Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe kweek ik lekkere champignons
4

Hoe kweek ik lekkere champignons

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 80 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kweek ik lekkere champignons
Een moestuintje bestaat meestal uit wat sla, uien en misschien wat worteltjes of aardappels. Champignons zie je er zelden in terug, terwijl je die toch ook echt zelf kunt kweken. Het werkt wel iets anders dan de meeste andere dingen in je moestuin, maar is zeker de moeite waard.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Krat of bak met plastic erin
 • Goede ruimte
 • Schuimaarde
 • Mycelium (korrels of blokjes)
 • Turf
 • Water

Stappen

 1. Zoek een mooi donker plekje

  Champignons zijn schimmels en ze groeien - in tegenstelling tot veel andere planten en gewassen - niet beter in het zonnetje. Voor champignons moet je een mooi donker plekje uitzoeken. Een kelder, een stal of een andere donkere plaats is een prima start.

 2. Bereid de voedingsbodem voor

  Het voorbereiden van de voedingsbodem voor champignons neemt enige tijd in beslag, begin hier dus op tijd mee. Je pakt hiervoor wat stro dat je in een krat of een - met plastic beklede - bak doet. Maak de stro regelmatig nat. Na vijf dagen mag je de stro omkeren. Volg dit proces net zo vaak, tot de stro helemaal bruin is, uit elkaar valt en niet sterk meer ruikt.

 3. Ent het mycelium

  Verspreid de compost mooi over de bodem van de bak en controleer de temperatuur binnenin. Die mag niet hoger zijn dan 24 graden. Als dit in orde is, kun je het mycelium enten. Het mycelium, ook wel zwamvlokken genoemd, kun je zien als de zaadjes. Dit groeit uit tot een netwerk aan schimmeldraden, die later uit gaan lopen tot champignons.

  Strooi de korrels uit over de compost. Als je alleen myceliumblokjes hebt, dan druk je die er zachtjes in. Bedek het mycelium daarna met een mengsel van 80% turf en 20% schuimaarde. Dat is verkrijgbaar bij de meeste tuinwinkels.

 4. Doe even helemaal niets

  Je hebt het mycelium geënt en toegedekt en zult nu even twee weken helemaal niets hoeven doen. Onder de aarde groeit het mycelium uit en na een week of twee gaat de zwam ook uitlopen.

 5. Houd de grond vochtig

  Na twee weken, als je ziet dat de zwam uit gaat lopen, is het een kwestie van de grond goed vochtig houden. De grond moet eigenlijk continu een beetje zompig zijn. Als je dat goed volhoudt, zie je na vier weken de eerste champignons.

 6. Pluk de champignons

  Zodra de champignons groot genoeg zijn, kun je ze plukken. Doe dit in één draai en voordat de hoed zich opent. Dan kun je de champignon beter weggooien. Heb je per ongeluk de hoed van de champignon getrokken? Vergeet dan ook niet het steeltje weg te halen, zodat andere champignons ook voldoende ruimte hebben om weer te groeien.

Do's

 • Probeer ook eens andere paddenstoelen te kweken. Die vragen soms wel om een andere voedingsbodem, dus lees je wel even in
 • Begin klein; het kweken van champignons neemt best wat tijd in beslag en als het mislukt, dan is de schade maar klein
 • Tuincentra leveren soms ook wel kant en klare pakketten om champignons te kweken. Dat is vaak wat sneller en makkelijker, zeker voor de beginner

Don'ts

 • Zet de champignons niet in de zon

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!