Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Schilderen » Hoe verwijder ik oude verf
4

Hoe verwijder ik oude verf

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe verwijder ik oude verf
Een oude verflaag verwijderen is een arbeidsintensief klusje, maar wel een belangrijke. Zonder een goede ondergrond, hecht de nieuwe laag niet goed. Bovendien kan een oude - deels verwijderde - verflaag voor structuurverschillen zorgen, die extra goed zichtbaar zijn als je met hoogglanslak werkt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Verfkrabber
  • Plamuurmes met groot blad
  • Afbijtmiddel
  • Verfafbrander of föhn
  • Schuurmachine
  • Schuurpapiervellen met een diverse korrelgrootte
  • Kwast
  • Doek
  • Handschoenen

Stappen

  1. Krab de verf af

    Als een oude verflaag niet goed hecht, dan is deze meestal vrij eenvoudig af te krabben zonder extra hulpmiddelen. Pak een plamuurmes met een groot blad en steek dit achter de verflaag. Beweeg het blad heen en weer en probeer op die manier de verf te verwijderen. Je merkt snel genoeg of dit lukt; als je in één keer steeds grote stukken eraf steekt, zit je goed. Anders kun je beter een van de volgende methodes proberen.

  2. Gebruik hete lucht

    Voor restantjes verf of wanneer de bovenstaande methode niet goed genoeg werkt gebruik je hete lucht. Trek je handschoenen aan. Neem een föhn of verfafbrander en houd deze - blazend - in de buurt van de verf. Houd een beetje afstand, zodat je de verf en het hout alleen verwarmt, niet aansteekt. Na een paar seconden zie je bubbeltjes onder de verf verschijnen, dat betekent dat het flexibel wordt. Probeer de verf er nu met het plamuurmes of de verfkrabber vanaf te steken. Als het nog niet wil, moet je de verf misschien nog iets langer verwarmen.

    Behandel het hele item op deze manier.

  3. Schuur de verf weg

    Als je werkt met een erg goed vastzittende oude verflaag, dan kan schuren ook een goede oplossing zijn. Het is handig om dit pas te proberen als afsteken of afbranden niet werkt. Met het schuren maak je namelijk de verflagen dunner, waardoor ze later sowieso nooit meer af te steken of af te branden zijn.

    Begin het schuren altijd met een grote korrel, bijvoorbeeld 60 of 80. Werk dan naar boven, om uiteindelijk op de 240 uit te komen. Als je geen korrel 240 hebt, dan is afwerken met tenminste korrel 120 vaak ook fijn genoeg. Krab de verf er af met de grove korrels en maak het hout daarna weer glad met de fijne korrels.

  4. Gebruik afbijtmiddel

    Werken alle bovenstaande methodes niet goed (genoeg)? Dan kun je altijd nog afbijtmiddel gebruiken. Lees voor gebruik altijd de instructies, soms kunnen er speciale aandachtspunten zijn. Gebruik een kwast om de verflagen in te smeren met afbijtmiddel. Laat het inwerken voor zolang dat volgens de verpakking nodig is en krab de restanten verf dan weg met de krabber. Ga net zo lang door tot het hout helemaal kaal is en maak het daarna schoon met een natte doek. Begin pas met het aanbrengen van nieuwe lagen als het hout helemaal schoon en droog is.

Do's

  • Ventileer de ruimte waarin je bezig bent goed, er kunnen schadelijke stoffen bij vrijkomen
  • Slijp je verfkrabber en plamuurmes eventueel. Let wel op dat ze niet té scherp worden en het hout kunnen beschadigen

Don'ts

  • Zet de verbrander niet vol op een ruit, maar dek het glas eerst af. Anders bestaat de kans dat het glas barst

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!