Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Inrichting » Hoe knap ik een oud kastje op
4

Hoe knap ik een oud kastje op

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe knap ik een oud kastje op
Bijna iedereen heeft er wel eentje: een oud kastje dat altijd in de familie is geweest, maar eigenlijk niet meer van deze tijd is. Weggooien kan, maar je kunt het ook opknappen. Het resultaat is dan vaak verbluffend en veel sprekender dan een standaard kastje dat je koopt bij gewone meubelzaken. Met deze eenvoudige tips kun je heel ver komen!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • (Afhankelijk van wat je wilt doen)
 • Schuurpapier
 • Schuurmachine
 • Grondverf
 • Lak
 • Deurknopjes
 • Stof of zeil
 • Tacker
 • Zaag
 • Trendy pootjes

Stappen

 1. Bekijk goed wat je hebt en wilt

  Voor je begint is het belangrijk om goed te kijken wat je hebt en wat je wilt. Moeten er dingen bij komen? Wil je dingen omwisselen of wil je dingen helemaal weghalen? Probeer ook te bepalen welke onderdelen het kastje naar jouw mening gedateerd maken. Dat kan van alles zijn: de kleur, de handgreepjes, de poten, eventuele ornamenten, glassoorten, enzovoorts.

  Probeer je een goed beeld te vormen van wat je aan het kastje wilt veranderen, zodat je zo gericht mogelijk aan de slag kunt. Voor veel werkzaamheden geldt immers: eenmaal begonnen kun je niet zo makkelijk weer terug!

 2. Verwijder onnodige onderdelen

  Dat opstaande randje aan de achterkant, dat oude stofje in de binnenkant, die lelijke pootjes en minder geslaagde greepjes: wat er ook aan het kastje zit dat je niet bevalt, verwijder het. Als het toch niet meer terug komt, dan hoef je ook niet de moeite te nemen het te schuren.

 3. Zorg voor een goede voorbereiding

  Een goed begin is het halve werk, zorg dus voor een goede voorbereiding. Plamuur gaatjes zicht, zet losgeschoten plaatjes vast, kit randjes waar dat nodig is en verwijder alle losse onderdelen, zodat je die straks makkelijker kunt schuren en verven.

 4. Monteer nieuwe poten

  Als je je kastje graag wilt voorzien van nieuwe poten, dan is dit hét moment om het te doen. Je kunt ook wachten tot na het schuren en verven, maar dan verf en schuur je ook een deel voor niets. Nieuwe poten kun je kopen bij de doe-het-zelfzaak, maar je kunt ook zelf iets maken, bijvoorbeeld van gewoon hout of door een oude tafel (eventueel aangeschaft bij de kringloopwinkel) op te offeren of verder door het leven te laten gaan als salontafel.

 5. Schuur het kastje grondig

  Neem echt de tijd voor deze stap; goed schuren bepaalt voor een groot deel hoe het kastje er uiteindelijk uit komt te zien. Als er ornamentjes of uitsnijdingen in het kastje zitten, dan kun je die het beste met de hand schuren. De rest kun je ook aanpakken met een schuurmachine. Verwijder oude laklagen zo goed mogelijk, dan hecht de nieuwe verflaag beter.

 6. Zet het kastje in de grondverf

  Zet het kastje vervolgens goed in de grondverf. Breng hiervoor een dunne laag aan. Je kunt het kastje beter voorzien van twee dunne laagjes grondverf, dan van één dikke. Als je het kastje uiteindelijk in een lichte kleur wilt schilderen en de eerste laag grondverf dekt nog niet echt, dan kun je het beste een tweede laag aanbrengen. Grondverf is namelijk goedkoper dan lak en als je twee lagen grondverf hebt, dan kan de lak wel een laagje minder.

 7. Lak je werkstuk af

  Als de grondverf goed droog is - de meeste grondverf is na 24 uur helemaal overschilderbaar - dan kun je het kastje aflakken. Ook hiervoor geldt: liever meerdere dunne lagen, dan één dikke laag. Houd tenminste gedurende de eerste uren na het lakken een kwast of roller in de aanslag, zodat je eventuele druipers direct weg kunt vegen.

 8. Pimp het kastje

  Wacht tot de lak door en door droog is en pimp het kastje dan naar je smaak. Voorzie het van nieuwe handgreepjes, bekleed plankjes opnieuw, voorzie glas van een mooie sticker of doe er iets anders mee. Klaar? Dan is je oude kastje weer zo goed als nieuw en ineens wél heel huiskamerwaardig!

Do's

 • Bedenk vooraf goed wat je wilt doen; als eenmaal begonnen bent, is er vaak geen weg terug

Don'ts

 • Wees niet bang om dingen van het oude kastje af te halen. Als je het in de huidige vorm toch niet neer zou zetten, kan het eigenlijk bijna niet mis gaan

Bron

O.a. Designsponge.com, Curbly.com en eHow.com

Meer uitleg