Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe maak ik een houten zandbak

Hoe maak ik een houten zandbak

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een houten zandbak
Lekker spelen, kliederen of bouwen; een zandbak zorgt voor eindeloos veel vermaak. Je kunt er eentje kopen, maar zelf een zandbak maken is ook heel eenvoudig. Hier lees je hoe je zelf een houten zandbak voor in de tuin maakt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • 4 planken tuinhout van 5 centimeter breed en 25 centimeter hoog, in de gewenste lengte. Zandbakken zijn meestal ongeveer 1.20x1.20
 • Roestvrijstalen schroeven
 • Underlayment (hoeveelheid hangt af van de afmetingen van de zandbak; die afmetingen heb je twee keer nodig)
 • Boormachine
 • Boortjes
 • Zaag
 • 3 hardhouten palen van 5 bij 5 centimeter, in de lengte van de zandbak
 • Zand
 • Handgreep, bijvoorbeeld van een keukenkastje

Stappen

 1. Bouw het frame

  Het frame bestaat uit vier gelijke delen tuinhout. Dat hout zet je op de hoeken aan elkaar vast. Omdat tuinhout vrij zacht is, is het verstandig om de gaatjes eerst voor te boren. Doe dit met een boortje dat een slag kleiner is dan de schroef. Heb je bijvoorbeeld schroeven van 5 mm breed, dan boor je met een boortje van 4 mm. Houd de planken goed tegen elkaar en zet ze per hoek vast met tenminste twee schroeven.

 2. Monteer de bodem

  Voor de bodem pak je een of meerdere platen underlayment. Dit is stevig hout en goed te gebruiken in de tuin. Zaag de pla(a)t(en) op maat en plaats ze precies op de onderkant van de zandbak. Schroef ze goed vast. Gebruik hiervoor schroeven van tenminste 6 centimeter lang. Voorboren is niet noodzakelijk; underlayment splijt niet snel. Het is echter wel makkelijker, omdat je dan direct de schroef door kunt draaien.

 3. Plaats de hardhouten palen

  Op de bodem komen drie hardhouten palen. Die zorgen ervoor dat het underlayment niet rechtstreeks in contact komt met de ondergrond. De palen monteer je aan beide zijkanten en in het midden. Controleer bij het vastzetten van de middelste balk even of de schroeven niet door het underlayment komen. In dat geval kun je de punten beter even afzagen of omslaan met de hamer.

 4. Vul de zandbak

  Als je de zandbak nu omdraait, is hij al bijna klaar. Zet hem vast op de juiste plek en vul hem daarna met zand. Je kunt hiervoor speciaal speelzand kopen bij tuinzaken. Dan weet je zeker dat het geen zand is waar bijvoorbeeld honden in gepoept hebben. En dat is belangrijk, want kinderen hebben nogal eens de neiging om zand op te eten.

 5. Werk de zandbak af

  Zaag vervolgens nog een underlaymentplaat op maat om als deksel te fungeren. Monteer hierop een (of meerdere) handgrepen, zodat je het deksel makkelijk op kunt tillen. Als je geen handgrepen meer hebt, kun je ook een paar vingergaten boren. Plaats het deksel op de zandbak op momenten dat deze niet gebruikt wordt, om te voorkomen dat (huis)dieren erin kruipen of het zand door de regen nat en vies wordt.

  De zandbak is klaar voor gebruik!

Do's

 • Kies altijd voor roestvrijstalen schroeven. De kans dat de schroeven verroesten en de zandbak uit elkaar valt is anders groot
 • Je kunt eventueel in de hoeken ook nog driehoekjes aanbrengen. Daar kun je op zitten en ze zorgen voor extra veiligheid.

Don'ts

 • Zet de zandbak nooit rechtstreeks op gras, dan bestaat de kans dat het hout gaat rotten

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!