Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe kweek ik pompoenen

Hoe kweek ik pompoenen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kweek ik pompoenen
Pompoenen zien er misschien heel ingewikkeld uit, in feite zijn ze heel makkelijk te kweken. Zo makkelijk, dat je het zelfs in je eigen tuin kunt doen. Wel heb je hiervoor een beetje ruimte nodig, want voor je het weet, staat je tuin vol!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Pompoenzaadjes
 • Zonnige plek
 • Pot van ongeveer 10x10x10, met gaatjes in de bodem
 • Potgrond
 • IJzerdraad

Stappen

 1. Zaai je planten binnen

  Als je pompoenen wilt kweken en je begint bij een zaadje, dan zul je ze eerst binnen een beetje op moeten kweken. Pak een potje, vul dat met schone, rulle, vochtige potgrond, en stop het zaadje ongeveer 3 centimeter onder het oppervlak. Sluit het potje af met wat plastic folie en zet het in de zon. Je krijgt dan een soort 'kas-effect', waarbij de warmte ervoor zorgt dat het plantje groeit.

 2. Kweek het plantje op

  Na een aantal dagen verschijnen de eerste groene stipjes: je plantje begint te groeien. Laat het plastic rustig zitten en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Op het moment dat het plantje boven de rand van het potje uit komt, haal je het plastic eraf. Laat het plantje dan nog wel even binnen staan.

 3. Verplaats je plantje naar de tuin

  Als je plantje eenmaal een paar centimeter hoog is en ongeveer vijf blaadjes heeft, mag je het plantje naar buiten verplaatsen. Dan is het sterk genoeg om tegen de slakken te kunnen en is de kans op doorgroei het grootst.

  Plant het plantje in vruchtbare grond, eventueel verrijkt met humus. Heb je meerdere plantjes opgekweekt? Plaats ze dan tenminste een meter uit elkaar. Een plant heeft die ruimte namelijk zeker nodig als hij eenmaal uitgegroeid is. Let er ook op dat je de plantjes op een zonnige plaats zet; pompoenen groeien extra hard in de zon!

 4. Houd je plant in vorm

  Als je de plant regelmatig water geeft, dan groeit deze ontzettend snel. Om te voorkomen dat je halve tuin binnen de kortste keren vol met pompoenen ligt, kun je de lange takken van de plant het beste een beetje in vorm houden door ze vast te zetten met wat ijzerdraad. Als je ervoor zorgt dat de takken op de grond terecht komen, gaan ze hier weer wortel schieten en verbetert de kracht én omvang van je plant. En dus ook je oogst!

 5. Oogst je pompoenen

  Rond september, oktober kun je je pompoenen oogsten. Je vindt ze onder de bladeren. Kijk regelmatig even, want zolang de plant bloeit, kunnen er pompoenen aan groeien.

 6. Bewaar je pompoenen

  Waarschijnlijk zul je niet al je pompoenen tegelijkertijd opeten. Wat je niet direct gebruikt, moet je eerst goed laten drogen. Houd hiervoor een termijn van 2 tot 3 weken aan. Bewaar je pompoenen vervolgens in een koele ruimte, bijvoorbeeld een kelder. Je kunt ze dan zeker een half jaar goed houden.

  Wil je volgend jaar nog meer pompoenen? Haal dan de zaden uit een pompoen, was ze en droog ze. De bolle zaden kun je weer opnieuw gebruiken om te zaaien!

Do's

 • Plant wat verschillende soorten, dan kun je er ook prachtige herfststukjes van maken
 • Heb je veel te veel pompoenen? Zet ze dan in een kratje aan de weg: prijs en potje erbij en ze zullen gretig gekocht worden door voorbijgangers!
 • Laat je kinderen met Halloween (31 oktober) eens een pompoen uithollen. Vier je geen Halloween? Dan is het misschien een leuke tip voor Sint Maarten, op 11 november
 • Plant je zaadjes al in april of mei, dan kunnen je planten rond mei-juni de tuin in

Don'ts

 • Heb je eenmaal plantjes? Zet ze dan niet te dichtbij elkaar in de grond. Pompoenplanten hebben echt een beetje de ruimte nodig
 • Laat door meeldauw aangetaste bladeren niet zitten, maar verwijder ze direct. Zo voorkom je dat de meeldauw uitbreidt

Bron

De Eetbare Tuin door Harrie de Rijk

Meer uitleg

pompoen kweken

door marc an der Zwaluw op 04-02-2014 20:44
Ik lees bij je dat je pompoenen pas in April/mei moet zaaien. Als ik ze nu binnen zaai dan duurt het volgen zeggen ongeveer een maand voordat de plantjes zijn geworden, Ik dacht dan zet ik ze in grotere potten in de kweekkast tot het weer het toe laat om ze buiten uit te poten . Ik vind het trouwens een mooie site . Succes er mee.
Misschien zie ik het bovenstaande verkeerd !! ik hoor het wel.
Groetend
Tuinder Marc
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!