijp net zo lang tot er een beetje kit uit het tuitje komt. Je kunt nu beginnen!

 4. Breng een kitrand aan

  Plaats het kitpistool in de juiste positie, knijp de handgreep gelijkmatig in en beweeg - eveneens in één vloeiende beweging - naar de andere kant. Knijp niet te hard in de kitspuit; het teveel aan kit gooi je uiteindelijk weg. Des te beter je de balans weet te vinden, des te langer je met een bus doet. Zodra je kitrand aan is gebracht, laat je de handgreep weer los.

 5. Strijk de rand glad

  Maak vervolgens je vingers nat met het warme water met schoonmaakmiddel en strijk vervolgens langs de naad. Oefen niet teveel druk uit. De overtollige kit komt op je vingers terecht. Die kun je afwrijven in de emmer.

  Het kan zijn dat er nog een extra randje ontstaat, omdat je wat te veel kit hebt gespoten. Als dat het geval is, kun je deze het beste direct wegwerken door er nog een keer langs te wrijven. Als de kit eenmaal uitgehard is, is dit veel moeilijker en wordt het vaak lang zo mooi niet meer.

 6. Laat de kit goed uitharden

  Kit moet goed uitharden voor je deze kunt overschilderen. Kit daarom zoveel mogelijk in één keer en laat het vervolgens tenminste 24 uur uitharden. Sommige kitsoorten zijn na 4 uur al overschilderbaar, maar de kans op een iets minder mooi resultaat bestaat dan altijd. Je kunt dus beter een iets ruimere planning aanhouden!

Do's

 • Trek altijd oude kleren aan. Je zult zien dat je de kitspuit een paar keer tegen je aan krijgt. Kit krijg je moeilijk uit kleding, dus voorkomen is beter dan genezen
 • Krijg je zere vingers van het straktrekken van de kit? Snijd dan een elektrabuisje in een punt af en kijk of je daarmee uit de voeten kunt. Dat werkt iets lastiger, maar is wel schoner
 • Er zijn speciale kittools, waarmee je de kit open kunt snijden en randjes af kunt werken. Zo'n tool kan je veel werk besparen!

Don'ts

 • Gebruik geen siliconenkit als je het kitwerk ook nog over wilt schilderen. De verf pakt daar namelijk niet op
 • Gebruik je schilderstape om recht te kitten? Laat dit dan niet lang zitten, maar verwijder het direct nadat je de kitrand hebt afgestreken. Trek de tape schuin weg, dan blijft de kit goed zitten

Bron

Karwei over kitten

Meer uitleg